baby Rukola Roszponka Mozarella Zielone oliwki Pomidor Ogórek Rzodkiewki Kiełki rzodkiewki Awokado Quinoa – komosa ryżowa Kurczak w sosie teriyaki z sezamem, olejem sezamowym i limonką Zielone szparagi Nasiona słonecznika i dyni Ufff… trochę tego wyszło, zrobiliśmy wersję ekstremalną, oczywiście wybierzcie z niej składniki, które najbardziej lubicie lub takie, które akurat macie w lodówce. Przygotowanie kurczaka i szparagów: Piersi
Taste and Cookpomidorami i feta 1/2 brokuła (ok. 200 g) 60 g sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka
Dzieje kuchennej Wiewióryżurawiny 100 g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej
Menu Zdrowiabatoniki rozdziel ostrym nożem i szpatułką wyjmij z formy. Mini chipsy z czekolady sa świetną opcja do batoników. Możesz zastąpić pestki dyni i chipsy z czekolady rodzynkami, żurawiną, nasionami słonecznika lub konopi, wiórkami kokosowymi bądź innymi bakaliami (posiekanymi w razie potrzeby
Menu Zdrowiaprzystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak - możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu czy nasion chia. Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym. Składniki
Zasmakuj Kuchniniej jajko na twardo, czasami tuńczyka. Zielona sałatka Składniki: na 2 porcje 50 g świeżego jarmużu 1 mały kalafior 100 g zielonego groszku 1 awokado 1 łyżka pestek słonecznika 3 jajka koper do dekoracji ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego szczypta kajeńskeigo pieprzu Sos ziołowy 1 łyżka majonezu 200 ml naturalnego jogurtu 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szczypiorku sól do smaku
codojedzeniapłatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem
Food Squareoprze!) świeżutka ciepła i chrupiąca bagietka. Do takiej sałatki możecie dodać świeżego ogórka lub paprykę, przyprawić ziołami. Sałatka jest z dodatkiem pestek dyni, możecie zamiennie dodać sezam, pestki słonecznika, a nawet suszone owoce. Smacznego:) Składniki: dwie spore garści mixu sałat kilka koktajlowych pomidorków 1 nieduża cebula kilka łyżek twarogu półtłustego 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni pestek dyni sól
Zasmakuj Kuchnimakaron podaj z pesto, plasterkami rzodkiewki i posyp tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu i oliwy. PODWIECZOREK K:263.0 / B:6.7 / T:14.1 / W:24.4 / Błonnik:8.1 CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa
Powiedz dietom niespacery, taki batonik jest świetną przekąską, gdy nagle złapie mnie głód w parku :) Składniki: ok. 1-1,25 litra płatków owsianych, kukurydzianych i bakalii (u mnie: pestki dyni, słonecznik łuskany, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy włoskie) puszka mleka skondensowanego słodzonego W misce wymieszać wszystkie płatki i bakalie. Mleko skondensowane przelać na patelnię i podgrzać na małym ogniu często mieszając. Ciepłe
Simply Foodłyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajko - 2 mocno dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych górskich - 2 łyżki tahini naturalnego - 1/2 szklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany, a następnie rozgniatam je widelcem. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam całość ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Wielopokoleniowogoście dosmaczyli danie bezpośrednio przed zjedzeniem. Składniki na 1 dużą porcję: 3 młode buraczki (wielkości moreli) garść rukoli + listki młodych buraczków 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć
Codziennik KuchennyWITAJCIE ! Bardzo często piekę chleb z mąki gryczanej (bardzo lubię jego smak ) raz z dodatkiem słonecznika , raz pestek dyni. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i spróbować czegoś nowego :) Tak powstał przepis na bezglutenowy i wegański chleb z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i białego maku ! Wyszedł przepyszny .... Ale o tym możecie się przekonać piekąc własny :p Zapraszam do zapoznania się
Marcepanowa kuchnia