Chleb bez mąki z kaszą pęczak Składniki: Kasza owsiana pęczak Risana – 200g Amarantus – ½ szklanki Siemię lniane – 50g Słonecznik – ½ szklanki Pestki dyni – ½ szklanki Płatki owsiane – ½ szklanki Jagody goji – ½ szklanki Białko z jednego jaja Woda – 3-4 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Szczypta soli Wykonanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 25 minut. Następnie mieszamy z nasionami, wodą, białkiem jaja
Kuchnia Bon Appetitefekt jest bardzo zadowalający. Do stworzenia batoników będziemy potrzebowali: -2 banany -5 łyżek miodu -1,5 szkl płatków owsianych górskich -0,5 szkl płatków kukurydzianych -2 garście ziaren słonecznika -1 płaska łyżka cukru -trochę zmielonych orzeszków ziemnych lub włoskich -2,5 łyżki mąki Banany miksujemy w blenderze na masę, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 25x25cm
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj
Qlinarnie i Qlinarniełożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaszklanki orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe) 3/4 szklanki migdałów 1-2 łyżki kakao 2 łyżeczki nasion chia (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego co jeszcze można dorzucić do kulek? słonecznik płatki owsiane kokos rodzynki cynamon masło orzechowe Wykonanie Wszystkie składniki miksujemy i formujemy kulki. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach. Jeśli masz ochotę to możesz dodatkowo zanurzyć kulki w domowej czekoladzie. Najbardziej czasochłonne
lady-och-mistrzyni.blogspot.comwięcej wody). Dopraw przyprawami, ziołami, bulionetką i wymieszaj. Gotuj, aż zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie! A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy czy tradycyjne? Jesteśmy bardzo ciekawe, a nuż odkryjemy nowy przepis! Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpłatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek 1 garść pestek dyni 1 garść pestek słonecznika Wszystko wymieszać łyżką w dużej misce i wsypać do szczelnego pojemnika. Śniadanie: Wieczorem poprzedniego dnia wsypać do miseczki 4 kopiaste łyżki mussli i zalać 0,5 szkl. mleka. Przykryć
Posadzone i zjedzonejest susza niemiłosierna. Bez podlewania nic nie chce rosnąć.Więc podlewamy. Wodą z wodociągu, bo zapasy deszczówki już dawno się skończyły. Zostawiam Was z kilkoma zdjęciami z dzisiaj. Posiałam słonecznik - naturalny karmnik dla ptaków na zimę. Młoda
Posadzone i zjedzonelniane, nasiona chia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo orzechów, te dobrze jest wcześniej (przez noc) namoczyć. Polecam również dodatek masła orzechowego i to nie tylko z orzeszków ziemnych. 2. Równowaga smaków Do koktajlu (porcja
Ratunku obiadkokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami (orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, pokrojone morele suszone) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 1 łyżka erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie
Jak gotować i nie zwariowaćłyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiększą przyjemnością dołączyłam do sierpniowego pieczenia. Tym razem piekłyśmy chleb wybrany przez Badylarkę z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Ponieważ nie przepadam za oliwkami zastąpiłam je słonecznikiem. W przepisie są maleńkie zmiany,po prostu napisałam jak ja robiłam ten chleb. 240 g aktywnego zakwasu żytniego
Polska Zupaaktywnego, żytniego zakwasu 350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 200 g mąki otrębów żytnich 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki mieszanki otrębów lnianych z nasionami konopi (Melvit) 0,5 łyżki miodu 275 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut
FitKotszklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki gryczanej 30 gram świeżych drożdży 50 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka garść nasion słonecznika garść pestek dyni Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto. Jeśli jest
Mango Papaja