jest tak dlatego, że możemy spędzić chwilę czasu w towarzystwie naszych ukochanych osób zanim rozstaniemy się z nimi na cały długi dzień. Składniki: Płatki owsiane, Jagody, Borówki, Sezam, Słonecznik, Jabłko, Jogurt naturalny. Orzechy (dowolne) Syrop klonowy (opcjonalnie) Wykonanie: Do pojemnika (miseczki, słoika) wsypujemy płatki owsiane lub inne, na to nakładamy pokrojone w kostkę jabłka, kilka łyżeczek jogurtu, i znowu płatki(...)owsiane garść jagód, garść borówek, orzechy, sezam i słonecznik. Całość można dosłodzić syropem klonowym. I ju,ż mamy zdrowe pożywne śniadanie
Smaki Przyprawy i Kolorykilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega na oddziaływaniu gorącej pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie(...)bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna w takiej postaci i uważam, że są godne i Waszej uwagi. 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren dyni 5 łyżek ziaren ekspandowanej komosy białej 5 łyżek ziaren ekspandowanego prosa 2-3 łyżki miodu płynnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą. Wlać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieopakowania zielonej galaretki 3 opakowania budyniu waniliowego litr mleka 2 łyżki cukru 125 g masła 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki słonecznika w karmelu Galaretki rozpuścić w 2,3 szklanki wrzątku, odstawić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników i posmarować je połową kajmaku, przykryć kolejną warstwą ciastek(...)przykryć herbatnikami kakaowymi. Posmarować resztą kajmaku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozmieszać w odrobinie wrzątku i wlać do śmietany, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaILOŚĆ PORCJI: 2-4 (wychodzi 8 pasztecików) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g), średni por - jasnozielona i biała część, 3 jajka + żółtko, mała garść ziaren słonecznika, mała garść posiekanej natki pietruszki, łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany, łyżka jogurtu naturalnego (zamiast jogurtu można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce(...)pieprzem. Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam na papierze do pieczenia, piekę około 20-25 minut w 180 stopniach (aż ciasto się zarumieni
JejKuchniażurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Kokosowa-słonecznikowa: wiórki kokosowe (62%), żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), słonecznik, siemie lniane (11,2%); Żurawinowa: żurawina suszona i kandyzowana 65% (żurawina, cukier trzcinowy, kwas cytrynowy, olej słonecznikowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe, siemie lniane (11,2%); Naturalna: żurawina(...)Kokosowa-słonecznikowa: pomimo bardzo podobnego składu do wcześniejszej, bardzo się różni. Posiada zimny kolor z odcieniem szarego, jest bardziej zwarta i krucha oraz mniej tłusta. Czuć roślinny smak słonecznika a później kokos i żurawinę. Żurawinowa: piękny żurawinowy kolor, znów zwarta i krucha. Pachnie orzeszkami przełamanymi kwaśną żurawiną, jednak w smaku żurawina i jej słodycz dominuje. Później czuć orzeszki i delikatnie
Candy PandasCzas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente zostawiając(...)szklanki wody z gotowania. W między czasie w misce blendera umieszczamy bób, bazylię, nasiona słonecznika, 3 łyżki oleju oraz 2 łyżki parmezanu, dorzucamy też natkę pietruszki i czosnek. Całość blenderujemy na gładki mus pod koniec stopniowo dodając wodę z gotowania makaronu. Dodajemy jej tyle, aby pesto osiągnęło pożądaną konsystencję. Odcedzony makaron umieszczamy ponownie w garnku (nie przelewając go zimną wodą
Kolizje Smakówstandardowo w przypadku granoli - pyszna! Chrupiąca, leciutko słodka, z mnóstwem pysznych składników. Uwielbiam ją z jogurtem i świeżymi owocami. Składniki: 300 g płatków owsianych 50 g nasion słonecznika 50 g pestek dyni 60 g orzechów brazylijskich 60 g migdałów 30 g wiórków kokosowych 50 g oleju kokosowego 50 g nektaru kokosowego(...)częściowo je pokruszyć, ale nie zmielić! W rondelku rozpuść olej kokosowy z syropem kokosowym, masłem orzechowym, solą i cynamonem. Do miski wsyp płatki, pokruszone orzechy, pestki dyni, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe. Wlej mieszaninę z rondelka i dokładnie wszystko wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na całej powierzchni rozprowadź granolę i piecz w nienagrzanym piekarniku. Najpierw przez
