litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków słonecznika 1 cytryna 4 jajka 1 łyżka stołowa cukru sól i pieprz do smaku 1/2 chleba pszennego (może być tostowy) oliwa z oliwek Wykonanie: Botwinkę należy dokładnie opłukać z piasku, następnie pokroić(...)Chleb pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek usmażyć grzanki. Chłodnik podawać z gotowanym jajkiem oraz grzankami, przyozdabiając talerz szczypiorkiem, koperkiem oraz pędami słonecznika. Smacznego
Garniec Magaliepołowy cytryny – 2 łyżki miodu – 1 łyżeczka cukru – kilka łodyg tymianku, rozmarynu i pietruszki – kilka garści roszponki – 1-2 łyżki łuskanego słonecznika, najlepiej karmelizowanego – oliwa z oliwek – 2 jajka – łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, podzielić na połowy. Natrzeć oliwą z oliwy, posypać i wetrzeć w mięso(...)cały sekret dania tkwi w tym, żeby mięso było soczyste i bardzo kruche, nawet lekko różowe w środku, jak np. szynka wędzona). W tym czasie do roszponki dodajemy słonecznik i mieszamy z resztą miodu z cytryną. Na talerze wykładamy ryż w formie babki (można użyć do tego filiżanki – wysmarować ją delikatnie oliwą, nałożyć ryż, docisnąć, odwrócić nad talerzem
Pociąg Do Kuchnipapryczka chili – 3-4 ząbki czosnku – 3-4 szalotki – sól (najlepiej gruboziarnista), pieprz – 2-3 łyżki masła – opcjonalnie świeża kolendra, prażony słonecznik/ płatki migdałów do dekoracji – kwaśna gęsta śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewek, jeśli są ładne, nie trzeba obierać – wystarczy porządnie umyć i obciąć końcówki. W zależności od ich wielkości można pociąć na mniejsze(...)jest za gęsta można dodać bulionu lub wody. Zupa krem z pieczonej marchewki świetnie smakuje i wygląda posypana świeżą kolendrą (albo pietruszką, jeśli nie macie kolendry) lub posypana prażonym słonecznikiem/płatkami migdałów z kleksem śmietany. Jeśli chcecie zrobić wersję zimową kremu z pieczonej marchewki – należy dodać więcej imbiru, trochę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej. Podobne przepisy Meksykańska zupa
Pociąg Do Kuchnikońcu postanowiłam ją zrobić :) Znalazłam przepis Marty z bloga Surowe smaki i przerobiłam go na swoje potrzeby :) Składniki na formę do tart o średnicy ok 22 cm: - 200 g słonecznika, - 1 szklanka rodzynek niesiarkowanych, - 2 łyżki oleju kokosowego, - 4 - 5 dużych soczystych jabłek, - 2 łyżki chia, - 1 łyżeczka cynamonu, - mała garść rodzynek, - wiórki kokosowe. Wykonanie: Składniki na spód razem mielimy(...)użyłam tym razem malaksera, ale może być blender), tak by się połączyły i zaczęły kleić, nie musi to być gładka masa, wręcz przeciwnie, u mnie zostały spore kawałki słonecznika. Tortownicę wysypujemy cienko wiórkami kokosowymi, układamy na nich masę słonecznikową, dobrze ugniatamy, przykrywamy i chowamy do lodówki. Jabłka myjemy, przekrawamy jak nam wygodnie i trzemy na grubej tarce, dodajemy do nich
Co na wege obiad?kolację. Składniki: Baza sałatki: 2 mniejsze pomidory (najlepiej malinówki) 2 rzodkiewki 1 ogórek gruntowy kilka listków świeżej natki pietruszki 2 garście sałaty 2 łyżeczki pestek dyni 1 łyżeczka słonecznika 1/2 łyżeczki siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sezamu 1/3 łyżeczki czarnuszki szczypta kminku Dresing musztardowo-jogurtowy: 60 g naturalnego jogurtu typu greckiego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej przyprawy włoskie w młynku sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: W miseczce łączymy ze sobą nasiona słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, czarnuszki ze szczyptą kminku (około 1/4 łyżeczki). Sałatę płuczemy i rwiemy, wkładamy do większej miski. Dodajemy pokrojoną w plastry i przeciętą na połówki lub ćwiartki rzodkiewkę oraz obranego i pociętego w podobny sposób ogórka. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, około 1 łyżeczki listków zielonej
