ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:165/334)

Najlepsze ciasteczka owsiane ze słonecznikiem 122

popołudniowej kawy :) Składniki : 60 g masła 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżka nasion słonecznika  Masło roztopić na małym ogniu. Wlać do miski i za pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby  płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce

Chocolate Muffin Blog
Wegańska Wielkanoc - MENU 164

talerz, jak co dzień wiosną: papryki, pomidory, ogórki, rzodkiewki z liśćmi (tak, tak, to się je! : )), sałata - w ramach szaleństwa - wędlina sojowa wędzona - sałatka warzywna z majonezem na bazie słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Surówka z topinambura 143

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje "Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko zostały docenione przez kolonistów i zawędrowały do Europy i Azji. Rozpowszechniły się, choć uprawiane były raczej jako warzywo ogrodowe, na ograniczoną skalę, a nie na polach.W XVIII wieku straciły na znaczeniu zastąpione przez ziemniaki

Stare Gary
Crumble - granola czasem różnica jest niewielka... 131

Jabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą

Z butelką mleczka w tle
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 185

lnianego - ja nie dałam; 2 szklanki mąki pszennej; Opakowanie drożdży instant (7g) lub 25 g świeżych drożdży; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego; 2 łyżki otrębów żytnich; 1 szklanka ziaren słonecznika; 2 łyżki oleju. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju

Gospodyni Miejska
409. 133

Płatki owsiane na soku jabłkowym z jabłkiem* i prażonym słonecznikiem w cukrze * w kawałkach i starte na tarce Dobra przyznaję się, pomysł prawie całkowicie ściągnięty od Marin. Ale, cóż poradzić, że ma takie genialne pomysły :D  inspiracja Miło do godziny nastej w nocy robić notatki do sprawdzianu, by potem go przełożyć xd  Ale swoją droga cieszę się

More food, love and dreams
B... Brokułowa! 186

cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną

Kitchens Alphabet
Bułki z ziarnami 552

podanych proporcji można przygotować 10 dość dużych bułek. Bułki z ziarnami Składniki:400g mąki pszennej typ 650300g mąki pełnoziarnistej300ml letniej wody200ml mleka120g ziaren (u mnie sezam, pestki dyni i słonecznika)25g drożdży świeżych2 łyżki roztopionego masła2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 białko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułekziarna do posypania Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć

Smakołyki Bereniki
P... Pomidorowa! 156

cebuli  2 ząbki czosnku 1 x łyżeczka oliwy pieprz/sól/papryka ostra/chilli/ łyżeczka curry/bazylia&oregano kawałek mozarelli garść orzechów lub nasion (dziś użyłam pestek dyni i słonecznika) *jeśli zupa nie będzie zbyt gęsta, można dodać 1-2 jogurtu   Przygotowanie: 1. Gotujemy bulion, zmniejszamy ogień 2. W mniejszym garnku (lub patelni) na łyżeczce oliwy podsmażamy krótko posiekaną cebulkę

Kitchens Alphabet
Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste 187

blogu eatyourdream . Upiekłam i polecam, jest przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Razowe chrupkie pieczywo pełnoziarniste Składniki: 1 szklanka mąki razowej żytniej 1 szklanka otrąb pszennych 4 łyżki słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli szczypta proszku do pieczenia Wykonanie: Mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mokre. Dokładnie mieszamy. Blachę

Kulinarne przygody Gatity
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 189

pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej wody 15 g soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika  250 g mąki pszennej chlebowej 125 g mąki razowej żytniej  125 g mąki razowej pszennej 500 ml wody Wykonanie: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Chleb litewski słonecznikowy 178

nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 207

Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Granola tropikalna 173

Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia Składniki: Szklanka otrębów owsianych Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów żytnich Szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki migdałów w całości ½ szklanki orzechów sojowych ½ szklanki pestek słonecznika pomieszanych z pestkami dyni 4 łyżki miodu 1 łyżka oleju Szczypta soli ½ szklanki rodzynek 160g - 2 opakowania tropical mix w składzie:* 48g - 30% płatki kokosowe 48g - 30% suszony ananas

Kolizje Smaków
Sałatka z brokułów i fety 1015

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś przedstawiam Wam mój przepis na sałatkę, którą uwielbiam i mogłabym jeść bardzo często. Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Można ją podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu. Post Sałatka z brokułów

Marta Gotuje