Fasolka po bretońsku-pycha 1084Fasolka po bretońsku to stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ma rzeszę zwoleników.Ja się plasuję w czołówce wielbicieli,choć muszĘ przyznać, robię fasolkę bardzo rzadko. Ten
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami 255Dynia,prawdziwa krolowa jesieni nadal zajmuje poczesne miejce w mojej kuchni.Nadaje sie nie tylko na pyszna ,rozgrzewajaca zupe,dodatek do ciast i nalesnikow,sprawdzi sie rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z mango i mlekiem kokosowym-znakomity 217Dawno bylam ciekawa tego smaku.Mango-najwykwintniejszy owoc tropikalny,ze wzgledu na smak ,zapach i kolor z kremowym,gestym i delikatnym i upajajacym zapachem miazszem.Do tego niepowtarzalny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 207Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 202Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa 167Jesli zadajemy sobie trud wypiekania domowych slodkosci,zadbajmy rowniz o skladniki do nich najwyzszej jakosci bez chemicznych dodatkow.Wiekszosc ciast i deserow wymaga dodatku cukru waniliowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 226Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 211Gryka ,ktora ma silne wlasciwosci rozgrzewajace jest idealnym uzupelnieniem diety jesienno-zimowej.Chetnie jemy ugotowana kasze jako dodatek do drugiego dania.Dzis gryka wystapi w roli glownej,jako skladnik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 211Pierwsza niedziela adwentu za nami.A przed nami nie tylko radosne 4 tygodnie oczekiwania na swieta Bozego Narodzenia,ale rowniez ciasteczkowe manewry kuchenne.Przyznam szczerze ,ze nie przepadam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki krucho-drozdzowe- najlepsze 202Przepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik mocno czekoladowy 198W polska tradycje swiateczna wpisane sa pierniki,koniecznie na miodzie i pachnace korzennymi przyprawami.Bez nich trudno wyobrazic sobie swieta.Kazdy ma swoj najlepszy przepis powielany przez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 176Nikt zapewne nie wyobraza sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.W kazdym regionie sa one inne.W koncu ile ziarenek w utartej masie z jego udzialem,tyle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 307Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paluchy z parmezanem-błyskawiczne 214Po wczorajszym lososiu,pozostalo mi sporo okrawkow z ciasta francuskiego.Z tych resztek zrobilam blyskawiczna przekaske z parmezanem.Paluchy sa bardzo chrupiace i delikatne,a przygotowanie ich zajmie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 173Tradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!