W ubiegłym tygodniu dotarła do nas przemiła przesyłka od Wydawnictwa SAMO SEDNO, która nosi intrygujący tytuł „Retro Warzywa”. Treść książki, autorzy Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Ania i Marcin gotująKolejne szybkie i bezstresowe danie na bazie sezonowych produktów. Uwielbiam! Można uzupełnić je młodą marchewką i podać na sałacie. Im więcej fantazji tym lepiej! Do przygotowania
Z Kuchni Do KuchniSezon grillowania w pełni. Do pysznych dań warto przygotować jednak przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo
MarcinChefKiedy nie masz pomysłu na obiad zrób sobie pizzę :D U mnie sprawdza się to idealnie! Pyszny placek, tym razem bezglutenowy, chrupiący, nieco przypieczony, a na wierzchu mnóstwo warzyw połączonych ze sobą sosem pomidorowym. Mimo, że jest to pizza to nie ma co się martwić, że jemy niezdrowo! Ta poniższa to wręcz samo zdrowe! Dużo warzyw, mało
Zdrowie na języku :PWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z serem feta , makaronem i brokułem. Może stanowić samodzielne danie idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad . Będziemy potrzebować
Uwaga Babcia GotujeDynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni
Roślinna - blog wegańskiPolacy i schabowe to jak Amerykanie i stek. Pomimo, że uwielbiam steki to także cały czas kocham mięso wieprzowe. Po 25 latach życia w Polsce stało
Jem więc JestemTego sosu nie moze zabraknac na zadnym wielkanocnym stole.Przynajmniej ja nie wyobrazam sobie bez niego Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wołowina to zdrowe i smaczne mięso, jednak zbyt drogie , to główny powód braku dań z wołowiny w naszym menu. Uwielbiam tatara ze świeżej wołowiny, z dodatkiem świeżego żółtka, siekanej cebuli i ogórka kiszonego. Warto jednak z wołowiny przygotować rolady, czy bitki wołowe na niedzielny obiad. Często jeżdżę do Makro po wołowinę od Balcerzaka. Zawsze oprócz udźca, czy rostbefu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZłapałam się na tym, że jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod
Zdrowa Kuchnia SowyJak zrobić dobre i pożywne danie bez mięsa? Jak zaspokoić podniebienia domowników ? Jak połączyć kasze z warzywami ? Za robiłam gołąbki
kolorowotorcikowoPolędwiczki wieprzowe mogłabym jeść w każdej możliwej postaci. Przepis, który dziś pragnę Wam zaprezentować, mocno zakorzenił się w mojej głowie i bardzo dobrze mi się kojarzy
Be Fit Be StrongDzisiaj ostatni raz w tym tygodniu idę na praktyki. Powiem szczerze, że nie mogę doczekać się weekendu, w szczególności, że niedziela jest wolna dla pracujących (czyt
Be Fit Be StrongDzisiaj byłam na pobraniu krwi. Uwielbiam, kiedy trafiam na przesympatyczną kobietę, która potrafi przeprowadzić ten zabieg bezboleśnie i w prawidłowy sposób, a jest to rzadkością. Niestety
Be Fit Be StrongIdealna sałatka na lato, łatwa do wykonania, z dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna. W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje
Kuchcik gotujeHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnazimą do obiadu, uwielbiam gorący kompot do obiadu lub deseru nie tylko zimą, przygotowuję je często ze świeżych owoców. Po ten z suszu najczęściej sięgamy w okresie świątecznym. Domowy kompot z suszu (i nie tylko) wspaniale gasi pragnienie, latem podaję wersję ze świeżych sezonowych owoców z kostkami lodu. Domowe i zdrowe orzeźwienie. Aby przygotować kompot wystarczy zalać owoce
Zasmakuj Kuchnisię za bardzo zastanawiać, co zrobić na obiad. Jednymi słowy lenia mam Dzisiaj więc kolejny pomysł z serii: Co dziś będzie w cieście francuskim Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego 350 – 400 g filetu z indyka garść posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 jabłko 2 łyżki smalcu gęsiego (warto dodać sobie zdrowego tłuszczu) garść posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko
gutfutkiedy już naprawdę nie mam pomysłu na obiad, a potrzebuję zrobić coś w miarę szybko to decyduję się na kombinację takich klopsików z różnymi dodatkami. Tym razem lekko duszony jarmuż z kaszą orkiszową i do tego warzywa (na zdjęciu trochę skromnie, ale zazwyczaj jem ich więcej :D). Jeśli cenicie sobie zdrową kuchnię i lubicie naturalne smaki to polecam przyrządzanie
FitKotlepszą wersję (domowe ptasie mleczko - klik) . Zdrowe odżywianie to nie tylko sałata i kiełki, to o wiele, wiele więcej. Uwierz, że da się chudnąć i nie śnić po nocach o pizzy - grunt to znaleźć kompromis :) Uczą nas myślenia o jedzeniu tylko i wyłącznie w kategoriach kalorii . Śniadanie - 200 kcal obiad 500 kcal...A co z jakością jedzenia
Powiedz dietom niemają w sobie dodatkowo bardzo zdrową kaszę jaglaną). Kluski mogą być serwowane zarówno jako danie obiadowe jak i na deser, podwieczorek. Mnie osobiście najbardziej smakują właśnie w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem. Mniam, ich smak jest po prostu cudowny. Dla mnie to jeden z najlepszych obiadów, polecam wszystkim kaszomaniakom ale nie tylko, być może to danie
Smaczne ZdroweDzisiaj na obiad polecam szparagi. Zdecydowanie wolę te zielone, które są łatwiejsze w obsłudze. Pamiętam swoje pierwsze doświadczenia, dawno temu ze szparagami. Miały być białe szparagi pod beszamelem. Wyglądały cudnie, ale zjeść się ich nie dało :( , były niemiłosiernie twarde. Dlatego jak szparagi, to zielone. Pyszne, zdrowe i aromatyczne. Polecam. SKŁADNIKI: na 1 porcję 8 zielonych szparagów 1/2 łyżeczki
Kuchnia w opałachwarzyw (nie ważne czy to zwykła kanapka, czy obiad) oraz 40 minutowy wysiłek fizyczny przed kolacją... Może Was zdziwić dlaczego przed kolacją. Otóż gdy rozpędzimy nasz organizm do poziomu spalania (bo dopiero spalamy jakiekolwiek kalorie po 20 minutach wysiłku) z łatwością automatycznie spalimy całą kolację. :) Tak trochę Was wprowadziłam w tajniki zdrowego żywienia, wszystkiego Wam nie zdradzę od razu
Zainspiruj się kuchnią