czekolady 150 ml śmietany kremówki (38%) 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii frużelina porzeczkowa: 150 g czerwonych porzeczek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z migdałami. Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść na dnie ciasteczka, przyduszając
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest smaczna. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Na masę kokosową: 800 ml mleka 270 g kokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna Na krem budyniowy
Passions hobbies lifezdjęć. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Na krem kajmakowy: 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem
Passions hobbies lifelekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy serowej. Mus borówkowy: 100 g borówek świeżych lub mrożonych 25 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Mąkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia się. Borówki wsypujemy z cukrem do garnka, wlewamy rozpuszczoną mąkę. Stawiamy na palniku. Ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się
Made By Mom And Sonsosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaCzas na prawdziwy klasyk wśród bab...dla mnie najlepsza...Zdecydowanie polecam... Składniki; kostka masła, 6 jajek, szklanka cukru pudru, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 budynie o smaku cytrynowym, 3 łyżki mąki tortowej, sok i skórka otarta z dużej cytryny, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie; ucieramy masło z cukrem pudrem. gdy skłądniki sie połączą dodajemy po jednym, żółtka
Anioły w kuchnitakże na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec
Zofianatruskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem
ZofianaTrzeba odświeżyć stare, ale jak najbardziej sprawdzone przepisy. Tym razem nie dietetycznie, bo gości przecież nie chcemy odchudzić :) Składniki: - 200 g mąki pszennej (ok. 1 szklanka) - 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki) - 6 jajek - 200 g cukru (ok. 1 szklanka) - 180 ml oleju rzepakowego - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżeczki kako - łyżeczka proszku do pieczenia - suszona żurawina
Zdrowie na języku :Pmargaryny - 100 g cukru - 1 jajko - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: - 2 kostki twarogu półtłustego (500g) - 100 g cukru - 3 jajka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny - aromat dowolny Dodatkowo: - 300 g świeżych, wypestkowanych śliwek węgierek Przygotowanie: 1. Jeżeli mamy twardą margarynę, należy ją rozpuścić i lekko schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem
Zdrowie na języku :Pczęsto jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaprzygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze.Czas przygotowania: 50 min.Składniki na ok. 30 plackówKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na placki warzywne:5 średnich ziemniaków1 cukinia1 bakłażan1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej
kulinarnyJadodajemy po jednej łyże cukru pudru i miksujemy. Powtarzamy czynność, aż cały cukier znajdzie się w ubitej pianie. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet ryżowy. Miksujemy wszystko jeszcze przez minutę.Tak przygotowaną pianę z białek wykładamy na odrysowany okrąg na papierze. Starajmy się zrobić to szybko i zręcznie. Wstawiamy do piekarnika
kulinarnyJaząbek czosnku * sos sojowy* pikantny sos chili* gotowa przyprawa azjatycka (lub własna kompozycja)* olej sezamowy* sezam biały i czarny* 3 łyżeczki tapioki (może też być skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana) * olej rzepakowySposób przygotowania Grzyby shitake zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.Obrać marchewkę, pietruszkę, cebulkę, z papryki usunąć gniazda nasienne.Marchewkę i pietruszkę, paprykę pokroić
Mix smakumiękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie do masy dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało
Słodkie Przyjemności