można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać. Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem
Przepisy na domowy ser i chlebBułki z mąki pszennej razowej z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnepracy. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2 czubate łyżki wiórków kokosowych 2-3 czubate łyżki miodu dwie garście rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 garść nasion słonecznika 2 czubate łyżki mleczka kokosowego - lub 3 łyżki jeśli mleko jest płynne Kaszę jaglaną ugotować wg następującego przepisu. Do rondelka wlać 2 szklanki wody i dodać szczyptę soli. Wodę zagotować
Ze smakiem bez glutenudorobiło się już kilku wariantów w mojej kuchni na przykład takiego ja ten: klasyczna baza z bulionu i warzyw ze szczyptą chili a do podania grillowana gruszka, chrupiący słonecznik i chipsy z jarmużu oraz sos balsamiczny z nutką trufli
Milion Smakówpyszną kolacją. Składniki: 3 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1 szkl. pokrojonych młodych buraków 2 laski selera naciowego ½ ogórka szklarniowego lub 2-3 ogórki gruntowe ¼ szkl. pestek słonecznika 1 cienka cebula dymka ze szczypiorkiem Kilka gałązek natki pietruszki 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek dobrej jakości ewentualnie kiełki buraków do dekoracji sałatki Sól i pieprz czarny
Codziennik Kuchennyupieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Podobne przepisy: Pasztet z czerwonej soczewicy - top na blogu! Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną. Pasztet z soczewicy z kurkami i suszonymi pomidorami
CookYourselfsprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie
Pyry na Gazsmak rukoli, a feta świetnie komponuje się z pomidorami. Nic tylko jeść! Zamienniki i powstanie nowa sałatka! Zamiast fety - twarożek, zamiast żurawiny - rodzynki, możecie sałatkę posypać także pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów, dodać starte na twardo jajko. Polecam każdą smaczną i zdrową wersję! Składniki na 2 porcje: 2 spore garści rukoli 2 pomidory garść suszonej żurawiny po 2 łyżki pokruszonej
Zasmakuj KuchniGotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej (przepis TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi
UgotowaćGęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy
CookYourselftrzeba, doskonały! W przygotowaniu chleb jest bardzo prosty - możesz użyć mąki jak w przepisie lub tylko jednego rodzaju, zmienić otręby żytnie na pszenne, owsiane, czy zamienić na ziarna (np. słonecznik, siemię, itp.). Możesz też pominąć je całkowicie (zmniejsz wtedy ciut ilość płynu lub dodaj jeszcze odrobinę mąki). To, jakich składników użyjesz zależy wyłącznie od Ciebie, ale za każdym razem uzyskasz
Kolorowy Przepisownikpieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim . Pesto z czosnku niedźwiedziego Czas przygotowania: 10 minut Składniki: pęczek listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka orzeszków ziemnych 1 łyżka sezamu 1 łyżka ziaren słonecznika sól ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki pesto wrzucamy do pojemnika, blendujemy. Ja lubię kiedy pesto jest w miarę jednolite, więc u mnie miksowanie trwa nieco
Kulinarne przygody Gatityczosnku 1 brokuł 2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki) 1 i ½ litra rosołku/wywaru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku PESTO garść nasion słonecznika pęczek ziół ( ja miałam bazylię i mięta ale może być np. natka pietruszki) 5-6 łyżek oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Instructions Cebulą
Cooking for Emilydiecie bezglutenowej) , jak i tym, co nie muszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm) : Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych płaska łyżka kakao 1 średni dojrzały banan Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 1 szklanka mleka kokosowego sok wyciśnięty
Domowa Cookierenka AgiPrzygotowaną masę wlewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Ja akurat użyłem zwykłej okrągłej tortownicy o średnicy 17 cm Na wierzch naszego chleba fajnie pasują różne ziarna: pestki dyni, słonecznik, na co tylko macie ochotę. 5. Pieczemy w 170 stopniach około 1h 15 min do 1,5 h. Po wyjęciu dajemy chwilę, aby chleb bezglutenowy wystygnął. Smacznego! Artykuł chleb bezglutenowy
PaleoLife