gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić
Fitsweet.meletniej wody (o temperaturze max. 40 stopni), 2 łyżeczek cukru (u mnie cukier trzcinowy), 1 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej), ulubionych ziaren – u mnie jest to siemię lniane, słonecznik, pestki dyni i sezam, tłuszczu do posmarowania foremki, mielonego siemienia lnianego, mąki jaglanej lub kminku (mielonego i całego) – do wysypania formy (można też wyłożyć ją grubym papierem do pieczenia
Okiem Blondynki by McBlondipółtorej szklanki otrębów pszennych prażonych 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu prawdziwego Wykonanie: 1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki czyli jajka, miód prawdziwy i syrop klonowy. Całość dokładnie
IzabelawkuchniMoje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się przełamać i skorzystać z któregoś mojego przepisu. A teraz przedstawię Wam kilka propozycji na domowe bułeczki : 1. Śniadaniowe bułeczki
Izabelawkuchniubić olej z jajkami, na koniec dodać puree dyniowe i ponownie zmiksować. Połączyć obydwie mieszanki i delikatnie miksować aż powstanie jednolite ciasto. Na końcu dodać orzechy lub ziarna słonecznika. Wylać do natłuszczonej blaszki, np. keksówki. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni ( najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone niż sztywno trzymać sie czasu pieczenia) . Ostudzone
Ukojenie Podniebieniapracy lub szkoły. Składniki: 200 g płatków owsianych 20 g otrębów pszennych 30 g migdałów 50 g rodzynek 20 g jagód goji 50 g suszonych śliwek 50 g nasion słonecznika 2 banany 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 200 ml mleka 1 jajko 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnywięc zrobić ten zdrowy koktajl, zwłaszcza gdy mamy dynię ze swojej działki. Składniki : 12 dkg obranej ze skórki dyni 1 pomarańcza 1 dojrzały banan 1 łyżka łuskanego ziarna słonecznika Sposób wykonania : D ynię pokrój w kostkę , ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń pestki
Przepisy i porady kulinarneLekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy Kulinarnetwarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek kolendra lub natka pietruszki - posiekany
pichcisztosię kiedy ostygnie! :) Przepis - • 500 g mieszanki mąki • 500 ml letniej wody • 25 g drożdży • pół łyżeczki soli • pół łyżeczki cukru • 2 łyżki siemienia lnianego (dodaje mielone) • pestki słonecznika Wymieszane składniki przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika 220 stopni, ok 50-60 minut. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaserii: Lars poleca. *przepis z książki Jadłonomii Marty Dymek* Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2-3 marchewki 2 łyżki sosu sojowego mała drobno posiekana cebula 1/2szklanki sezam 1/2szklanki słonecznik natka pietruszki 2-3łyżki bułki tartej mały chlust oleju rzepakowego/oliwy Czytaj więcej
U Fiolkigotuj pod przykryciem do miękkości 2. Do kaszy dodaj obrane owoce, jogurt i miód. 3. Zblenderuj. Dosłodź. 4. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. ze śliwkami z sosem winnym, orzechami,słonecznikiem... wspólnie jedzone z Siaśką kilka lat temu
U Fiolkiporcje) ok 440 g spaghetti z cukini (surowego) 8 łyżek oleju rydzowego Semco 8 łyżek wody sól, pieprz ziołowy do smaku spory pęczek świeżej, aromatycznej pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżkę nasion lnu Przygotujcie spaghetti – w zależności od tego z jakiego przyrządu skorzystacie. Podzielcie je na dwie równe porcje i umieśćcie na talerzach. Teraz robimy sos i tutaj
Szybko Tanio SmacznieBezmięsna sałatka dla każdego. SKŁADNIKI: 1 świeży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 4ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego tartego 2 łyżki prażonej cebulki 2 łyżki prażonego słonecznika 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. Gotuję ok 5min w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę
Gotowanie Patkityle dobre i ma tyle zastosowań, że nawet swąd palonych blenderów mi tego uczucia nie zdemolował. Domowe masło orzechowe robię z orzeszków ziemnych (arachidowych). Można robić masła z migdałów, słonecznika, orzechów laskowych czy włoskich i takie masła też pojawią się na blogu. Jednak z arachidków jest moim masłem ukochanym. Orzeszki arachidowe mają bardzo dużo białka i co śmieszniejsze, należą
ladykitchen