doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Podajemy z puree ziemniaczanym i duszoną marchewką (przepis poniżej). Smacznego! :) Duszona marchewka na 3-4 osób: 250 obranej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 czubate łyżeczki cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka octu
My Culinary Artcałą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serki Monte – 6 x 100 g * mleko w proszku – 2 pełne szklanki
Ostra na SłodkoPiec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej; 2,5 łyżki cukru; 70 g białej czekolady; 170 g margaryny (dałam masło); 100 g cukru pudru; Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka
In my kitchenJabłka na biszkopcie przykryte kokosem... Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:) Biszkopt: 5 jaj; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki mąki tortowej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści
In my kitchenzłoty kolor około 15-20 minut. Upieczone ciasto przestudzić. Składniki na krem budyniowy: 1 l mleka; 200 g cukru kryształu; 2 cukry waniliowe; 4 żółtka; 120 g mąki ziemniaczanej; 60 g mąki pszennej; 0,5 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było
In my kitchenśrednia cebula 5 ząbków czosnku 2 kartoniki pulpy pomidorowej (każdy po 500g) oliwa do smazenia sól, cukier, pieprz i ocet jablkowy do smaku około półtorej łyżki stołowej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej do zagęszczenia opcjonalnie oregano lub bazylia jeśli ktoś lubi Cebule i jalopeno siekamy na drobno, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Lekko zbrązawiamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarzodkiewki, są łagodniejsze od świeżych. Z dodatkiem soli morskiej, szczypiorku i kilku kropli soku z cytryny mogą być smacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem
SzczyptaSmaQciasteczka w kształcie jajek. My z córką powycinałyśmy też kurczaczki i kwiatki :) Polecam! Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek): 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka konfitury morelowej 1,5 łyżeczki żelatyny cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy
Kuchnia domowa Anikońca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto. Potrzebne nam: *ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki krupczatki - 240 g mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 szczypty soli - 2 jajka - 2-3 łyżki śmietany 18% * masa chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy
W poszukiwaniu inspiracjiprzepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego. Składniki: 150 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego 5 jajek 250 ml ajerkoniaku Wykonanie: Przygotować dwa naczynia. W jednym
kolorowotorcikowozewnętrznych stron kółek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, wystudzić. Krem pomarańczowy: 1 duża pomarańcza 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej Pomarańczę sparzyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Składniki przełożyć do rondelka i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Krem śmietankowy: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Śmietanę
Domowa cukiernia Ewyzwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;) 'oldschoolowe ciasto z jabłkami' Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.1 kg jabłek* - 1 szklanka cukru + 3-4 łyżki - 2-3 łyżeczki cynamonu (w zależności od Waszego gustu) Jabłka obrać
CookYourselfE-maka.pl . Wiklinowy koszyk rozrostowy , który otrzymałam od sklepu E-maka.pl , służy do wyrastania bochenków okrągłych o masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni
CookYourselfubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy. Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu
CookYourself