jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania kupiony(...)zacznie złocić, następnie partiami wrzucaj pieczarki i pora. Gdy por będzie już miękki dodaj przyprawy, przemieszaj i dodaj do kaszy a na patelni po smażeniu cebuli z grzybami podpraż słonecznik i też dodaj do kaszy. Aha, żeby Ci do głowy nie przyszło brudzić jakąś michę, do garnka wszystko wrzuć! Na samym końcu dodaj posiekany koperek, posmakuj i dopraw jeżeli będzie
greenscarfsię, że to połączenie dwóch pomarańczowych składników jest bardzo korzystne :) Składniki: - 1/2 kg marchewki - 1/2 szklanki surowej czerwonej soczewicy - 1 cebula - 1 ziemniak - szczypta ziół prowansalskich - sól, pieprz - prażony słonecznik do posypania Cebulę pokrój w kostkę, lekko podsmaż w garnku na maśle klarowanym lub oleju. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka. Zalej 1 litrem wody (może być mniej(...)gęsty krem preferujesz), gotuj przez 10 minut. Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze około 20 minut. Posól pod koniec gotowania, zmiksuj za pomocą blendera, przypraw, posyp prażonym na suchej patelni słonecznikiem
Smakuje zdrowomąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)kilka godzin i odsączyć z nadmiaru wody. Gdy mak będzie zmielony, w rondelku łączymy masło, miód, cukier i gotujemy do połączenia się składników, następnie dodajemy orzechy, rodzynki, pestki słonecznika i gotujemy na malutkim ogniu 2 min. Przygotowanie bakalie dodajemy do maku, mieszamy, następnie dodajemy jaja, mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze i mielimy
Kuchnia Łukaszagarście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego parzonego 0,5 opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżka słonecznika Sos 1 łyżeczka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka wody sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy(...)chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem. Smacznego
kgwjanczewokaszy jaglanej jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części 4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku nawet dwa olej kokosowy do smażenia 1 cm świeżego kłącza imbiru nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych. Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem około(...)solą, obsmaż. Musi zmięknąć. Dodaj pomidory i roztarte w dłoniach oregano. Dodaj suszone pomidory ,kasze jaglaną ugotowaną wcześniej. Wymieszaj, podsmażaj. Wypełnij farszem cukinię oraz bakłażana. Podpraż na suchej patelni słonecznik. Posyp po wierzchu danie i serwuj ciepłe , smacznego
Z Kuchni Do Kuchnitego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1/4 łyżeczki płatków chilli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kurkumy jajka Brokuł podzielić na różyczki i drobno posiekać(...)nożem. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić delikatnie cebulę, dodać posiekany drobno czosnek, pestki dyni, słonecznika i lekko podrumienić stale mieszając. Dodać brokuła, rodzynki i pozostałe przyprawy.i smażyć wszystko podlewając delikatnie wodą. Kiedy brokuł będzie miękki , ale nie rozpadający się posypać natką pietruszki i zdjąć z gazu. Jajka usmażyć i podać na brokułach. smażony brokuł z jajkiem sadzonym
O kuchni z uczuciemdać więcej miodu) 1 łyżeczka miodu 15 gr świeżych drożdży 1 – 1,5 łyżeczki soli pół szklanki ciepłej wody pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego W mleku i wodzie rozpuścić drożdże, mąkę, miód, melasę, dodać 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika nagrzanego(...)wyłożonej papierem do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Bułeczki przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min aby się napuszyły*. W miseczce rozbełtać jajko, dodać słonecznik, siemię lniane, wymieszać, każdą bułeczkę posmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20-25 min. Po 15-20 min można od góry przykryć folią aluminiową żeby zbytnio się
moj przepis naśrednia pietruszka (korzeń) ok 100 gr 3 jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać(...)pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać. Piekarnik
moj przepis napszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy 1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze
Proste Potrawyoctu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska bądz himalajska ząbek czosnku, mały 2 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki oliwy Paprykę upiecz w 180 stopniach , do lekko czarnej skórki. Wyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki(...)Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii
Z Kuchni Do Kuchniokrojona, ale również smaczna. Na 1 bochenek : 500 g. mąki krupczatki 1/2 szklanki otrąb pszennych łyżka siemienia lnianego łyżka sezamu łyżka pestek dyni opcjonalnie : łyżka maku i łyżka ziaren słonecznika ( tak jest w oryginalnym przepisie ) woda : 375 ml ( jeśli dodacie do swojego ciasta mak i słonecznik należy zwiększyć ilość wody do ok. 400-420 ml) łyżeczka soli łyżka cukru
apetytnapieczenieSkładniki: 3 jajka odrobina cynamonu odrobina cukru wanilinowego ziarna słonecznika Jajka roztrzepujemy, dodajemy cynamon, cukier oraz słonecznik i mieszamy. Wylewamy na patelnię rozgrzaną z małą ilością masełka lub jeśli mamy dobrą patelnię bez tłuszczu. Przysmażamy z jednej strony, obracamy na drugą i również przysmażamy. podajemy z plastrami kiwi, lub z innym owocem, który lubimy lub akurat mamy w domu
Moje-pitraszeniePrzepis podpatrzony od Moniki Mrozowskiej z moimi modyfikacjami. Składniki: 200 g pestek słonecznika ok 6 łyżek miodu naturalnego ok szklanki poppingu z amarantusa 2 -3 łyżki korabu/kakao Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku do kawy lub w robocie kuchennym. Do uzyskanej oleistej masy dodajemy miód, amarantus korab/kako i całość bardzo dokładnie mieszamy
Malinowe PocałunkiRukola (kwas foliowy i żelazo), mozzarella (źródło białka i wapnia, ale również i nasyconych tłuszczy, dlatego też ja wybrałam tę w wersji light), suszone pomidory (antyoksydanty, witaminy) oraz pestki słonecznika i nerkowce, o których nie raz już pisałam i przedstawiałam jako źródło zdrowych tłuszczy oraz witamin. Przygotowanie takiej sałatki nie powinno dla nikogo stanowić wielkiego wyzwania. W tej wersji(...)tłuszczu i 13g węglowodanów . SKŁADNIKI: ok. 80g rukoli 125g mozzarelli light 100g pomidorów suszonych w oleju 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów suszonych) 125g pomidorków cherry 50g pestek słonecznika 20g nerkowców PRZYGOTOWANIE: Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w drobną kostkę Pomidorki cherry umyć i pokroić
peanutbuttermonsterlampy błyskowej :) Zupą też się niebawem pochwalę, tylko przepis "się napisze" ;) Składniki: 390g gęstego jogurtu naturalnego 5-6 dużych liści jarmużu 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej 3-4 łyżki miodu (u mnie 3) 1 łyżka oleju słonecznikowego Sposób przygotowania: Jarmuż płuczemy pod bieżącą wodą, szarpiemy (bez łodyg) i wrzucamy(...)wysokiego naczynia. Dodajemy jogurt naturalny i całość blendujemy. Następnie dodajemy pestki dyni i ziarna słonecznika, i jeszcze raz blendujemy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i miód, i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy jarmużowy koktajl, olej i dodajemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Smażymy na rozgrzanej patelni (suchej, tylko przed pierwszym smażeniem można posmarować
Kolorowy Przepisownik