zdrowe - 8490 przepisów (strona:140/566)

Pieczone ziemniaki z rozmarynem z piekarnika 1128

Najprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków,ponieważ zjadamy je razem ze skórką,a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka. Zima

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wstęp do feijoady.... 150

czarna, którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata  a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na  30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną

Smaki Brazylii
Wigilijne śledzie last minute ze śmietaną, majonezem i jabłkiem 253

Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów"(z rybnego działu garmażeryjnego-matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut.Także

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Postne śledzie ze śmietaną 340

Postne śledzie podane z ziemniakami w mundurkach są obowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 232

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3028

Przez cały rok zapomniany,a jeden dzień w roku staje sie najważniejszą potrawą,bez której nie ma prawdziwej wieczerzy wigilijnej -  karp.Przypisywane jest mu znaczenie religijne.Pierwotnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 302

Do przygotowania zupy rybnej przymierzałam się od dawna,dotychczas nigdy jej nie robiłam i nie jadłam nawet.Teraz wiem ile straciłam,bo zupa jest naprawdę przepyszna.Prosty przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 250

Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami,nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarmuż duszony-Grünkohl-Detoxfood-Właściwości zdrowotne jarmużu 145

JARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salicornia E.-Europäischer Queller po prostu soliród 126

Ta roslina jest jak najbardziej jadalna.Slicznie wyglada ,jeszcze lepiej smakuje.Do naszej kuchni wprowadza odrobine egzotyki.Botanicznie nalezy do roslin komosoawytych lub szarlatowatych.Jest slonolubnym sukulentem wystepujacym posrod roslinnosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 177

Mieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 232

POR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Smoothie" grapefruitowo-pomarańczowe 197

Zamiast zwyklego soku pomaranczowego na sniadanie,lepiej zmiksowac kilka owocow w calosci i zjesc bardzo pozywnego "drinka".Jest to wlasciwie gesta pulpa owocowa i o to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z San Francisco na zakwasie 235

Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 164

Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu  nabierze charakteru i ciekawego smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!