Zdrowie na języku :Pburaków (raczej mniejszych niż większych) 100 g sera feta 3-4 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka oliwy bazyliowej kilka listków rukoli, rozmarynu. 4 łyżki prażonego słonecznika sos balsamico garść czerwonych porzeczek Buraki obrać ze skórki. Pokroić je w duże kawałki i delikatnie podsmażyć na patelni z octem balsamicznym, aż ocet się zredukuje. Buraczki przenieść(...)salaterki, delikatnie oprószyć pieprzem cayenne, pokruszyć ser feta, dodać słonecznik, rukole i garść czerwonych porzeczek. Można delikatnie skropić oliwą, lub sosem balsamicznym . Tu znajdziecie przepis na sos balsamico. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSalsa z pieczonej papryki i suszonych pomidorów Składniki: Czerwona papryka - 3 sztuki Suszone pomidory - 6 sztuk Orzechy pini (słonecznik) - 2 łyżki Oliwki - 10 sztuk Świeża bazylia - kilka listków Sok z 1/2 cytryny Skórka z 1/2 cytryny Oliwa z oliwek - 4-5 łyżek Czosnek - 2 ząbki Sól, pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, osuszyć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni(...)foliowych woreczków i obrać ze skóry. Gotową paprykę drobno posiekać i wymieszać z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami i oliwkami. Dodać drobno posiekany czosnek, prażone orzeszki pini (lub słonecznik), sól, pieprz i posiekaną bazylię. Całość doprawić do smaku sokiem i skórką z cytryny
Kuchnia Bon Appetitjest sycący i zdrowy posiłek w moim przypadku na kolację, który kolorystycznie bardzo cieszy oczka :D Składniki: ☞50 g makaronu gryczanego ☞80 g indyka/kurczaka ☞100 brokuła ☞10 g nasion słonecznika ☞tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron ugotować 2. Mięso pokroić w kostkę, doprawić (u mnie curry) i usmażyć na odrobinie tłuszczu 3. Brokuły blanszujemy/ al'dente 4. Wykładamy na talerzy(...)posypujemy słonecznikiem (możecie go podprażyć lekko na patelni) Makro: 305 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupesto, grillowanym serem halloumi i chrupiącymi szparagami. opakowanie makaronu ryżowego (200g) halloumi (ok. 220 g) pęczek szparagów łyżka oliwy sól i pieprz do smaku sok z limonki Pesto ze słonecznikiem przygotowuję z większej porcji, na kilka razy i przechowuję w szczelnym słoiczku w lodówce. 70 g parmezanu 30 g ziaren słonecznika ząbek czosnku 2 doniczki bazylii
Mienta blogkapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 4 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc 2. Pesto(...)naci marchewki dobrze płuczemy, razem z 2 ząbkami czosnku, pestkami słonecznika i olejem lnianym miksujemy całość na pastę, jeśli pesto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze oleju, doprawiamy solą i pieprzem 2. Następnego dnia, za pomocą ostrego noża wykonujemy w schabie nacięcia, poszerzamy je za pomocą palca i wciskamy w otwory pesto, następnie obsmażamy schab ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej
Słodki KompromisSkładniki: 5 sztuk młodych ziemniaków 10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy 1 młoda cebula 3 ogórki kiszone (lub małosolne) 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w paski a ogórki i cebulę w kostkę. Ostudzone ziemniaki kroimy w talarki(...)Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem
Qchnia po prostuDodatkowo: śmietana 30% 600 ml mascarpone 500 gr śnieżka do przyrządzenia na wodzie Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku) kajmak (smak kukułka mała puszka) masło 1 łyżka słonecznik 150 g Wykonanie: Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia( tylko dno) i przelałam ciasto biszkoptowe. Piekłam(...)przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem i z powrotem do lodówki. Ciasto wyszło rewelacyjne doskonałe w smaku i konsystencji. Gdyby jednak ktoś mi zarzucił że ciacho ze sklepu wstawiłam
Różowa kuchniapomidorki koktajlowe (ok. 80 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) - łyżka soku z cytryny (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. 2. Gotujemy jajko na twardo. 3. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny(...)Pomidorki przekrawamy na pół a wystudzone jajko na ćwiartki. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i szczypiorkiem. Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach