talerzu PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: Miks sałat z rukolą opakowanie mini mozzarelli kilka suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek mała czerwona cebula garść uprażonych pestek słonecznika 3 łyżki sezamu dressing: niecałe pół szkl oleju 3 łyżki wody oregano, bazylii, tymianek- po 2 gałązki, jeśli suszony to do smaku sól,pieprz do smaku kilka gałązek świeżej natki pietruszki(...)ocet winny do smaku Wykonanie: Wykładamy miks sałat,pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, układamy mozzarellę. Wykładamy pokrojoną w półplasterki cebulę, oliwki, pokrojone suszone pomidory.Posypujemy słonecznikiem i sezamem.Dressing: Olej mieszamy z wodą, dodajemy posiekane świeże lub suszone zioła,. doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Podajemy po ok 15 minutach od przygotowania aż smaki się przegryzą. Podajemy
Z Majeczką w kuchnimąki owsianej 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 3 płaskie łyżeczki soli opakowanie 7 g drożdży suszonych łyżka miodu 600 g letniej wody 300 g czynnego zakwasu żytniego słonecznik łuskany do posypania masło i mąka do foremek Wykonanie: Do miski przesiałam wszystkie rodzaje mąki, dodałam sól i wymieszałam. Na środku zrobiłam wgłębienie, wsypałam do niego suche drożdże, wlałam około(...)Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość, przełożyłam je do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek. Powierzchnię ciasta wyrównałam mokrą ręką, posypałam ziarnem słonecznika. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremki, wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termo obiegiem. Piekłam 40 minut. Po upieczeniu gorący chleb
Kuchenne zapiski Edytymąki pszennej typ 1850 2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program(...)Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. Źródło tutaj . W piekarniku: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć
Domowa Cookierenka Agidużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie) 1 duży, dojrzały banan ok. pół szklanki płatków owsianych ulubione dodatki, np. suszone owoce, pestki słonecznika, posiekana czekolada (u mnie: garstka żurawiny, garstka pestek słonecznika, 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Banana rozgnieść w miseczce widelcem, dodać płatki owsiane
Domowa Cookierenka Agiżytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić(...)ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika
Domowa Cookierenka Agizachęcam ;) GRANOLA RABARBAROWA lekko zmodyfikowany przepis z Filozofii Smaku // mały słoik granoli ~150g różowych części rabarbaru ~50g cukru trzcinowego ~łyżka wody ~100g płatków owsianych górskich ~20g sezamu ~20g pestek słonecznika ~20g płatków migdałowych Rabarbar kroimy w kawałki o długości 1 cm. Umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Przykrywamy, gotujemy przez około(...)Sprawdźcie, czy mus jest dla Was wystarczająco słodki. Jeśli nie, dodajcie do niego więcej cukru. Mus pozostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki, sezam, pestki dyni i słonecznik. Mieszamy. Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (lub do momentu
chili & sugarDYNIOWA GRANOLA przepis autorski // średni słoik granoli ~200g płatków owsianych ~50g płatków jęczmiennych BIO ~30g otrębów (dowolny rodzaj) ~200g gęstego puree z dyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich ~30g jagód inkaskich BIO ~30g suszonej żurawiny ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy
chili & sugarodbiegajmy od głównego tematu, czyli chleba :) Jest bardzo smaczny, wilgotny. Nie ma chrupiącej skórki, ale to wcale nie odbiera mu uroku :) Ma za to chrupiące ziarenka słonecznika w środku :) Z powodu użycia maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB(...)ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej lub bezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę
chili & sugarkanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g) ~łyżka mielonego siemienia(...)lnianego (10g) ~40g ziaren słonecznika - mieszanka "Piekło-Niebo" Ziarenkowo ~przyprawy: pieprz czarny/ziołowy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony
chili & sugarPróbuję się na łokciu lekko podnieść, a tu już Magda z gotowym śniadaniem do pokoju wpada :) A oto owo śniadanie: świeży szpinak bakłażan pomidorki koktajlowe makaron wstążki ser żółty słonecznik, sezam pieprz, słodka papryka sos sojowy Gotujemy makaron. W międzyczasie myjemy świeży szpinak i dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju i sosu sojowego. Bakłażana kroimy na pół-plasterki(...)dusimy razem ze szpinakiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe i jeszcze trochę dusimy. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką, dosypujemy słonecznika i sezam. Mieszamy, dusimy przez moment. Nakładamy do miseczki makaron, zalewamy go naszymi duszonymi warzywkami i od wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pychota! Dziękujemy Magda! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturewymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu(...)dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej np. papierem do pieczenia) i smarujemy od góry odrobiną (naprawdę odrobiną) oleju. Zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturerobienia lodów, żebym nie musiał do Lidla latać :) 1 podłużny burak roszponka 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu kilka łyżek pestek słonecznika Buraka gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na talerzu okładamy roszponkę, a na niej plastry buraka. Dresing: w miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sól(...)pieprz i polewamy tym buraki. Na koniec posypujemy wyprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. I dodam, że smakuje genialnie! A w moich ustach to brzmi - delikatnie mówiąc - dziwnie, bo ja nie lubię buraków. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden
Marder&Marder Manufacturedorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku z cytryny, szczypta lub najlepiej dwie soli morskiej, 1 łyżeczka grubomielonego kolorowego pieprzu
Marder&Marder Manufacturełyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 12 g drożdży instant Dodatkowo: 125 g roztopionego masła kilka łyżek sezamu do posypania (lub słonecznika) roztrzepane żółtko do posmarowania Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Drożdże instant możemy zastąpić 40 g świeżych drożdży, ale wówczas musimy zrobić zaczyn, czyli(...)dole). Jeżeli zostało nam jakieś roztopione masło to polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu (lub słonecznika). Pieczmy przez około 30-35 minut w 200 stopniach (do suchego patyczka - koniecznie musimy sprawdzić). Jeżeli w trakcie pieczenia chleb za bardzo się zrumieni to przykrywamy folią aluminiową. Oryginalny przepis
Marder&Marder Manufactureniech wegetarianie też się nacieszą grillem. Jedzonko proste i szybkie, fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore i twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól sok z cytryny oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już(...)pomidory posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Chowamy do lodówki i przygotowujemy szpinak. Szpinak drobno siekamy i mieszamy z również drobno pokrojoną mozzarellą oraz uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Dolewany 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy drobno posiekany czosnek i sok z 1 cytryny. Na koniec szczyptę gałki muszkatołowej oraz pieprz i sól do smaku. Farsz wkładamy
Marder&Marder Manufacture