miksujemy na krem (jeżeli jest z byt gęsta, dolewamy trochę przegotowanej wody - wszystko uzależnione od ilości użytej dyni), doprawiamy i podajemy z jogurtem/śmietanką, świeżym pieprzem, oliwą i/lub prażonym słonecznikiem. Smacznego
Be Fit Be Strongstosunku do przepisu Amber) 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi (u mnie ok. 1,5 kg marchwi) 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki mieszanki pestek dyni i słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię) 1 łyżka nasion kminku Wymieszać w misce mąkę, sól i drożdże. Dodać sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą
Weekendy w domu i ogrodzieszkl. mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: kilka łyżek płynnego miodu słonecznik, siemie lniane, sezam Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce
Nastoletnie Wypiekaniedrożdży 1 łyżeczka płynnego miodu 2-3 łyżki letniej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie
Moje domowe kucharzenieśrednie banany) 220 g płatków owsianych bez glutenu 100 g suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle
maniapieczeniaDziecka. Składniki: Ciasto: 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonej mieszanki podprażonych ziaren: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego 2 żółtka Masa plastyczna: 400 g cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżeczki glukozy 25 ml gorącej wody około 1 łyżeczka truskawkowego kisielu w proszku
Nastoletnie Wypiekaniesałatki wykorzystałam świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i czosnek. Skropiłam sokiem z cytryny, dosypałam nieco soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika. Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek do mięs czy przystawka, ale również jako samodzielne danie. Składniki (na dużą miskę) : 1 opakowanie tortellini
Kuchnia Ellieburgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* - 1/2 szklanki słonecznika** - 1/4 szklanki sezamu** - 1/4 szklanki siemienia lnianego** - 1 cebula - 1/3 szklanki bułki tartej - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka czosnku
Corner With RecipesSkładniki: 1,5 szkl płatków owsianych 3/4 szkl suszonej żurawiny 1/3 szkl orzechów nerkowca 1/3 szkl wiórków kokosowych 1/3 orzechów laskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy sok, miód
Moja Galeria Smakubananem. Można również dodać inne ulubione owoce a także orzechy, rodzynki. Przepis zmodyfikowany od Nigelly Lawson. Składniki: 125 g płatków owsianych 65 g płatków migdałowych 30 g pestek słonecznika 30 g jasnego sezamu 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Moja Galeria Smakunajzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html Składniki: 160 g płatków owsianych górskich 50 g słonecznika 100 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 jajko 70 ml oleju kokosowego House of Asia ( De Care ) Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić
My simple kitchenżółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch stron. Marchewkę obrać, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw z końcówką
Plate of Joyproporcje składników, śmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy
Be Fit Be Strongmogą się nie udać! :) Składniki: - szklankę orzechów (migdały, płatki migdałowe, nerkowce, włoskie i laskowe) - 3/4 szklanki płatków owsianych - 3/4 szklanki płatków jęczmiennych - 3/4 szklanki płatków żytnich - 1/2 szklanki nasion słonecznika - 1/2 szklanki otrębów owsianych - 1/2 szklanki otrębów gryczanych - 1/3 szklanki siemienia lnianego - 1/3 szklanki miodu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - 75g rodzynek - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki soli Orzechy rozdrabniamy
Be Fit Be Strongzdrowa kasza oraz jeszcze zdrowsze bakalie. Słodzone miodem i doprawione cynamonem. Czyż znajdzie się bardziej jesienny deser? Składniki: 3 jabłka 6 łyżeczek kaszy kuskus 2 łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka słonecznika 1 łyżeczka orzechów 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny wiórki masła Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem niewiele ponad powierzchnię. Wsypujemy rodzynki. Całość zostawiamy na kilkanaście minut
My simple kitchen