tylko wyobraźnia! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie czekoladowe ciasteczko 1 banan 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, słonecznika itp 1 duża łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 łyżka otrębów Olej kokosowy rozpuścić, banana rozgnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby rodzynki lub orzeszki pokroić
Chocolate Muffin BlogWczoraj był chlebek żytni ze słonecznikiem- prosty, szybki i bezproblemowy. Dzisiaj mam dla Was również przepis na chleb, jednak już troszkę bardziej skomplikowany- na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia ". Jest po prostu wyborny! Ciężki, lekko kwaskowaty za sprawą zakwasu i z mnóstwem chrupiących orzechów włoskich. Taki chlebek utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Przed
Nastoletnie WypiekaniePamiętacie ciastka z pestek słonecznika ( klik )? Fakt są pyszne, tylko szkoda, że aktualnie muszę unikać tych smacznych ziarenek. Jednakże na podstawie tego przepisu zrobiłam inne i również rewelacyjne w smaku. Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten... kuszący aromat. Że pestki dyni są bogate w wiele cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych - to chyba nie muszę wspominać? Dodam
Di gotujePieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióryłososia 125 g brokułu 30 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g) 1 ząbek czosnku (ok. 3 g) Dodatkowo: kawałek cytrynki, kilka pestek słonecznika, listek sałaty Makaron ugotuj al dente wedle instrukcji na opakowaniu. Przypraw łososia (tutaj pieprz cytrynowy) i gotuj na parze razem z brokułem ok. 10 min. Makaron zmieszaj z łyżeczką
Vroblewska-fitlifeprzypadku owsianych batonów. Co fajne, składniki można modyfikować wedle uznania :) PRZEPIS (5 batonów): 2 banany (około 200 gr) 120 gr płatków owsianych górskich 2 łyżki sezamu 1 łyżka słonecznika łuskanego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka syropu z agawy (lub miodu) płatki gorzkiej czekolady Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę na 10-15 minut
Tetiisherizdrowa! Składniki : * mix sałat * 0,5kg mięsa z uda kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * kilka pomidorków koktajlowych * 100g sera feta * 3 łyżki pestek dyni * 3 łyżki pestek słonecznika * oregano, sól, pieprz * świeży koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Wyłożyć na sałatę pomidorki, kurczaka, fetę i prażone nasiona. Całość posypać ziołami oraz przyprawić. Udekorować
Magiczne Życie Martyżytni, posypany obficie nasionami. Przepis na chleb Składniki: 2 bochenki 50 g świeżych drożdży ½ l wody 600 g pszennej mąki chlebowej 400 g mąki razowej 50 maku 4 łyżki słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki drobnych nasion jak sezam, lniane siemie czy czarnuszka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie z dodatkiem 1 szklanki mąki. Odstaw rozczyn
codojedzeniaprzez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnikilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek bazylii pół pęczka pietruszki kilka gałązek kolendry szklanka oliwy dwa ząbki czosnku łyżka miodu dwie łyżki musztardy sól, pieprz. Sałatkę dobrze jest ułożyć warstwowo w szklanych miseczkach
ladykitchenfigi w czekoladzie galaretki bez żelatyny, mogli moothie, mogli batonik kokosowy kasza jaglana, len złoty, płatki owsiane, mielona łuska gryczana kurkuma, kasza gryczana niepalona, baobab sproszkowany, łuskane nasiona konopi słonecznik łuskany, wiórki kokosowe mąka ryżowa pełnoziarnista, czystek, sól morska pulpa pomidorowa, ketchup olej kokosowy, mleko kokosowe, syrop daktylowy, oliwa z oliwek gotuj w stylu
healthy dreamsantywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki
cool and mintyIdealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Ogórka i pomidorki myjemy. Ogórka kroimy
Smakołyki AsiSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie
Moje Małe CzarowanieCukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami ok 500 g cukinii masło 100 g bryndzy 2 duże pomidory 2 jajka 100 ml śmietanki 12% lub mleka sól, pieprz opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C. Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania. Pieczemy je ok 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry