czosnku 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka oleju sól, pieprz do smaku łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika Przygotowanie: Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę
Kuchcik gotujesklepowych płatkach. Co byście powiedzieli na to, aby samodzielnie zrobić domowe płatki? Takie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka(...)błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze kielichowym) na mniejsze kawałki
W kuchni Katierezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Ponadto świetnie spraw dza się jako wypełnienie tortilli i naleśników . Koniecznie musicie jej spróbować! :) Składniki: - 3 papryki - 50g nasion słonecznika - 50g orzechów włoskich - mała garstka listków rozmarynu (najlepiej świeżego) - sok z 1/2 cytryny - sól, pieprz Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)woreczka strunowego lub rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie, skórka powinna łatwo odchodzić od papryk, w ten sposób obieramy je wszystkie. Słonecznik chwile prażymy na suchej patelni, uważając by się nie przypalił. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji. Doprawiamy wedle uznania. Smacznego
Be Fit Be Strongmąki orkiszowej ( u mnie pełnoziarnista) 340 ml letniej wody paczka suchych drożdży ( 7 gram) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru bądź miodu dowolne dodatki np kminek,ziarna słonecznika itp( u mnie 2 łyżeczki czarnuszki i 1/2 szklanki ziaren słonecznika) Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i mieszamy ok 15 min.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min.Po tym czasie przekładamy
Niespełnione zdolności kulinarneoleju kokosowego 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 2 szklanki uprażonych płatków owsianych razowych ( tutaj pisałam o ich zdrowotnych właściwościach) 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika ok pół szklanki mleka w proszku (dowolnego, opcjonalnie, można zrezygnować) 8 łyżek mleka roślinnego (może być takie migdałowe lub owsiane lub inne) Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, cukier(...)kakao, mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. Dodajemy płynne mleko. Po minucie dodajemy prażone płatki owsiane i słonecznik (płatki i ziarna uprażyłam na teflonowej beztłuszczowej patelni). Można dodać mleko w proszku, ja akurat miałam, to podkręciłam smak. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i łyżką nakładamy zgrabne porcje ciasteczkowe
Naturalna Kuchniapyszne ,szybkie do zrobienia szyneczki,sprawdzą się na każdej imprezie-szczerze polecam,u mnie znikły błyskawicznie Składniki: 15 plastrów szynki 100 g słonecznika łuskanego 200 g serków topionych(ziołowy i kremowy) Przygotowanie: na suchej patelni prażymy słonecznik,jak się lekko zarumieni to dodajemy nasze serki,i mieszamy żeby się dobrze połączyły taką masą smarujemy cieniutko nasze szyneczki i zawijamy
Swojskie jedzonkoefekt jest fajnieszy, jeśli deser będzie podany tak jak na zdjęciu. Osobiście lubię grzebać łyżką i delektować się poszczególnymi smakami. Do deseru dodałam nasionka chia , pestki dyni i słonecznika oraz owoce goji. Taki zdrowy deser postawi każdego na nogi. Można go jeść bez wyrzutów sumienia. Zdrowy deser Składniki: 2 porcje 3 łyżki nasion chi 3 łyżki goji 2 łyżki słonecznika
codojedzeniaskładniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki pesto z czosnku niedźwiedziego 5 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 2 łyżki wybranych ziaren ( ja użyłam słonecznik i orzechy nerkowce) 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka(...)lekko przestudzonej kaszy dodajemy pesto z czosnku niedźwiedziego, sos sojowy i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy pomidorkami i uprażonym słonecznikiem i gotowe
Łycha smakówpłatków owsianych 35 g rodzynek 35 g suszonej żurawiny 40 g suszonych moreli 20 g suszonych śliwek 20 g płatków migdałowych 20 g pestek dyni 20 g ziaren słonecznika 10 g sezamu łuskanego 100 g cukru trzcinowego 40 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić(...)proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie łyżki śmietany. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie za suche, to dodać jeszcze
Passions hobbies lifepietruszki - średnie kawałek bulwy selera - wielkości połówki jabłka 6 ząbków czosnku sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku masło - do smażenia groszek ptysiowy BRZEŚĆ - do posypania na talerzu kiełki słonecznika - do posypania na talerzu Czosnek pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek robi si e gorzki . Wszystkie warzywa pokroić w małą(...)smaku przyprawami i pogotować jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem. Krem wyjdzie mocno gęsty. Podawać posypaną groszkiem ptysiowym i kiełkami słonecznika . Ach, ten intensywnie czosnkowy smak w połączeniu z chrupiącymi mini-ptysiami! Jestem w niebie
Grunt to przepis!Składniki: 3 szklanki mąki pszennej szklanka mleka 150 g margaryny mlecznej aromat arakowy szklanka cukru 3 jajka opakowanie drożdży instant przyprawa do sernika Delecta (pół opakowania) płatki owsiane pestki słonecznika mieszanka nasion Babki Płesznika i łupin Babki Jajowatej duże opakowanie cukru wanilinowego Delecta rabarbar świeży (5 - 6 łodyg) + cukier Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem(...)odcedzamy go i posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut
Karczma Honoriettycalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na mniejszą blaszkę ciasteczek) 1 szklanka łuskanego słonecznika 2 łyżki suszonej żurawiny 4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko Przygotowanie Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy. Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko
Słodkie okruszkiczosnku niedźwiedziego 1 ,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 3 łyżki mąki jaglanej łyżeczka babki płesznik garść prażonych pestek słonecznika garść prażon ego sezamu pieprz, sól Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy zmiksowany czosnek niedźwiedzi i blendujemy całość na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy pieprz, sól(...)olej kokosowy , mąkę, prażony słonecznik, sezam, orzechy włoskie, babkę płesznik i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 180 st przez
Łycha smakówkurczaka sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki sera koziego do smarowania, ponadto: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia mozzarella, kiełki słonecznika, kiełki rzodkiewki, olej rzepakowy. Przygotowanie: Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami. Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą(...)woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty. Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki. Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane olejem rzepakowym
Moniki Smakołykiczas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Do chleba dodałam czarnuszki, bo ostatnio to jeden z naszych ulubionych chlebowych dodatków. Nie byłabym sobą, jakbym do środka nie wrzuciła siemienia, pestek dynii, słonecznika i płatków owsianych. Pamiętajmy, że do pieczenia używamy zakwasu aktywnego, czyli dokarmionego min. 2h przed pieczeniem. Ja zwykle karmię zakwas w dniu pieczenia samą mąką, bez dodatku wody(...)mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy Zaczyn Wykonanie Zaczyn Wszystkie składniki zaczynu łączymy. Przykrywamy folią
Mieszam w Garnku