ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:91/334)

PROSTY PSZENNO ŻYTNI CHLEB NA ZAKWASIE i DROŻDŻACH 136

zakwasu 1,10 kg mąki pszennej  typ 500 lub 650 2 płaskie łyżki soli 2 dag świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych 8 dag otrębów żytnich 4 dag słonecznika 800-900 g letniej wody 0,5 łyżeczki cukru Dzień przed planowanym wypiekiem chleba wyciągamy swój zakwas z lodówki, dosypujemy mąkę typ 2000 oraz wodę w stosunku 1: 1 odstawiamy(...)zamoczoną w wodzie łyżką. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia poza brzegi foremki. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C ustawienie góra-dół.  Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem lekko go dociskamy. Pieczemy ok. 10-15 minut, a następnie skręcamy temperaturę na 200 stopni C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Pod koniec wyciągamy chleby z formy i jeszcze

Pani na deser
Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone 122

lodami. Ja zrobiłam do nich prostu dodatek w postaci serka mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Aby w deserze coś chrupało, posypałam go dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i czarnym sezamem (przyznaję, bardziej dla efektu wizualnego ;)). Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone Składniki / na 4 porcje: 4 gruszki (takie twardsze, bo bardzo dojrzałe od razu rozpadną się w czasie pieczenia(...)cynamonu, 1-2 łyżki brązowego cukru lub miód do smaku (u mnie 4 łyżki miodu) 4 łyżki posiekanych orzechów lub pestek do posypania ( u mnie posiekane orzechy włoskie, pestki słonecznika i czarny sezam) Przygotowanie pieczonych gruszek z mascarpone: Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Z gruszek odetnij piętkę i ogonek. Przekrój na pół i wydrąż środek łyżeczką. Ja swoim gruszkom

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWA PASTA KANAPKOWA 145

mojego męża. To on jest jej pomysłodawcą. Jesteś mistrzem!!! Od pierwszej łyżeczki tej pasty kocham Cię jeszcze mocniej. ❤ Składniki na 350 ml słoik pasty: 3/4 pestek dyni, 3/4 ziaren słonecznika łuskanego, 6 kawałków suszonych pomidorów,  1 plaster surowej cukinii (średnica około 10 cm, grubość 2 cm), 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek, 1 łyżka(...)soku z cytryny lub octu jabłkowego,  sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Pestki dyni i słonecznik moczymy przez 5-6 h (można pominąć tę czynność). Następnie suszymy przez całą noc na tacce lub w dehydratorze przez 3h. Blendujemy z resztą składników na pastę o pożądanej konsystencji. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 96

oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera

Martyna Cooks
Sałatka ze szpinakiem, ogórkiem i fetą 257

drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku * 2 łyżki sezamu * 1 łyżka ziaren słonecznika * 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy * 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ziarna sezamu i słonecznika uprażyć na patelni, ostudzić. Ogórka kroimy na pół wzdłuż a następnie na plasterki

Mohiella
Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą 155

ilość porcji 40 minut, około 5 porcji. Produkty 1 litr wody, 100 ml koncentratu pomidorowego, 8 łyżek czerwonej soczewicy, 4 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, słonecznik, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie Marchewki, cebulę oraz czosnek umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej litr wody i wrzuć pokrojone warzywa. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut(...)oraz pieprzem i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Zupę zmiksuj blenderem na krem. Dodaj łyżkę masła oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Podaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z batatów bataty marchew mleczko kokosowe

Fit&Fast Kitchen
Pyszna sałatka makaronowa z brokułem 372

sałatkę. Dla maluchów możecie ją przygotować bez soli i majonezu (albo z mniejszą jego ilością). 1 brokuł ok 250 g drobnego makaronu (np. małe kolanka) ok 100 g nasion słonecznika 2 łyżki majonezu sól Do gotującej się wody wkładamy brokuła i solimy. Powinien gotować się około 5 minut (różyczki będą już lekko miękkie, a łodygi nadal twarde). Przekładamy brokuła(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się nie skleił. Przestudzony makaron i brokuła wrzucamy do miski. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej nasiona słonecznika. Jeśli zaczną intensywnie strzelać trzeba zmniejszyć gaz. Gdy nasionka się zarumienią przesypujemy je do miski z brokułem i makaronem. Dodajemy 2 łyżki majonezu i odrobinę solimy. Całość mieszamy dokładnie. Gotowe

Dieta bez mleka
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 121

250g mąki żytniej typ 720  300g mąki pszennej  400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy(...)wyrośnięcia na około 1h.  2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Smarujemy ciepłą wodą, posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut

Szefowa kuchni
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 179

mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 15 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy słonecznik do posypania białko jajka do posmarowania Mąkę mieszamy z solą. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i dodajemy do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić(...)oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C. Wyrośnięte  bułeczki posypujemy pestkami słonecznik a i smarujemy białkiem jajka, wstawiamy do nagrzanego pieca z miseczka z woda na dnie. Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy je na kratce. Przed podaniem bułki wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 248

płaska łyżeczka sody -2 łyżeczki cukru waniliowego -szczypta soli -2 małe jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżeczki cukru trzcinowego KRUSZONKA -40g masła -mąka -łyżka cukru -garść ziaren słonecznika Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy.  CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej(...)soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 150

szklanki startych na drobnych oczkach buraków czerwonych 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki sezamu 1/4 szklanki oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanej świeżej kolendy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka startego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili pieprz sól(...)kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego 3-4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu sól pieprz Dodatkowo: 10 bułek kilka garści szpinaku 2 pomidory czerwona cebula Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem dobrze wypłukać obficie przelewając najpierw zimną

Fitsweet.me
PASZTET STRĄCZKOWY Z DYNIĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 150

idealne danie obiadowe. Polecam!  Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree), 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 70 g pasty pomidorowo-paprykowej  BeVege  lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo: 2 kawałki dyni,  1 łyżka ziaren sezamu. Wykonanie : Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.  Formę do pieczenia smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZDROWE BATONY MUSLI 238

łyżki wiórków kokosowych ·        2 łyżki pestek dyni ·        3 łyżki pestek słonecznika ·        garść orzechów laskowych ·        2 garści miękkich, suszonych śliwek ·        garść rodzynek ·        2 łyżki masła(...)dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski.  Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik i pokrojone drobniej orzechy laskowe. Podrzucać wszystko co jakiś czas, uważając aby nie spalić nasion. Całość wrzucić do miski, dodać miód, masło orzechowe i ciepłe mleko. Wymieszać najpierw łyżką, a potem  wyrobić

Calzonella.com
Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej 530

około 500 g filetów z kurczaka 1 op. francuskiej zupy cebulowej Knorr 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 100 g startego żółtego sera garść ziaren łuskanego słonecznika Umyte i oczyszczone mięso kroimy na małe kawałeczki. Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty(...)ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem można obsypać delikatnie startym żółtym serem

Smaki Na Talerzu
Spaghetti z cukinii 139

najważniejsze - można go swobodnie interpretować i modyfikować według własnych upodobań. Już go lubicie? :) Składniki u mnie: 1 cukinia (na jedną osobę) świeży tymianek czarne oliwki kapary kiełki słonecznika parmezan sól, pieprz do smaku (z młynka, na świeżo) Moje sugestie: Często dokładam też do tej mieszanki suszone pomidory w oleju, jednak zabrakło tym razem. Możesz do całości dołożyć mięso, najlepiej filet

Garniec Magalie