zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet
pyszne zdrowościMłyny Stoisław 200 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 350 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 80 g ziaren siemienia lnianego 100 g ziaren słonecznika 3 łyżeczki soli 350 g zakwasu żytniego 4 g świeżych drożdży 1 litr ciepłej wody W misce mieszamy mąki, ziarna i sól. Do ciepłej wody dodajemy drożdże i dokładnie(...)mąki pszennej graham typ 1850 Młyny Stoisław 175 g mąki pszennej typ 450 Młyny Stoisław 40 g ziaren siemienia lnianego 50 g ziaren słonecznika 1,5 łyżeczki soli 175 g zakwasu żytniego 2 g świeżych drożdży 0,5 litra wody Do naczynia wlewamy wodę i dodajemy drożdże, podgrzewamy 4 min/ 37 stopni C/ obr. 1. Do naczynia
MamaOskarkacytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do miski i zalej ją wodą do poziomu kaszy. Siemię lniane(...)gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Górę
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńosoby Składniki: kluski: 4 łyżki mąki orkiszowej 4 łyżki twarogu półtłustego 1 małe jajko sos: 1 duża łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 3 garście jarmużu 3 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kluski: Wszystkie składniki wsypać do miski i dokładnie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką formować podłużne wałki a potem kroić w małe kluseczki(...)Gotować około 1 min od momentu wypłynięcia i odcedzić. Sos: Na patelni rozgrzać olej. Dodać jarmuż i blanszować aż lekko zwiędnie. Dodać miód, ocet balsamiczny i pestki słonecznika. Smażyć do czasu aż sos się zredukuje. Dodać ugotowane kluski i podsmażyć, aby miały złoty kolor. Smacznego
Jaglusiapłatki. Jeśli jednak wolimy bardziej miękkie i „ciągnące się”, to nie trzeba aż tak się nad tym rozpuszczać. Granola z kaszy gryczanej Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 130g ziaren słonecznika 200g daktyli 165g kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu, np. klonowego 2 łyżki kakao lub karobu 1 laska wanilii 1 łyżeczka cynamonu * opcjonalnie cukier(...)Wykonanie: 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 2 Słonecznik i daktyle umieść w malakserze i zblenduj. 3 Dodaj pozostałe składniki i blenduj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. 4 Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż powstałą masę i rozprowadź tak, aby powstała cieńka warstwa. 5 Piecz 10-15 minut. 6 Wyjmij, przestudź i połam na kawałeczki. Przechowuj
Blendmanprzepisu (link) , możecie też użyć gotowego pesto z dobrym składem (3-4 łyżki) 50 g rukoli 3 suszone pomidory (można zastąpić połówkami pomidorków koktajlowych), pokrojone drobno 1 łyżeczka łuskanego słonecznika, nieprażonego, bez soli pieprz 1. Pierś kurczaka wrzuć na patelnie i zalej niewielką ilością wody. Duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Powinno być miękkie(...)soczyste. 2. Ugotuj makaron al dente, następnie przepłucz go zimną wodą. 3. Wymieszaj makaron z pesto, pomidorami i rukolą. Posyp słonecznikiem, dopraw pieprzem. Możesz jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Powiedz dietom niefont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kalarepa – 2 szt Jabłka – 3 szt Ziarna słoneczniku – 1 łyżka Rodzynki – 1 łyżka Jogurt naturalny -1/2 szkl Sok z cytryny Miód- 1 łyżeczka Sól Pieprz kolorowy Kalarepę i jabłka opłukać i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć(...)jabłka i kalarepkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać ziarna słonecznika i rodzynki. Przygotować sos: jogurt wymieszać z miodem, solą i pieprzem kolorowym i polać sosem surówkę, dobrze wymieszać
Camilla w kuchniPASTA Z RUKOLI : 1 opakowanie rukoli garść migdałów, spażonych i obranych z ciemnych skórek 1 łyżka ziarna słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Ryby myjemy i oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z migdałami, słonecznikiem, oliwą i serkiem Arla Apetina. Mielimy blenderem na pasę. Rybą lekko rozchylamy brzuszki i nadziewamy pastą. Nadziane leszcze obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy
Kulinarne Fantazje Mariolicytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno sól do smaku * PRZYGOTOWANIE W garnku nastaw wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Ośmiornicę rozmroź i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij macki (najłatwiej zrobić(...)podziel na mniejsze części (chociaż całe macki również wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę. Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki pietruszki
Food Squaregrapefruit czerwony 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 kiwi 1 jabłko 2 garście winogron bezpestkowych 2 garście żurawin suszonych 1-2 łyżki pestek słonecznika 1 cytryna 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści kapusty pekińskiej listki mięty Kapustę pekińską pokroić,owoce wypestkować i również pokroić na nieduże kawałki. Grapefruita odfiletować, a z jego pozostałości dokładnie wycisnąć(...)skropić nim owoce, polać oliwą. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z nim miód i dodać do owoców. Na koniec dodać pestki słonecznika i żurawiny, porwać kilka listków mięty i posypać nimi owoce. Wymieszać wszystko delikatnie. Smacznego
Lubię to gotujęoliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive oil 100 g pesto 2 tablespoons of tahini lemon juice, garlic(...)wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić wszystko we własnym zakresie teraz jest na to czas. Ziarna słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Dorodny krzak bazylii oskub ze wszystkich liści (jeśli krzaczek jest mizernawy radzę użyć dwóch, bo po zmieleniu liści niewiele tego jest). Wszystkie składniki wrzuć do blendera
Martyna Cooksskładniki: 300 g fasolki szparagowej 5 młodych marchewek 2 łyżki ziaren słonecznika, łuskanego, uprażone na suchej patelni 2 łyżki masła sól wykonanie: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy. Przekładamy na patelnię z masłem(...)wykonanie: Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniamąki żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane
Smaczne ZdroweSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)patelni grillowej. 4. Sałatę myjemy, truskawki, mozzarelle i pierś z kurczaka kroimy na plasterki, całość układamy na talerzu i polewamy sosem. 5. Posypujemy orzechami, migdałami i ziarnami słonecznika
Coś z niczegomałych opakowań Monte 4 łyżki jogurtu naturalnego 8 łyżek borówek amerykańskich 1 duży banan 6 łyżek płatków owsianych 4 łyżki otrąb pszennych 4 łyżki otrąb orkiszowych 2 łyżki słonecznika Sposób wykonania: W misce łączymy Monte z jogurtem. Odstawiamy. Na suchej patelni prażymy przez chwile, płatki, otręby i nasiona słonecznika. Banana kroimy w plasterki. W filiżankach/pucharkach układamy warstwami: Łyżka
Smaki Natalii