gazowy) Czas pieczenia: ok. 1h Składniki 40 dkg mąki żytniej pytlowej 10 dkg mąki pszennej, typ500 (krupczatka) 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka kminku 15 g suszonej prażonej cebulki 25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży instant 0,75 łyżki soli 0,75 łyżki cukru(...)ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC. Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comodsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie(...)urośnie chwilę je jeszcze wyrobić, następnie włożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować wodą i posypać ziarnami (słonecznik lub/i dynia). Piec w temp. 230oC przez 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30. Upieczone bochenki studzić na kratce (nie trzymać w foremce
coolinarnastrefa.blogspot.commąki pełnoziarnistej (Lubella, pełnoziarnista) 230 g ciepłej wody 11 g soli 1,5-2 g drożdży suszonych instant dodatkowo dodałam: po 1 garści pestek z dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego Przygotowanie Biga (zaczyn). Wszystkie składniki bigi wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 12-14 h (najlepiej na noc). Następnie dodać (rano) pozostałe składniki i wyrobić(...)znajduje się pod linkiem YouTube. Koszyczek/miskę do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką dokładnie wysypać mąką orkiszową. Do miski przełożyć ciasto (zanim to zrobiłam dodałam dodatkowo pestki z dyni, słonecznik, siemię lniane i sezam i wmieszałam w ciasto). Przykryć ściereczką, wierzch oprószyć mąką i poczekać aż wyrośnie (wg przepisu 3h, u mnie ok 1-2h). Garnek żeliwny o pojemności
coolinarnastrefa.blogspot.commączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski(...)migdały blanszowane, to znaczy takie, z których skórka jest usuwana przed mieleniem** można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl.*** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką)**** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce
coolinarnastrefa.blogspot.comporcji, "Kuchnia bez pszenicy"(William Davis)} Temperatura pieczenia: 95oC | Czas pieczenia: 50 min. Składniki 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pestek dyni 4 daktyle (użyłam garść papai kandyzowanej) 1 szkl. mąki migdałowej (starte migdały) 0,5 szkl. mąki kokosowej (użyłam zmielone wiórki kokosowe na pył) 0,5 szkl. pokruszonej gorzkiej czekolady 4 łyżki grubo posiekanych(...)pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej (użyłam masła orzechowego) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy.Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik.Dodać mleko kokosowe oraz masło migdałowe i całość wymieszać
coolinarnastrefa.blogspot.comPomysł na sobotnią kolację z mojego ulubionego brokuła. Składniki: - 1 brokuł - 1 puszka kukurydzy - 4 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - ser feta - 10 dkg ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie kroimy w średniej wielkości kosteczkę i przekładamy do miski. Na brokuła przesypujemy odsączoną kukurydzę. Następną warstwą jest sos przygotowany z 4 łyżek majonezu i dwóch(...)ząbków czosnku pokrojonych w kosteczkę. Ser feta kroimy w kosteczkę i wykładamy na sos a na sam wierzch ziarna słonecznika podprażone chwilkę na suchej patelni. POLECAM
Zainspirowana w kuchnimąki- 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych- 2 łyżeczki soli- 4 łyżki oleju- 10 dag drożdży- 1 łyżeczka cukru- 1 szklanka wody letniej- 2 szklanki wody ciepłej- ulubione ziarna np słonecznika, dyni, siemienia lnianegoPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w 1 szklance letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru. W misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi, wodą ciepłą i drożdżami. Dodajemy wg uznania ulubione ziarna(...)dodałam 2 spore garści mieszanki słonecznika i dyni) i mieszamy. Keksówki smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do keksówek, wierzch możemy posypać ziarnami. Wkładamy blachy z ciastem do zimnego piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w środku wyłączonego piekarnika
Zainspirowana w kuchniPrzepis na tą sałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :)Składniki:- 250 g kaszy pęczak- 120 g ziaren słonecznika- 1 opakowanie sera feta- 1 słoik suszonych pomidorów- 1 pęczek szparagów Przygotowanie:Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki oraz(...)fetę kroimy w kostkę a ziarna słonecznika podprażamy na rozgrzanej patelni. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz oliwą z suszonych pomidorków
Zainspirowana w kuchnijajko kilka ziaren słonecznik łuskany Ciasto francuskie rozwijamy, na połowie smarujemy serek, na niego układamy plastry szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki.Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejnych chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego(...)słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne) I ETAPMąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc.II ETAPDodać 1 kg mąki pszennej, otręby, sól,2,5 szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki 100 g drożdży 900 ml wody letniej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3/4 szklanki otrębów żytnich 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemia 1 słoiczek pomidorów suszonych Drożdże rozkruszyć,posypać cukrem i rozetrzeć. Dodać słonecznik,siemię i otręby, zalać wodą,wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
Monia miesza i gotujeskładniki:3 garście porwanej sałaty15 pomidorków koktajlowych8 paluszków krabowych4 łyżki słonecznika Krestoprzyprawa do sałatek młynek olej lniany do skropienia sałatkiSkładniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę, ja dałam masłową i rukolę. Na sałacie rozłożyć pomidorki przekrojone na pół oraz paluszki krabowe pokrojone na małe kawałki. Wszystko posypać słonecznikiem. Całość oprószyć przyprawą do sałatek i skropić olejem
Monia miesza i gotujeskładniki:3 garście porwanej sałaty10 pomidorków koktajlowych żółtych14 pomidorków koktajlowych czerwonych100 g fety4 łyżki słonecznika Kresto6 łyżek oleju Rapsoprzyprawa do sałatek młynek Składniki na dwa talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, ja dałam mix masłowej i rukoli. Na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę. Wszystko posypać słonecznikiem, oprószyć przyprawą do sałatek z młynka
Monia miesza i gotujeskładniki:2 małe cukinie może być żółta i zielona3 garście mieszanki sałat120 g fety3 łyżki słonecznika Kresto1 łyżeczka przyprawy do sałatek Prymatprzyprawa grill ziołowy Prymat 4 łyżki oleju Rapso + do skropienia cukinii2 łyżki wodySkładniki na dwie porcje. Cukinii nie obierać, odkroić końcówki i pokroić dowolnie (można wzdłuż lub w plastry, tak aby było nam wygodnie ją ugrillować). Pokrojoną cukinię(...)posypać przyprawą grill ziołowy i ugrillować. Na talerzach ułożyć sałatę (ja dałam masłową i rukolę). Na sałacie ułożyć pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną cukinię. Na wierzch pokruszyć fetę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. 4 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżkami wody oraz przyprawą do sałatek i skropić sałatkę
Monia miesza i gotujeskładniki: 180 g mieszanki świeżych sałat 1 camembert 1 nektarynka lub owoc kaki 2 pomarańcze 2 garście rodzynek Kresto 4 łyżki słonecznika Kresto 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju Rapso Wycisnąć sok z połówki pomarańczy, dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i olejem, odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach. Ser pokroić na małe kawałki, nektarynkę pokroić na ćwiartki(...)potem w plasterki, pomarańcze obrać z błonek i podzielić na cząstki. Wszystko ułożyć na sałacie, posypać rodzynkami i słonecznikiem. Skropić gotowym sosem
Monia miesza i gotuje