Bardzo popularny i lubiany,czesto widywalam rozmaite przepisy,ktore jakos mnie nie kusily.Ten przepis ujal mnie bardzo mala iloscia tluszczu.dodatkiem migdalow i daktyli.Chlebek jest slodki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oto najslodsze wspomnienie PRL-u, torcik W-Z-etka.Warszawskie ciasto wymyslone pol wieku temu na czesc powstania super nowoczesnej na owczesne czasy trasy W-Z nic nie stracilo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W kuchni polskiej istnieje wiele wariantow ziemniaczanych klusek.Wsrod nich pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cos dla wielbicieli drozdzowego pieczywa typu chalka i rodzynek.W doslownym tego slowa znaczeniu chalka nie jest ,bo nie jest zapleciona.Smakowo blizej jej do brioszki.Niezwykle delikatna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Sledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupelnie nowy,ale tak zmodyfikowany by zaspokoic wielbicieli maki orkiszowej.Chlebek z cudownym,pachnacym i sprezystym miazszem dzieki dodatkowi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiosna w pelni.Rosliny w ogrodzie szaleja.Tegoroczna zima,a wlasciwie jej brak przyspieszyla wegetecje na pewno o wiecej niz 2 tygodnie.Wokol drzewka morelowego sciela sie juz platki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przeboj lat 70-tych i troche pozniejszych-sledz po japonsku-dzis spotykany rzadko.Krol owczesnych restauracji to nic innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Migdaly to jedne z najsmaczniejszych bakalii,malo jednak kto wie jak bardzo cenne sa dla naszego zdrowia.To istna bomba witaminowa,pelna wapnia,bialka,blonnika,nienasyconych kwasow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!