Słodkie okruszkizaskoczy Cię niczym nowym, to napewno warto go przetestować. Składniki: 1 puszka groszku zielonego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany garść łuskanego słonecznika Groszek z bulionem i czosnkiem gotować kilka minut. Dodać śmietanę i zblednować. Podawać z kleksami śmietany i słonecznikiem. Można dodać pietruszkę lub kolendrę :) Ja akurat nie miałam
Mój Smak na Życiemąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać taką ilość wody (cały czas mieszając(...)ciasto. Po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 50 ° C i poczekać, aż ciasto wyrośnie (powinno powiększyć swoją objętość o ok. 1/3. Następnie
Domowa Cookierenka Agijaglanej 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej lub białej papryki 1 cebula 3 łyżki orzeszków ziemnych - 2 garście 5 łyżek lub 3 garście świeżego szpinaku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 2 łyżki płatków zbożowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego(...)Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy. 3. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego. 4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy
Bananowe PoleSkładniki: makaron spaghetti (200 g) brokuł (1/2 szt.) kiełki cebuli (25 g) czosnek (2 ząbki) łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) oliwa z oliwek (2 łyżeczki) sól woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Do gotującej się posolonej wody dodajemy łyżeczkę oliwy i makaron. Mieszamy, co jakiś czas. Na patelni(...)gęsty sos. Wtedy dodajemy kiełki. Mieszamy. Brokuła gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Kiedy makaron będzie miękki odcedzamy go i mieszamy z sosem oraz ziarnami słonecznika. Wykładamy na talerz. Brokuła wyjmujemy z garnka i kładziemy bok makaronu
Weganka gotujeSkładniki: płatki owsiane (1 szklanka) woda (1 1/2 szklanki) banan (1 szt.) łuskane pestki słonecznika (2 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) płatki migdałowe (2 łyżki) Czas przygotowania: 7 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Płatki wsypujemy go garnka i zalewamy wodą. Gotujemy. w trakcie gotowania dodajemy pokrojonego w kostkę banana, płatki migdałowe oraz pestki dyni i słonecznika. Wszystko mieszamy żeby
Weganka gotujeSkładniki: marchewka (1 szt.) ziemniaki (1 duży lub 2 małe) brokuł (1/2 szt.) łuskane ziarna słonecznika (1 łyżka) czosnek (1 ząbek) woda (300 ml) sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy do garnka, zalewamy 300 ml ugotowanej wody i gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie(...)dodajemy kawałki brokuła. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy. Gotujemy jeszcze przez ok 5 min. Następnie zdejmujemy z palnika i przy pomocy blendera zamieniamy w jednolity krem. Przekładamy do miski. Posypujemy ziarnami słonecznika
Weganka gotujeokrągła (1 szt.) p ieczarki (6 szt.) c zerwona soczewica (1 szklanka) c zerwona papryka (1/2 szt.) p apryczka chili (1/4 szt.) m archewka (1 szt.) ł uskane ziarna słonecznika (3 łyżki) p estki dyni (2 łyżki) p rzecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce) s ól p ieprz ziołowy g aram masala w oda olej(...)Przygotowanie: Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki
Weganka gotujesoczewica (1 szklanka) kasza jaglana (1 szklanka) gruszki (2 małe lub 1 duża) marchewka (2 sztuki) czosnek (2 ząbki) suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy) ziarna słonecznika (4 łyżki) gałka muszkatołowa sól pieprz woda Czas przygotowania: 2 h Przygotowanie: Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy 1 1/2 szklanki(...)jednolitą masę. Kroimy pomidory. Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy do niej 1/3 pasztetu. Rozprowadzamy równo. Układamy połowę pomidorów i posypujmy połową ziaren słonecznika. Nakładamy 1/3 pasztetu i powtarzamy operację. Na wierzch dajemy pozostałą część pasztetu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż powstanie zewnętrzna skorupa pasztetu. Mój piekł się
Weganka gotujeMałe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie