ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:128/334)

OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 204

twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki na 1 omlet: 2 jajka łyżka mąki żytniej łyżka płatków owsianych łyżeczka otrębów pszennych łyżeczka łuskanego słonecznika szczypta soli garść owoców leśnych (jeżyny, maliny, jagody, poziomki) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby(...)słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego :) PS - My preferujemy omlet bez dodatków, bo tak duża ilość owoców zapewnia idealny smak. Jednak każdy z was może udekorować go na swój

Banana Smiles
Sernik na wafelkach z malinami i galaretką 1013

Wspaniały sernik o ciekawym smaku i chrupiącym spodzie Składniki - 150 g masła - 3 łyżki kremu toffi (miałam z Deluxe )ok 100 g - 3 łyżki słonecznika w karmelu - 1 opakowanie wafelków familijne 180 g - 1 kg sera w wiaderku - 1 galaretka pomarańczowa - 2 łyżki żelatyny - 2 galaretki amarantowe - 1,5 szklanki malin - 1 szklanka cukru  Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić(...)kremem toffi w rondlu dodać słonecznik  - Wszystko wymieszać z pokruszonymi wafelkami  - Masą wyłożyć dno tortownicy zostawić do ostygnięcia  - Tortownica 26 cm 2. - Galaretkę pomarańczową i żelatynę rozpuścić w 2/3  szklanki wody  - Galaretki amarantowe rozpuścić w 600 ml wody 3. - Do sera dodać cukier miksować aż się rozpuści  - Dodać zimną galaretę rozpuszczoną z żelatyną

W królestwie smaków Beaty
Soczeburger z brokułami 126

brokułami  Przepis na 8 burgerów Potrzebujemy: 1 kubek czerwonej soczewicy 4 różyczki brokuła - średniej wielkości 1/2 zielonej papryki 1 cebula 2 średniej wielkości ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki(...)brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :)  4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki.  5. Smażymy nasze

Bananowe Pole
Sałatka z liści botwiny 165

Składniki: pęczek botwiny sałata masłowa (bądź też każda inna, lub nawet mieszanka sałat) mały pęczek szczypiorku mała cebula czerwona 4-5 średnich pomidorów puszka kukurydzy 2 garście podprażonych ziaren słonecznika sos winegret ewentualnie kilka liści świeżej bazylii Sposób przygotowania: Botwinę dokładnie umyć, osuszyć, odciąć korzenie, Łodyżki pociąć na 1 cm kawałki, liście poszarpać, bądź też pokroić (nie za mocno(...)pół). Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać. Szczypiorek drobno pociąć. Cebulę obrać i pociąć w drobne piórka, pomidory w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa przełożyć do miski posypać słonecznikiem pociętą bazylią, polać sosem winegret , dokładnie wymieszać i od razu podawać. Smacznego

na moim stole...
Kasza gryczana z pomidorami i szpinakiem 170

wystarczy kilka minut dnia następnego i mamy przepyszny obiad, bądź też kolację. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 3 ząbki czosnku pół słoiczka suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren słonecznika pęczek natki pietruszki pęczek szpinaku łyżeczka oregano sól pieprz 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami około 60 dag sera feta Sposób przygotowania: Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Na suchą(...)patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek.  Dodać zimną kaszę, pocięte pomidory, oregano, pieprz i delikatnie posolić. Krótko przesmażyć.  Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak zmięknie i od razu zdjąć z palnika. Nałożyć na talerze

na moim stole...
Sałatka z kalafiora 376

Sałatka z kalafiora Jedna z moich ulubionych sałatek robionych na szybko. Surowy kalafior, rzodkiewka, pestki słonecznika, więc jest co pochrupać, koper, czosnek, więc jest intensywnie. Sałatka jest lekka, chrupiąca, o zdecydowanym smaku, i szybka w wykonaniu.  Składniki: średni kalafior pęczek rzodkiewki puszka kukurydzy pęczek kopru 2-3 ząbki czosnku garść uprażonych ziaren słonecznika 4 łyżki majonezu sól biały pieprz

na moim stole...
Sałatka warstwowa z brokułem 365

efektowna i bardzo smaczna. Robi furorę na moim stole, a zwłaszcza wśród moich gości.  Składniki: 1 brokuł puszka ananasa puszka kukurydzy opakowanie sera feta 3 garście uprażonych ziaren słonecznika 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również szczyptę cukru dla zachowania bardziej intensywnego koloru). Od momentu zagotowania się wody(...)gotować brokuł 5 minut. Wyjąć brokuł z wody i ostudzić. Ananas i ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.  Układać warstwami: różyczki brokuła feta ananas kukurydza majonez słonecznik Smacznego

na moim stole...
Owsianka pieczona z czereśniami 166

fantastyczna w smaku, a do tego bezproblemowa jeżeli chodzi o przygotowanie.     Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych) 1 łyżeczka nasiona chia (lub siemienia lnianego) 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 - 3/4 szklanki drylowanych czereśni   Wykonanie: Płatki, słonecznik, nasiona chia wymieszać w naczyniu do zapiekania.  Dodać wydrylowane czereśnie.  Całość nalać

