ciasto ponownie wyrabiam i wałkuje.Szklanką wykrawam kółeczka które maczam w wodzie( na talerzyk wlewam wodę i kładę na sekundę ciasto i wyjmuje)a następnie w naczyniu ze słonecznikiem. Nastawiam piec na pieczenie parowe i piekę 30 minut w 180 stopniach ( Normalny piec nastawiać na 170 stopni i piec 25-25 minut i skrapiać ze 4 razy bułki
Różowa kuchniadań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę. Wszytko mieszamy w misce
SMYKWKUCHNIparmezanu 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku Pieprz czarny do smaku Szczypta kminu rzymskiego Szczypta suszonej kolendry 2 łyżki mieszanki ziaren- dynia, sezam, len, słonecznik Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Na szklankę soczewicy dajemy 2 szklanki wody. Odcedzamy. Studzimy. Przekładamy do malaksera, dodajemy suszone pomidory, obraną cebulę i czosnek, miksujemy na miazgę
Wanilia i KardamonZapraszam na przezabawne zielone jeżyki. Co kryje się pod tą zabawną nazwą? Zielone jeżyki to szpinakowe kopytka w ziarnach słonecznika podsmażone na maśle. Wspaniały pomysł na przemycenie szpinaku dla małego Tadka- niejadka. Spróbujcie sami: Skladniki: kilogram ziemniaków 1 jajko 5-6 łyżek maki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 500 g mrożonego szpinaku sól, gałka muszkatałowa, pieprz
dolcevitainmykitchenMuffinki z selerem i słonecznikiem. Edyta Guhl. ,, W niedzielę nie ma nas w domu“, tym hasłem animują lokalne gazety do ruchu na świeżym powietrzu. Na przekór zimie, wiatrom i przymrozkom postanawiamy ruszyć w drogę. Nic tak nie doda energii i zapału wędrowcom, jak odpowiedni prowiant, bezpowrotnie minęły już czasy kiedy schodziło się całe Gorce na kanapkach z żółtym serem
dolcevitainmykitchensmaku) 1 łyżeczka oleju kokosowego ⅔ szklanki mleka 1 mały banan 1 łyżka kakao Na posypkę 1 szklanka mieszanki orzechów (migdały i nerkowce posiekane) z pestkami dyni i słonecznika 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu szczypta soli opcjonalnie do podania: banan i masło orzechowe ( u mnie migdałowe) Instructions Płatki owsiane przepłukać wodą (na powierzchnię powinny wypłynąć suche łuski
Cooking for Emilypomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych
zadanie-gotowanieilością składników, za to bardzo pożywna. Można ją również podawać na ciepło :) Składniki: 200 g makaronu 2 małe piersi z kurczaka 10 suszonych pomidorów z zalewy duża garść pestek słonecznika i dyni sól, pieprz, suszona papryka 2 łyżki oleju na dressing: 3 łyżki zalewy z pomidorów 2 łyżki ketchupu łyżka musztardy łyżka wody łyżeczka sosu sojowego łyżeczka ziół prowansalskich Makaron
wyzwania kuchennepieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 260 g płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki
My simple kitchencukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią. Dodać wiórki kokosowe i prażyć przez około
Mała Cukierenkamąka żurkowa) 120ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego ciasto: cały zaczyn 450g mąki żytniej typ 720 300ml soku jabłkowego tłoczonego 1 łyżeczka soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki maku olej do posmarowania formy otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką
Obiad gotowymęczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam 5 jajek ze 150g maślanki
Obiad gotowycukinia 1 czerwona papryka 1 pęczek rzodkiewek 2-3 plastry wędzonego surowego boczku 4 jajka 2 kromki chleba olej rzepakowy 12 kulek serka labneh w ziołach 3 łyżki pestek słonecznika garść kiełków kilka pędów szczypiorku sól pieprz świeży tymianek Warzywa umyć.Cukinię pokroić w krążki, paprykę w kawałki, rzodkiewki w grubsze plastry lub ćwiartki. Warzywa ułożyć na blasze posmarowanej olejem
Obiad gotowybyłyby świetnym śniadaniem w jesienno-zimowe poranki:) Pisząc ten post podjadam wieloziarniste chlebki miłości. Dlaczego chlebki miłości - może dlatego, że mają kształt serduszek. Chlebki zawierają siemię lniane, pestki słonecznika i dyni, melasę z karobu i sól morską. Jedno serduszko popijane sokiem w zupełności wystarczy na drugie śniadanie;) Wszystkie te produkty nie zawierają glutenu, białego cukru. Płatki korzenne, chlebki oraz batony
Obiad gotowydrożdży 1 łyżka miodu 12 łyżek płatków owsianych 1 litr ciepłej wody 2 łyżeczki soli ciasto: 1 kg mąki typ 750 pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków ziarna do posypania bochenków Do dużej miski pokruszyć drożdże, dodać miód, płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać
Obiad gotowy