ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:184/334)

Sałatka szpinakowa 153

się, tłusty się rozpada) 3/4 szklanki pokrojonych na połówki oliwek 1/2 szklani pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oliwy 2 łodygi selera naciowego pokrojonego 3/4 szklanki nasion łuskanego słonecznika uprażonego na patelni na złoty kolor   sos: 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub najlepiej użyjcie tej oliwy w której były suszone pomidory 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi

Jadło i czytadło
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 174

jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet. Występuje również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem. Mangalice hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem, słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny jabłkowe. Mięso mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz

królestwo garów
Chleb razowy z ziarnami 224

Składniki mąka pszenna razowa chlebowa, 300g mąka żytnia jasna, 100g mąka pszenna chlebowa, 100g sól, 10g drożdże instant, 10g woda, 340ml miód, 2 łyżki pestki słonecznika, 80g pestki dyni, 80g mak, 20g sezam, 80g len, 60g Przygotowanie Wszystkie mąki, sól i suche drożdże mieszamy w ogrzanej misce. Stopniowo dodajemy letnią wodę, miód i nasiona (odkładamy połowę nasion sezamu do posypania

Gotowanie moimi oczami
Jakie warzywa można hodować w domu. 112

dawno rozpoczęliśmy zabawę w małego botanika, udało nam się wyhodować cztery roślinki: słonecznik, pietruszkę, marchewkę oraz ciecierzycę. W planach mamy zrobić swój domowy zielnik, może dzięki  niemu Karolina przekona się do jedzenia zieleniny? Pewnie wiele mam ma problem z pietruszką w zupie. Mam nadzieję, że pietruszka o którą mała sama dbała codziennie podlewając będzie lepiej smakować. My posadziliśmy cztery

Pani domowa
Warsztaty kulinarne z Darią Ładochą- Bez laktozy? Bez glutenu? W LIDLU bez kłopotu! 147

zapoznania się z przepisami, jak i ofertą sklepu, podczas najbliższych zakupów! Przygotowaliśmy cztery posiłki (przepisy na poniższym zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym 4. Sorbet z mango z ciepłą

SMYKWKUCHNI
Domowa granola 167

samemu nie będzie Was już kusić :) Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (u mnie laskowe i migdały) 3/4 szklanki ziarenek (u mnie chia, siemię lniane i słonecznik) 3/4 szklanki suszonych owoców (u mnie rodzynki, brzoskwinie i jagody goja, liofilizowane truskawki) 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego sok z 1/2 pomarańczy Do miski wyciskamy sok z pomarańczy

Ciastkozercy
Pesto z natki młodej marchewki 149

smakosz pesto, stwierdzam, że to jest naprawdę pyszne! Składniki: pęczek naci młodej marchewki (korzeń można wykorzystać jak w TYM PRZEPISIE ) 80 ml dobrej jakości oleju 75 g prażonych pestek słonecznika 20 g prażonych płatków migdałów 20 g drobno tartego parmezanu mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Liście marchwi moczymy w zimnej wodzie (często bywa naprawdę bardzo zabrudzona ziemią

gutfut
Kurczak w masie orzechowej z brokułami 126

Składniki (1 porcja): 150 g filetu z kurczaka 200 g różyczek brokułu 2 łyżki masła orzechowego łyżka oliwy z oliwek do smażenia 30 g uprażonych pestek słonecznika 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Brokuły umyć, pokroić, ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, sola i pieprzem. Wrzucić na rozgrzany olej razem z czosnkiem. Gdy się zarumieni

Menu Zdrowia
Granola z owocami goji i żurawiny 179

długowieczność, a panom - poprawić płodność i potencję. Poniżej podaje przepis na pyszną granolę Mojej Mamy: Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g migdałów 50 g sezamu 50 g nasion słonecznika owoce goji lub żurawiny 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 150 g miodu 150 ml soku jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowa 118

przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos

Moja Mama Gotuje
Zupa dyniowo-pomidorowa z pieczoną papryką 168

dynię, wyłuskany czosnek i wszystko zmiksować. Zmiksowaną zupę przelać do garnka i gotować na małym ogniu jeszcze około 10-15 minut. Zupę można podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, lanymi kluseczkami (tak jak tutaj zupa pomidorowa ) lub fetą. Zamiast świeżych pomidorów można również użyć około 700 ml gotowego przecieru pomidorowego w butelce. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 126

jeśli są małe pierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się

Moja Mama Gotuje
Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków? 111

rzodkiewka – to źródło witamin: A, B1, B2, B3, C, E i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białka, słonecznik – jest bardzo bogaty w witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan

Moja Mama Gotuje
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 118

dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli

Moja Mama Gotuje
Pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek 117

Pyszna pasta z cieciorki z dodatkiem zielonych oliwek Składniki: 12 dużych zielonych oliwek 1 i 1/3 szklanki ugotowanej cieciorki 2 łyżki tahini (ewentualnie 70 g podprażonych pestek dyni lub słonecznika) 1 ząbek czosnku sok z ½ cytryny 4-5 łyżek dobrego oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki sól, pieprz Przygotowanie: Do miksera wkładamy odcedzoną z wody

Moja Mama Gotuje