ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:96/334)

Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów 140

również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli najgrubszy, o jednakowej wysokości na całej długości :) ). Prażone pestki ze słonecznika dodają chrupkości całemu daniu. Do salsy z jarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają(...)pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę i zjedliśmy jeszcze po połowie :) ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy :) Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/d40-burgery-lososiem-salsa-jamruzu-awokado-salmon-burgers-kale-1170x874.jpg The post Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Przepis na placki z cukini 140

Placki z cukini Składniki: 2 cukinie (ok. 700g) 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku (jeśli jest mały to 2) 4-5 łyżek mąki sojowej 4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki ziarna sezamu bazylia oregano sól i pieprz do smaku śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie: Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy(...)puściła sok. Po 15 min odciskamy nadmiar soku z cukinii i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, ziarna słonecznika i sezamu, mąkę, bazylię i oregano (najlepiej świeże, jeśli nie mamy to mogą być suszone). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, ponieważ cukinia już wcześniej była solona). Jeśli ciasto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Najprostszy chleb bezglutenowy... 214

ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody   Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać kleiste, półpłynne ciasto.  Tak przygotowane(...)ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej ulubionymi ziarnami (np. słonecznika, dyni). Wyrównać wierzch i również posypać ziarnami. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut

Domowa Cookierenka Agi
Topinambur- na początek wersja pieczona 155

Północnej i okazuje się, że to wcale nie jest nowy produkt w naszej kuchni. Uprawiamy go w Polsce od 1730 roku, nie tylko w celach kulinarnych. Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, więc jak słusznie się domyślacie charakteryzuje się pięknymi żółtymi kwiatami. Okazuje się, że jest to roślina, która nie ma specjalnych wymagań odnośnie uprawy, bezproblemowo rozrasta się i w wielu(...)głowy wpadnie Wam mnóstwo innych, pysznych zastosowań. Dzisiaj wersja pieczona, która może być świetnym dodatkiem do każdego dania, lub zdrową i sycącą przekąską. Do przygotowania 0,5 kg bulw słonecznika bulwiastego potrzebujecie 1/3 szklanki oliwy, sól i rozmaryn. Ponieważ używałam suszonego rozmarynu, to na jakąś godzinę przed pieczeniem lekko go roztarłam i zalałam oliwą. Jeśli używacie świeżych ziół- także dobrze

Pichceniomania
Pęczak z warzywami 148

paczka (450g) mrożonych warzyw Hortex "Warzywa na patelnię", u mnie miks z bazylią i tymiankiem 2 łyżki oleju do smażenia sól posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki prażonych ziaren słonecznika 1 łyżka oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno Kaszę ugotować w dwóch szklankach bulionu, do wchłonięcia płynu (powinna być al dente) lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej(...)minut. Powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące. Pod koniec dodać przyprawy według smaku. Na patelnię dodać ugotowaną kaszę, całość wymieszać z olejem tłoczonym na zimno, posypać prażonym słonecznikiem i natką pietruszki. Od razu podawać. Smacznego! Przepis inspirowany konkursem "Mój dzień z Hortex" Po szczegóły zapraszam na #durszlak

Pełny talerz
Chleb domowy - krok po kroku 79

Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki 3,5 łyżki oleju 1/2 łyżki soli 1/2 kostki drożdży 3 szklanki wody 1/4 opakowania słoneczniku 1/4 opakowania siemia lnianego Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej, ale nie gorącej wody i szczyptą cukru. Kilogram mąki wsypujemy do miski.  Dodajemy 1/2 łyżki soli. Wlewamy 3 szklanki(...)wody. Ja przygotowałam sobie ją w miseczce, aby nie wlewać szklankami. Dodajemy 3,5 łyżki oleju. Następnie wlewamy rozpuszczone już wcześniej drożdże.  Na koniec wsypujemy siemię lniane i słonecznik. Gdy już wszystkie składniki mamy w misce - mieszamy dokładnie.  Ciasto będzie się kleiło, więc się nie martwcie. Następnie przedzielcie na dwie części i włóżcie do foremek posmarowanych olejem. Wierzch

