Składniki: na 4 porcje 1 batat 2 awokado 150 g czarnej fasoli 50 g kolorowej quinoa, waga sucha 140 g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula, mała 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka kminu rzymskiego 4 łyżki kiełków, np. lucerny szczypta kajeńskiego pieprzu Sos paprykowy ½ kg papryczek pardon 2 czerwone chili 1 suszone chili ancho 100 ml wody 2 łyżki oliwy(...)fasolę, dodaj 4 łyżki sosu i wymieszaj. Pokrój szpinak, pokrój cebulę w cienkie piórka, awokado w kostkę i dodaj do sałatki razem z kiełkami. Wymieszaj i posyp uprażonymi nasionami słonecznika. The post Sałatka z quinoa, batatem i fasolą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny Bardzo lubię podobne pasztety/pasty na bazie oleju(...)tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie do gustu. A może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze
Zdrowie na języku :Pnaszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów. ćwiartka czerwonej kapusty marchew czerwona cebula oliwa z oliwek łyżka maku łyżka nasion słonecznika sól i pieprz do smaku listki świezej mięty sok z połówki cytryny lub ocet winny jogurt naturalny* Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na duzych oczkach, cebulę siekamy drobno. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Z oliwy i octu robimy sos. Polewamy warzywa, mieszamy. Na koniec dodajemy mak i słonecznik oraz posiekaną świeżą miętę. * sporządź sos z jogurtu i ząbka czosnku jeśli nie unikasz nabiału
AZgotuj!ziarnami, polanych winegretem- to smaczny pomysł na sycące danie na ciepło. 2 porcje: * zielone szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 12 szt. * szynka szwarcwaldzka- 8 plastrów * jajka- 3-4 szt. * słonecznik, pestki dyni i sezam- po 2 łyżki * masło klarowane- 2 łyżki * czosnek- 1 mały ząbek * ocet jabłkowy- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Ugotować jajka(...)minuty, aż szynka się ładnie zarumieni, a powstałe soki na patelni zlać do kubeczka, do którego dodać łyżeczkę oliwy z oliwek oraz ocet jabłkowy. Na małej, suchej patelni podprażyć słonecznik, pestki dyni oraz sezam. Szparagi, szynkę, ugotowane i przekrojone na pół jajka wyłożyć na półmisek, dodać pomidorki koktajlowe, posypać ziarnami i polać dressingiem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego(...)pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek, ale mogą być też zioła do pizzy Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i słonecznikiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs
Czerwień i błękitdokładnie robiłam? Przez kilka dni piłam jedynie świeżo wyciskane soki z zielonych liści (jarmuż, szpinak, botwinka), małej ilości owoców (jabłko, pomarańcza) i sporej porcji kiełków (lucerna, kiełki brokuła, słonecznika). Taki detoks nie tylko oczyszcza narządy, ale i doskonale odżywia organizm. Wszystko dzięki wspomnianym wyżej, pełnych witamin, makro i mikroelementów darom natury. Podczas tych dni możecie czuć się, delikatnie mówiąc, baaaaardzo(...)bardzo potrzebny nam w dzisiejszych czasach - jod. Na zdrowie! Składniki: 10 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi, 5 liści jarmużu, 1/2 pomarańczy, 1 marchewka, 2 garści kiełków słonecznika, kawałki imbiru i kurkumy (wielkości małego palca). Wykonanie: Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiufareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g makaronu typu ryż papryka 4 ogórki kiszone 4 jajka puszka kukurydzy 1/2 czerwonej cebuli 1/3 szklanki słonecznika sól, pieprz majonez Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć do miski. Ogórki, jajka, paprykę i cebulę pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki dodać(...)miski. Wsypać słonecznik. Dodać majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomijest bardzo smaczny. Składniki: 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół) 2 łyżki nierafinowanego oleju 18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem(...)ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie: Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy obie
Codziennik Kuchennymąki pszennej durum ( u mnie pszenna chlebowa typ 750) 150 g mąki żytniej razowej typ 2000 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około 3 godziny przed(...)przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy
Proste Potrawysiemieniem lnianym. Potrzebujemy: 400 g mąki z pszenicy Durum 75 g mąki żytniej razowej 2,5-3 łyżek prażonego sezamu 1,5 łyżki prażonej dyni 1,5 łyżki prażonego słonecznika 25 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 1 łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około(...)przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić
Przepisy na domowy ser i chlebpada ??? Składniki na 3 porcje: 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 200 g ryżu czerwonego pełnoziarnistego natka pietruszki 1 opakowanie kulek mozzarelli papryka czerwona mielona słodka garść słonecznika łuskanego kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Ryż gotujemy podobnie jak kaszę jaglaną. Na szklankę ryżu, dwie szklanki wody. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Będzie miękki(...)patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy, dodajemy przyprawy i słonecznik. 3. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy, dodajemy pokrojone kulki mozzarelli i posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy chwilkę, żeby kulki zaczęły się topić. Smacznego
kruche babeczkimigdałów 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 40 g) 7 płaskich łyżek wiórków kokosowych (ok. 40 g) 70 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 2 łyżki nasion słonecznika (ok. 20 g) 5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) (ok. 50 g) 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 30 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka wody 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 0. Jeśli(...)minut, obierz ze skórki, osusz, a następnie zblenduj na drobny pyłek. 1. W misce roztarłam łyżką olej z mąkami, sodą i ksylitolem. Dodałam jajko, łyżkę wody, wiórki i nasiona słonecznika. Dokładnie połączyłam rozcierając łyżką. Ciasto jest bardzo kruche. 2. Czekoladę pokroiłam w kosteczkę i wymieszałam delikatnie z resztą. 3. Dłońmi formowałam małe w ciasteczka i od razu układałam na blaszce
Vroblewska-fitlifesałatkę: mix ulubionych sałat ale świetnie komponuje się tu rukola, która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami 2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę(...)pokrojone na połówki pomidorki i podzieloną na większe kawałki rybę. Całość posypujemy słonecznikiem/ orzechami i polewamy sosem wg uznania. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem
KuchcikoweLoveporcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej 200 g mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć wątróbkę i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Gdy z jednej strony(...)osuszony szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika. Na sam koniec sałatkę lekko posolić
Ugotowaćmakaronem :) Suszone zioła można zastąpić świeżymi. Liczba porcji: 2 200 gram makaronu 1 pomidor 200 ml passaty pomidorowej 1 cebula 100 gram boczku 80 gram mozzarelli 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1/4 papryczki chilli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu(...)krócej). Na suchą patelnię włożyć ziarna słonecznika i pestki dyni, uprażyć je do przyrumienienia. Natychmiast ściągnąć do osobnej miseczki. Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą patelnię i podsmażyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać. Gdy boczek wytopi tłuszcz i lekko się przyrumieni dodać cebulkę i chilli, podmażać do zeszklenia cebuli. Pomidora pokroić w kostkę. W osobnym
Czerwony Gupik