Sto kolorów kuchni
Sałatka śniadaniowa 125

grejpfruta (3-4 powinny wystarczyć, chyba że macie ochotę na więcej) – odrobina świeżo startego parmezanu – 1 łyżka oleju arganowego ( http://www.bioplanet.pl ) – 1 łyżeczka miodu – prażony słonecznik (do posypania) W miseczce umieszczamy umytą, odsączoną rukolę. Na wierzchu układamy kawałki grejpfruta, czereśnie z ogonkami. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem i prażonym słonecznikiem. Z miodu i oleju przygotowujemy

Szybko Tanio Smacznie
Dietetyczny poniedziałek: FIT GRANOLA z masłem migdałowym i gorzką czekoladą :) 159

towarzystwie mleka, jogurtu, musu owocowego czy jedzona sama (najlepiej ze słoiczka, ale ciiiiii :D).  Składniki (ok. 15 porcji): płatki owsiane - 160 g płatki orkiszowe - 160 g ziarna słonecznika - 60 g (4 łyżki) masło migdałowe 100% - 100 g (4 łyżki) syrop daktylowy - 60 g (4 łyżki) Dodatki: suszona morela niesiarkowana - 60 g suszona żurawina - 60 g orzechy nerkowca(...)czekolada gorzka Vivanni 71% - 50 g (3 paski) Wszystkie składniki są dostępne w  Sklepie Dietetycznym  Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane oraz płatki orkiszowe. Dodaj ziarna słonecznika, masło migdałowe i syrop daktylowy. Wszystko dokładnie wymieszaj - za pomocą łyżki lub dłoni. Piekarnik nagrzej na 180*C. Na blaszce ułóż kawałek papieru do pieczenia.  Wysyp granola jednocześnie zaciskając

Zdrowie na języku :P
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 139

żytniej razowej typ 2000 250 ml przegotowanej, letniej wody Etap II - dzień drugi: 330 g mąki orkiszowej 250 ml przegotowanej, letniej wody 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki nasion słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki suszonej żurawiny + po łyżce czarnuszki i nasion słonecznika na wierzch Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - jak zrobić? Zakwas na chleb

Moje Qulinaria
Kruche ciasteczka z płatkami owsianymi, amarantusem i prażonym słonecznikiem 165

miękkiego masła, 1/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa, 1/2 szklanki łuskanego słonecznika. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem (najwygodniej ręką), żeby masło połączyło się z mąką. Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane, a następnie(...)słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybkie ciasto z rabarbarem. 143

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej DODATKOWO: 3 łodygi rabarbaru pocięte w 2 cm kawałki 2 łyżki cukru pudru (u mnie cukier nierafinowany) 2 łyżki ziaren słoneczniku lub 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale 1 łyżka)      Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Suche stopniowo wsypujemy do mokrych(...)dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką, przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na tak przygotowane ciasto równomiernie rozkładamy rabarbar, a wszystko to posypujemy cukrem wymieszanym ze słonecznikiem lub cynamonem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Ma się apetycznie zarumienić, a wetknięty w nie patyczek ma być suchy. Studzimy w formie, spoglądając od czasu do czasu

Rozpustne gotowanie
Deser truskawkowo bananowy z serkiem i pestkami dyni 165

serkiem i pestkami dyni składniki: Serek Almette z Jagodą i maliną  2 szt  jogurt grecki 400 g truskawki 300 g banany 2 szt pestki dyni 50 g słonecznik łuskany 50 g orzechy laskowe 100 g miód płynny dwie łyżki do pestek i orzechów miód płynny do serka 2 łyżki  cynamon pół łyżeczki  cukier trzcinowy 1 łyżka(...)skórki i kroimy w plasterki . Owoce przekładamy do pucharków. Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy  na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnie , dodajemy pestki dyni i słonecznik. Prażymy parę minut do za złocenia , polewamy miodem płynnym i posypujemy szczyptą cynamonu i trzcinowym cukrem . Po paru minutach już mamy gotowe , możemy przekładać do pucharków z owocami. Miksujemy serki

Różowa kuchnia
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 90

łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej  duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem(...)minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia

Spektrum Smaku