zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:234/734)

Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 148

Luksusowe buleczki sniadaniowe .Przy ich pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 198

Pizza tez moze byc pelnowartosciowym posilkiem.Wystarczy uzyc maki razowej (zamiast bialej oczyszonej)  na cieniutki spod,a salami zastapic ulubionymi warzywami.Tak naprawde ile pizza bedzie miala

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki nasze codzienne 230

Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatnek byliny nalezacy do rodziny psiankowatych.Roslina wywodzi sie z Andow,gdzie udomowiono ja 8 tysiety lat temu.Ziemniak zostal przywieziony do Europy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kalarepy i kalafiora 174

Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny baklazan zapiekany z ziolami i pomidorami z piekarnika - "al forno" 183

Baklazan "al forno",czyli po prostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szczypiorek -zimowe zapasy-mrozenie 149

 Czosnek szczypiorek nazywany w skrocie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) jest gatunkiem z rodziny czosnkowatych.Uprawiany jest jako warzywo.Znany juz w starozytnosci.W Europie uprawa rozpowszechnila sie od

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezowe gniazdka z bita śmietaną i truskawkami 210

Delikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 199

Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe,pełnoziarniste drożdżówki z morelami i jagodami 197

Smakowite razowe buleczki z morelami i borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem-wegeterianska 163

Powracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 181

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 177

Jak jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z jagodami 164

Blyskawiczny obiad na upalne dni lata.Choc ponoc jestesmy jedyna nacja,ktora je makaron na slodko-uwielbiam go, a szczegolnie z jagodami.Danie to rownie chetnie jedza dzieci.Idealem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórek,czy wart pożądania? 162

Ogorek siewny (Cucumis sativus L.) to najstarsze warzywo,znane od 5 tysiecy lat pochodzace z Azji.Do dzis w dzikim stanie porasta zbocza Himalajow.Dzieki wyprawom morskim Krzysztofa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo z cukini i bakłażana 179

Ten bigosik z cukinii lub przez innych nazywany leczem cukiniowym znaja chyba wszyscy,a szczegolnie posiadacze dzialek i wielbiciele cukini.W moim domu ,gdy pojawi sie na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!