My World by Dagmara Rek
Dietetycznie – Kurczak z ryżem i warzywami 239

chińską) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw) 1 łyżeczka imbiru (do marynaty) 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw) olej do smażenia sól odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie) Kurczak z ryżem i warzywami – przepis Kurczaka nacieramy odrobiną soli, papryki i imbirem . Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na ok. 3-4 godziny do lodówki(...)papryką, kurkumą i całość podsmażamy dosłownie przez chwilę. Na talerz wykładamy warzywa z ryżem i pokrojonego w plasterki kurczaka . Jeśli lubicie całość możecie posypać uprażonymi na suchej patelni ziarenkami słonecznika . Smacznego! Post Dietetycznie – Kurczak z ryżem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym 124

kolację, jak i na drugie śniadanie. Składniki: 1 brokuł ( lub 2 małe ) 1  pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sos jogurtowo-czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku  szczypta soli szczypta pieprzu opcjonalnie - 1 łyżka majonezu(...)się wodę wrzucić różyczki brokuła. Gotować około 7 minut. Ugotowanego brokuła odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do zupełnego ostygnięcia. W salaterce umieścić zimnego brokuła, wsypać kaszę i ziarna słonecznika. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek oraz kawałki pomidora. Jogurt wymieszać z przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę majonezu. Sosem polać sałatkę brokułową

kolorowotorcikowo
Bakaliowa rolada z jagodowym kremem, owocami i pierzgą pszczelą (bez glutenu, bez laktozy, bez pieczenia) 202

łyżka pierzgi pszczelej 2 łyżki wyłuskanych owoców granatu 7 dużych daktyli 8 suszonych fig 3 suszone morele garść rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej  kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa(...)sokiem z cytryny i cukrem kokosowym (składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a olej roztopiony). Chowamy na godzinkę do lodówki masa powinna lekko zgęstnieć. Migdały, pestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej

Quinoa Raz!
Chleb pszenny z płatkami kukurydzianymi (na drożdżach) 187

owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków jęczmiennych; 50 g świeżych drożdży; 3 łyżeczki soli; 1 szklanka letniego mleka; 3 szklanki letniej wody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do 2 wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką keksówek, oprószyć ziarnami słonecznika po wierzchu i odstawić do ponownego wyrośnięcia na czas nagrzewnia się piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni (grzałka górna i dolna). Chleby piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
TARTA Z KREMEM JAGLANO - KOKOSOWYM (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA, BEZ PIECZENIA) 131

popołudnie w towarzystwie najlepszych przyjaciół i pysznego jedzenia. Będę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-)  Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą z karobu, surowego kakao, oleju kokosowego i tahini(...)też to polecam! Wypróbujcie poniższy przepis. Ciasto jest naprawdę wyśmienite.  Składniki na formę o średnicy 31cm: Spód: 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki słonecznika łuskanego, 0,5 szklanki sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych daktyli, 5 sztuk suszonych fig, 1 łyżeczka oleju kokosowego RAW, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Masa jaglano - kokosowa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 128

musi czekać na nasze grahamki zbyt długo. Do środka dodałam miód, gryczany jak to zwykle u nas bywa, żeby podkręcić jeszcze smak bułeczek. Do posypania wierzchu użyłam czarnuszki, słonecznika, siemienia lnianego. Możecie użyć równie dobrze płatków owsianych, sezamu, maku czy co tam lubicie. Oczywiście, możecie dodać je również do środka. Jak wyszło? Hmm wyszło 10 bułeczek. Tuż po wyjęciu(...)mąki pszennej chlebowej (750) 320 ml wody 1 łyżka oliwy 10 g suszonych drożdży 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soli Do smarowania 1 jajko Do posypania czarnuszka, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane, siemię itp Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5h. Z ciasta formujemy

Mieszam w Garnku
Sałata z rukolą 125

lodowej Spora garść rukoli Kilka suszonych pomidorów (Przepis na suszone pomidory znajdziecie tutaj  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html Czarne oliwki Płatki parmezanu 1/2 czerwonej cebuli Uprażone pestki słonecznika SOS: 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu Sól PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwać na kawałki, dodać rukolę, cebulę pokrojoną(...)piórka, pokrojone pomidory, płatki parmezanu i uprażone, na suchej patelni,ziarna słonecznika. Ocet połączyć z oliwą i miodem, dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą. WSKAZÓWKI: Sosem polewamy tuż przed podaniem

Kopystką po garach
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 177

kakao  1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki kokosowe dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i   3  łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj na drobno na tarce lub  zblenduj na gładkie puree.  Do jednej miski przesiej suche składniki(...)ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężały

Gotuj Sam!
Śniadaniowa jaglanka z bakaliami 144

jadłospisu. Śniadaniowa jaglanka z bakaliami Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 40g żurawiny 5 daktyli 100g kaszy jaglanej 300ml mleka kokosowego pestki dyni, płatki migdałów, pestki słonecznika 1 łyżka masła klarowanego 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy 2 łyżki miodu lub syropu klonowego Przygotowanie 1 Daktyle kroję na małe kawałki. 2 Daktyle i żurawinę zalewam gorącą(...)posypuję owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika. 9 Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę pestkami dyni, migdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny

Book of spells