zarówno ze względów smakowych jak i zdrowotnych) ale dla urozmaicenia co jakiś czas kombinuję z bułkami. Urozmaicenie czasami jest wskazane, tym bardziej iż te bułki również są bardzo zdrowe (niemodyfikowana stara odmiana pszenicy- orkisz i żyto, bez dodatku cukru i innych dziwnych ulepszaczy). Co domowe pieczywo to domowe. Zawsze wiem co jem. Przepis na 10 sporych bułek
Smaczne Zdrowepyszne kajzerki. Rodzinka zgodnie orzekła iż teraz to te są zdecydowanie najlepsze jakie dotychczas upiekłam, a wierzcie mi trochę ich już było. Tak więc polecam baaardzo gorąco- zdrowe, bez dodatku pszenicy, tylko mąka orkiszowa- 100%. Samo zdrowie ! Dla wielbicieli zwykłych pszennych bułek ale nie tylko. To pierwsze bułki, które skradły moje serce, bardzo puszyste i przepyszne... :-)Składniki
Smaczne Zdroweniej wychodzi pyszny, puszysty i co najważniejsze bez glutenu. Polecam, nie tylko osobom na diecie bezglutenowej ale także tym dbającym o swoje zdrowie, tyle się ostatnio mówi o niezdrowym glutenie (nie tylko pszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać.Składniki na formę 24cm:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki ksylitolu
Smaczne Zdrowezarazem bardzo konkretne, z dodatkiem mleka owsianego (które ostatnio dodaję gdzie tylko się da) i oliwy z oliwek - mają cudny aromat i rewelacyjny smak. Bajeczne ! Polecam na smakowite, zdrowe śniadanko :-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 100g mąki żytniej białej, żurkowej (typ720)- 200ml ciepłego mleka owsianego (lub dowolnego innego)- 200ml ciepłej wody- 30g świeżych drożdży
Smaczne Zdroweulubionej blogerki- Margarytki ( o czym dowiedziałam się całkiem niedawno, wcześniej myślałam iż autorem tego cuda jest ktoś inny ). Zwykły cukier można w całości zastąpić cukrem trzcinowym, choć za zdrowe to i tak niestety nie będzie. Ale niekiedy można zaszaleć. Tym bardziej, że torcik jest tego wart.Blaty bezowe najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej.Składniki na 2 blaty bezowe
Smaczne Zdrowealternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA ! Idealne
Smaczne Zdrowedeser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w jedzeniu naturalnej inuliny (20g, max 2-3 sztuki dziennie), bo można by pochłonąć całą porcję samemu... ;-)Nie przesadzam, musiałam pilnować mojej najmłodszej pociechy gdyż były to wyraźnie jej klimaty, ciężko było jej odejść od nich po zjedzeniu(...)oryginału, którego smaku nie zna... (jak i wielu innych gotowych słodyczy)..."Ciasteczka"- jak je nazwała, bardzo łatwe do wykonania. Musimy tylko zakupić naturalną inulinę* (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) z agawy lub cykorii, wiórki kokosowe i zblanszowane migdały.Polecam baaardzo gorąco , dla nas to bajeczny, przepyszny deser... ;-)Ja przygotowałam z 1,5 porcji, wyszło mi 19 sztuk. Musiałam
Smaczne Zdrowedziałanie, m.in. nie namnaża drożdżycy-grzybicy, zapobiega próchnicy a dodatkowo dla nieprzyzwyczajonych do ksylitolu - nie powoduje (użyty w większych ilościach) podrażnienia jelit. Tak więc zachęcam do poeksperymentowania z nowym, zdrowym słodzikiem. Mnie najbardziej przekonuje do niego minimalna ilość kalorii. Smak ma porównywalny do ksylitolu, jest niewyczuwalny, a to bardzo istotne. Jest tylko troszkę mniej słodki od ksylitolu i sacharozy
Smaczne Zdroweglutenu ale niekiedy warto poeksperymentować. A ponieważ uwielbiamy kaszę jaglaną, ziarna również, tak więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już
Smaczne Zdrowestaje się zbyt gęsta (zrobiłam kiedyś tak morelową, do nadziania rogali była ok, ale tak nie za bardzo). Ostatnio mieszam więc ksylitol razem ze stewią, obydwa cukry bardzo zdrowe a zawsze kalorii troszkę mniej (stewia nie ma ich prawie wcale). A koszt stewii i ksylitolu też jest nieporównywalny... Nie wszystkim jednak odpowiada smak stewii. Jakiś czas temu odkryłam
Smaczne Zdrowechoć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba
Smaczne ZdroweWiększość ludzi sosy przygotowuje na bazie majonezu lub śmietany. Ok...majonez to jajka i olej, więc teraz pewnie zadajecie sobie pytanie, co w tym złego. Przecież jajka są zdrowe, a olej czy oliwa powinna znajdować się w naszej codziennej diecie. I tu jest haczyk. Majonez, który kupujesz w sklepie jest zazwyczaj robiony z najtańszych składników. Łyżka(...)olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje istna bomba kaloryczna! Już lepiej od czasu do czasu zrobić sobie domowy majonez lub skorzystać z moich przepisów. Poniższe dipy są smaczniejsze
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńużywane kostki rosołowe i nieodzowna maggi to sól, glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku oraz śladowe ilości składników rosołu. Więc spróbujcie z nich zrezygnować bo bardzo łatwo zastąpić je zdrowymi składnikami. Przeczytajcie etykietę i do rosołu dodajcie to co jest w składzie kostki (bez zbędnej chemii). Większość z nich na pewno macie w kuchni. Możecie też kupić w sklepach(...)zdrową żywnością lub w Internecie przyprawę do rosołu (czyli suszone warzywa). W słoiczku pomieszajcie ją z kurkumą (dla pięknego złotego koloru) i już macie zdrową „kostkę rosołową”. Na duży garnek dodaję 2-3 łyżki plus sól. A doskonałym zastępstwem dla maggi jest ciemny sos sojowy. Nawet mój Tato, domowy krytyk wszelkich nowości i wróg zmian w smaku
Kulinarna PatilogiaTarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie jest świetną propozycją na zdrowe śniadanie, lunch do pracy, czy kolację. To też bardzo dobra okazja do wykorzystania resztek jedzenia, które czekają w lodówce i brakuje na nie pomysłu. Ile razy Wam się zdarzyło zostać z niedużym kawałkiem wędliny czy sera, albo garścią pieczarek, z którymi(...)można ją zabrać do pracy lub na piknik. Możemy ją jeść na zimno lub podgrzaną np. na patelni lub w mikrofali. Tartę można urozmaicić i dodać +10 pkt do zdrowego żywienia gdy podamy ją z dodatkową porcją warzyw, np. z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, szpinakiem, papryką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – coś
Na-talerzu.plrondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą polewę. Odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto polewamy chłodną polewą. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania. .sub_header *, .sub_header { color:#000000; font-size:11pt; text
Wiszniówka