ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:115/334)

Proste ciasteczka jaglane z czekoladą 146

kaszy jaglanej + 270 ml wody + szczypta soli 2 jajka 70 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 szklanki pestek słonecznika szklanka musli z suszonymi owocami (u mnie z egzotycznymi owocami) szklanka mąki pszennej  75 + 25 g czekolady (mniejsza część do dekoracji) Przygotowanie: Rozpoczynamy ugotowanie kaszy jaglanej. Do rondelka(...)masy jajecznej ciągle mieszając dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną. Nie bójcie się kasza nie ugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku

Kuchnia Łukasza
Niestandardowe pierniczki, czyli jaglane, bezglutenowe i z batatami 162

100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 50g masła   50g oleju kokosowego 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonych nasion chia W rondelku roztopić masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, nasiona chia i zmielony wcześniej(...)mąkę słonecznik. Suche składniki powoli dodawać do rondelka z masłem, olejem i miodem, wymieszać wszystko do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na pół, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinać z niego pierniczki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

FitKot
Burger z kotletem z buraka 120

Składniki: 5 buraków 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie(...)blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne

Łycha smaków
Kotlety z fasoli mung 120

Składniki: 100g fasoli mung 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy.  Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety

Łycha smaków
Jaglanka z pastą z czarnych oliwek 82

Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoiczek czarnych oliwek  1 ząbek czosnku 3 łyżeczki oliwy 1/3 awokado 1 gałązka selera naciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem(...)oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą.  Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem

Łycha smaków
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną, tofu i musem z buraka 91

wyszło super :) Potrzebne składniki:  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 2 bakłażany 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego garść uprażonych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem(...)Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym.  Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st.  http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html

Łycha smaków
Jaglanka z musem z buraka 136

Potrzebne składniki:  0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych garść uprażonych pestek słonecznika garść kiełek na patelnię 2 burki 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. Kiełki podprażamy na patelni. Mieszamy z kaszą jaglaną, dekorujemy pomidorkami, kiełkami i słonecznikiem

Łycha smaków
Kotlety z batatów i jarmużem 138

udziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki:   5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Bataty(...)ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować.  Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez

Łycha smaków
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 98

grilla.  Potrzebne składniki:  1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu  4 łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka(...)oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy

Łycha smaków
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 121

Potrzebne składniki: 0,5 opakowania fety garść bazylii 10 suszonych pomidorów 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego   0,5 papryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż)  2 łyżki oliwy z oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe(...)pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety dodać do sałatki tuż przed podaniem i posypać pestkami słonecznika i sezamu. Sałatkę dekorujemy octem balsamicznym

Łycha smaków
Jaglanka z botwinką i serem kozim 98

Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/3 pęczka botwinki 0,5 serka koziego 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika   0,5 łyżeczki soli  3 łyżki oliwy z oliwek  pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy(...)gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinką, pokrojony w kostkę ser kozi, oliwę, pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dekorujemy słonecznikiem

Łycha smaków
Pasztet z botwinki 130

Składniki: 1 pęczek botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy botwinkę i  blendujemy na gładką masę . Przekładamy(...)miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Jaglanka z zapiekanymi szparagami 108

Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek zielonych   1 pomidor 5 zapieczonych szparagów 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika   0,5 łyżeczki soli  3 łyżki oliwy z oliwek   ocet balsamiczny  kilka listków  bazylii Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli(...)lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki,  oliwę  z oliwek, sól pieprz i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy uprażonym słonecznikiem bazylią i octem balsamicznym

Łycha smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 109

zapieczonych szparagów dowolnie jakich 4 plastry pomidora 1 rzodkiewka garść ugotowanego bobu   1 łyżka pesto z rzodkiewki przepis znajdziesz  tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika   2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek do udekorowania  świeży tymianek  do udekorowania  1/3 łyżeczki świeżo startej gałki  muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego  pieprz, sól(...)szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę.  Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 108

składniki: garść dowolnej sałaty  1 pomidor 10 zapieczonych szparagów 1 serek pleśniowy   2 łyżki pesto z botwinki (przepis znajdziesz  tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika   5 łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy(...)sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków