soczysty i aromatyczny Kurczak pieczony z rozmarynem. Wystarczyło tylko po upieczeniu rozciąć woreczek i wyłożyć na talerz z mieszanką sałaty, paskami ogórka i pomidora, oraz prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, ale jest chude, a dla tych co liczą kalorie to bardzo ważny atut, do tego kurczak jest tani. Na święta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmozzarella układamy naprzemiennie na sałacie, na wierzchu układamy mały świeży listek bazylii. Delikatnie buraki wcześniej skropiłam octem balsamicznym. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika, dyni oraz orzeszkami piniowymi. The post Sałatka z buraka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyjemnie, jak lubię najbardziej. Sałatka z wątróbkami z dorsza 1 puszka wątróbek z dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek
Sajkofanka smakudanie samodzielne lub dodatek do mięs. Płatki owsiane czy jęczmienne to idealne śniadanie. Można dodać mleko lub jogurt i koniecznie bakalie. Suszone śliwki, morele, pestki dyni czy ziarna słonecznika. Samo zdrowie na talerzu :) Zachęcam was do ich spożywania! P.S. Wiecie co? Nigdy nie jadłam pyszniejszych kasz i suszonych moreli! Z pewnością zostanę stałą klientką BadaPak
Sajkofanka smakupochmurny, mało zachęcający do czegokolwiek wieczór. Enjoy! Sałatka z jajem i serem lazur - kilka liści sałaty lodowej - pomidorki koktajlowe - 4 sztuki - ogórek - szczypiorek - dwa jaja - prażone ziarna słonecznika - ser lazur winegret: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka
Sajkofanka smakuszklanki mąki - kostka masła prawdziwego zaw. 82% tłuszczu - 3/4 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1/2 szklanki posiekanych orzechów - 1/2 szklanki podsmażonych ziaren słonecznika - łyżeczka sody W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło siekamy na drobniejsze kawałki, po czym dodajemy do miski z naszymi składnikami i zagniatamy ciasto. Formujemy powstałe ciasto w małe kuleczki, przypominające orzech włoski, po czym
Sajkofanka smakudokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia. Masa potrzebuje co najmniej 9-10 godzin, dla pewności zostawiłam trochę dłużej (najlepiej na noc, niecierpliwe oczekiwanie
sama złodyczprzykładowy przepis na tanie, zdrowe danie obiadowe. Polecam! Składniki na 2 porcje: 4 małe buraki, 2 ziemniaki, około 20 łodyg pokrzywy wraz z liśćmi, 4 łyżki zmielonych nasion słonecznika lub sezamu lub migdałów, 2 łyżki oleju z konopi, lnianego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wykonanie : Buraki
Jeść, by żyć w zdrowiuprzykryciem jakieś 10 minut. Awokado przekroić na pół i pokroić w poprzek na półplasterki. Chilli podawać z plastrami awokado, posypać świeżo siekaną kolendrą. Można dodać jeszcze kilka prażonych nasion słonecznika. 1 porcja to ok. 370 kcal , węglowodany: 41g, białko: 7g, tłuszcz: 20g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 4,1 WW i 2 WBT SMACZNEGO! Artykuł CHILLI Z BATATÓW
Dietologszklankami. To co? Kto robi? Składniki: 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika 2 szklanki mąki orkiszowej 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła
Agusiowe smakołykiszklanki mleka bez laktozy / roślinnego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 jabłko masło klarowane do smażenia Dodatki: Banan Borówki Miód gryczany Jogurt naturalny Pestki słonecznika Do dzieła: Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W między czasie rozgrzewamy patelnię
Spektrum Smakuwypieki. Składniki: 200g mąki razowej typ 2000 350g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 1 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oliwy 370ml ciepłej wody 100g ziaren słonecznika 30g sezam masło do wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki pszennej, połowę ciepłej wody, całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: (szklanka 250 ml) Szklanka czerwonej soczewicy ok. 200 g Czosnek 2 ząbki Suszone pomidory w zalewie 6 sztuk Olej z suszonych pomidorów 3-4 łyżki Słonecznik łuskany garść Bazylia świeża kilka listków ( lub zioła suszone 1/2 łyżeczki) Sól 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Pieprz ziołowy większa szczypta Przygotowanie: Soczewicę wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Wsypać
Kulinarne przygodysmakuje wspaniale! Poniżej filmik z przygotowania, może pomogę tym co się boją podjąć takiego wyzwania Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami Przepis po mojemu (dodałam oliwy z oliwek, zamiast słonecznika płatki żytnie), inspiracja stąd: klik Składniki: Rozczyn: 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki ciepłej wody 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki soli
Mój pomysł na