Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka(...)CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin
Kulinarne Fantazje Marioliotwierasz pudełeczko i już chcesz palcami wybierać i jeść :) Ta, taka jest, wygląda kolorowo, same fajne składniki. Sałatka do pracy garść mieszanek sałatowych 1 łyżka pestek ze słonecznika 1 pomidor kilka świeżych śliwek ** Sos do sałatki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny pieprz do smaku Do naszego pudełeczka wkładamy sałaty, dodajemy(...)słonecznik ( można go podprażyć przez chwilę na suchej patelni ), pomidora myjemy i kroimy na osiem części, przekładamy na sałaty. Śliwki przekrawamy nożem dookoła pestki, pestkę wyjmujemy a śliwkę kroimy na cztery części, przekładamy do miseczki. W małym słoiczku mieszamy musztardę z oliwą, gdy się połączą dolewamy sos z cytryny i doprawiamy pieprzem do smaku. Zakręcamy słoiczek i gotowe
Kuchnia na wzgórzuoliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Umyty brokuł dzielimy(...)talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na jesienną zupę krem przygotowaną na bazie powracającej na nasze stoły wprost z naszych ogródków bardzo smacznej bulwy. Mowa tu o topinamburze, zwanym także słonecznikiem bulwiastym. Ma lekki orzechowy posmak i mnóstwo wartości odżywczych przydatnych naszemu organizmowi. W dzisiejszym wpisie poczytacie trochę ciekawostek o tej smakowitej bulwie, a pod spodem znajdziecie wspomniany wcześniej przepis(...)pyszną zupę. Zapraszam! Parę słów o topinamburze Topinambur, to słonecznika bulwiasty. Jest to gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Dawniej uprawiany był głównie na paszę dla świń domowych i dla dzików. Myśliwi sadzili je na skraju lasu, po to aby dziki nie dobierały się do pól. Ludzie jedli gotowane bulwy, do momentu kiedy upowszechniły się kartofle
Kulinarne przygody Gatitykolację. Myślę, że zpowodzeniem może stanowić lekkie danie obiadowe. SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka mix sałat kilka pomidorków koktajlowych lub dwa średnie ogórek zielony serek brie pestki słonecznika sól, pieprz,przyprawa gyros, zioła np.lubczyk 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: pierś przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, lubczykiem, smażymy w torebce pergaminowej na maśle(mięso zachowa soczystość), sałatę myjemy, osuszamy(...)większe w dużą kostkę, serek brie kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie dodajemy upieczonego i pokrojonego kurczaka, składniki polać sosem winegret, przed podaniem wymieszać, posypać prażonym słonecznikiem
Kuchnia Beatykości i skóry) świeżo zmielony pieprz swańska sól 1 pomarańcza 50 g mieszanki sałat 1/2 awokado 2 łyżki cytryny do skropienia awokado, aby nie ciemniało pestki dyni i słonecznika Sos winegret: 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado(...)stron przez kilka minut. Na talerzu układamy miks sałat, obrane z białych błon cząstki pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego! The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki 4 średnie buraki 3 duże ząbki czosnku 400 g żółtego sera typu gouda 4 jajka + 1 jajko do dekoracji 1 łyżka pestek z dyni 5 łyżek pestek słonecznika sól pieprz Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser pokroić na plastry(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Buraki, ser, jajka czosnek wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć obręcz (moja miała 18cm) i nałożyć sałatkę. Posypać mieszanką pestek słonecznika i dyni. Ułożyć na wierzchu jajko przekrojone na ćwiartki. Zdjąć delikatnie obręcz i ozdobić boki gwiazdkami z sera. Sałatkę schłodzić. sałatka z buraków i sera
O kuchni z uczuciemPrzepis na CHLEB GRYCZANY Z CUKINIĄ Składniki: - 400g kaszy gryczanej białej; - 1 średnia cukinia; - 6 łyżeczek siemienia lnianego; - 3 łyżeczki słonecznika; - 3 łyżeczki soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania: - kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc; - rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h; - po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko(...)dodać sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane oraz słonecznik; - cukinię zetrzeć na tarce i dodać do masy - wszystko dokładnie wymieszać; - masę przelać do podłużnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem; - piec w temperaturze 180 stopni przez półtora godziny - można dłużej gdy chleb się jeszcze wystarczająco nie zarumieni, lub gdy wolimy aby miał ciemną skórkę. Chleb wychodzi bardzo wilgotny, ale zarazem bardzo smaczny! SMACZNEGO
MintTasteciastko to: 97 kcal w tym: B: 1,8 g; W: 8 g; T: 6 g. Składniki na 12 sztuk: - 90 g daktyli - 30 g sezamu - 30 g słonecznika - banan - 1 łyżka zmielonych wiórek kokosowych - 1,5 łyżki całych wiórek kokosowych - 20 g orzeszków nerkowca Wykonanie Daktyle namaczamy przez około 15-20 minut w gorącej wodzie. Banana rozdrabniamy widelcem(...)Dodajemy do niego sezam, słonecznik, wiórki kokosowe oraz orzechy nerkowca. Na koniec wsypujemy odsączone daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Z tak powstałej masy łyżką układamy na blasze ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15-20 minut. Ciastka to idealna przekąska na śniadanie czy podwieczorek. Są bardzo słodkie mimo, że nie zawierają cukru. Smacznego
Health-Fit-Lifewyszedł ciemny, pachnący z chrupiącą cienką skórką. Pięknie wyrósł oraz nie wyszedł kwaśny (to zależy od naszego zakwasu). W każdym razie bardzo mi smakował, następnym razem dodam do niego słonecznik i inne ziarenka. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 4 duże łyżki zakwasu 1 kg mąki 3 ziarna Lubella 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 700-800 ml wody PRZYGOTOWANIE ZAKWASU(...)jakiś czas powtarzamy czynność. To powinno zachęcić nasze chlebki do rośnięcia :) Jeśli lubimy domowe pieczywo, a nie mamy czasu na ich zrobienie polecam prosty chlebek ze słonecznikiem i otrębami, który mieszamy łyżką i od razu pieczemy. Jest znakomity
Pani na deserzakwasu 1,10 kg mąki pszennej typ 500 lub 650 2 płaskie łyżki soli 2 dag świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 8 dag otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy(...)zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół. Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze
Pani na deserlodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Aby w deserze coś chrupało, posypałam go dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i czarnym sezamem (przyznaję, bardziej dla efektu wizualnego ;)). Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone Składniki / na 4 porcje: 4 gruszki (takie twardsze, bo bardzo dojrzałe od razu rozpadną się w czasie pieczenia(...)cynamonu, 1-2 łyżki brązowego cukru lub miód do smaku (u mnie 4 łyżki miodu) 4 łyżki posiekanych orzechów lub pestek do posypania ( u mnie posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i czarny sezam) Przygotowanie pieczonych gruszek z mascarpone: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Z gruszek odetnij piętkę i ogonek. Przekrój na pół i wydrąż środek łyżeczką. Ja swoim gruszkom
Chilli Czosnek i Oliwamojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów, 1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek, 1 łyżka(...)soku z cytryny lub octu jabłkowego, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pestki dyni i słonecznik moczymy przez 5-6 h (można pominąć tę czynność). Następnie suszymy przez całą noc na tacce lub w dehydratorze przez 3h. Blendujemy z resztą składników na pastę o pożądanej konsystencji. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuoliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera
Martyna Cooksdrzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku * 2 łyżki sezamu * 1 łyżka ziaren słonecznika * 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki
Mohiella