ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:140/334)

Spaetzle z gulaszem warzywnym 129

gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki, nie obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę, a kalarepę(...)słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko

vegetanie
Curry z warzywami i ryżowe kotlety :) 158

Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie(...)warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć. To jest moment kiedy wrzucamy na patelnię cebulę i podlewamy oliwą

vegetanie
Pomidorowy makaron z warzywami. 137

serkiem feta (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony

vegetanie
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 248

Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz Zaczynamy od kaszy, którą(...)paprykę i seler naciowy. My lubimy dość grube krojenie warzyw, więc takie też polecamy. Trzeba czuć co się je :) Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, seler, słonecznik i rodzynki. Chwilę dusimy i dodajemy czubatą łyżkę zielonej pasty curry. Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też

vegetanie
Penne z zielonym groszkiem i oliwkami. 142

kalarepą, oliwkami w serowym sosie (5 osób) Składniki: 1 opakowanie Waszego ulubionego penne 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1 średnia kalarepa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika 1 ser w typie Limburger 1 słodka śmietana 12% (ok. 400 ml) czarne oliwki oliwa z oliwek oregano, pieprz Makaron gotujemy jak zawsze al dente. My nie przelewamy wodą, jedynie(...)kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze chwilę dusimy razem i zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ser pokrojony w kostkę. Zmniejszamy ogień i mieszamy, aż ser się rozpuści. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy czosnek przeciśnięty przez

vegetanie
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 147

warzywami i kotletami sojowymi (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie kotletów sojowych 1 młoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą(...)której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam masalę, kardamon oraz słonecznik i pestki dyni. Prażymy z uwagą, aby nie przypalić przypraw, a jedynie wydobyć z nich aromat. Kiedy poczujemy intensywny zapach wlewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżki. Teraz czas na dodanie

vegetanie
Wielkie świderki z warzywami i kolendrą. 93

świeżą kolendrą (4-5 osób)  Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów w soku 3 gałązki selera naciowego 1 średni por 4 łyżki łuskanego słonecznika 1/3 pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu(...)przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik. Smażymy warzywa przez ok. 3-4 minuty i dodajemy całą puszkę pomidorów. Dusimy wszystko do miękkości i na koniec obficie posypujemy pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i posiekaną kolendrę. Mieszamy

vegetanie
Makaron funghetto z brokułowym pesto. 156

osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego 250 ml śmietanki słodkiej 12 % (weganie: śmietanka sojowa) bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka Gotowanie zaczynamy od ugotowania brokuła tak, aby był kruchy nie miękki. Przelewamy go zimną wodą, aby schłodził(...)się nieco. Przekładamy do głębokiego naczynia i dodajemy czosnek, słonecznik, bazylię, oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek i ostrą paprykę. Możemy delikatnie skropić sosem sojowym. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Następnie wstawiamy makaron i gotujemy al dente, a w tym czasie dokończymy sos. Została tylko jedna czynność. Należy pesto przełożyć do rondelka i wlać śmietankę (weganie modą zamienić

vegetanie
Kuskus z warzywnymi dodatkami. #vege 187

kilkoma fajnymi dodatkami (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kuskus 1 młoda cukinia, średniej wielkości 1 puszka soczewicy 1/2 papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa z oliwek bazylia, pieprz, ostra papryka Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i potem na plasterki. Paprykę(...)kroimy w grubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek ok. 4 łyżki i wrzucamy na nią słonecznik, kiełki, pestki dyni. Chwilę przesmażamy i teraz dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając ok. 5 min. Jak zauważymy, że cukinia zaczyna być szklista dodajemy soczewicę wcześniej opłukaną na sicie. Dusimy razem

vegetanie
Super zawijas z fenkułem. #vegefood 95

promocji hehehe   Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby) Składniki: 1 ciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną

vegetanie
Zielone pierogi z żółtym sosem. 129

wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.   Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie(...)ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby

vegetanie
Babka marchewkowo-pietruszkowa 156

marchewką, pietruszką, cieciorką i trochę innych składników (4-5 osób) Składniki: 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy(...)głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy sezam, czarnuszkę i oregano. Zapiekamy

vegetanie
Wegańske burgery z buraków 180

świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków 1 drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut(...)szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut. 1 burger

Powiedz dietom nie
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z EUFORIĄ /BEZ WYWARU. 142

chodzić o konopie. A jak są konopie, to raczej jest... euforia. :) Do rzeczy! Pod tajemną nazwą EUFORIA kryje się połączenie ziaren, które idealnie dopełnia naszą szpinakową. Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - to właśnie o to zestawienie chodzi. Nie dość, że smaczne, to jeszcze jakie zdrowe! "Euforia to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – wysoka zawartość kwasów Omega(...)też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni

Wypisz Wymaluj
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 166

osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła  1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem (najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno(...)siekam,  natkę pietruszki także.  Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią, przesypuję do małego pojemniczka i odstawiam. Na tej samej patelni rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wrzucam i szklę cebulę, w połowie smażenia dodaję czosnek, po czym wrzucam posiekanego brokuła.  Smażę 4-5 minut. Dodaję też ziarna, posiekaną natkę, doprawiam. Na osobnej patelni

W kuchni Karmel-itki