Pożywne śniadanie to podstawa dobrze zaczętego dnia. Energii wtedy starczy nam do obiadu i spokojnie możemy funkcjonować. Owsianka to zawsze dobry pomysł aby wzbogacić nasze menu
Moje Małe CzarowanieKotleciki mięsno-warzywne to jeden ze sposobów by zminimalizować ilość spożywanego mięsa, które z roku na rok robi się coraz bardziej niezdrowe. Ponadto to również
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTradycyjne wołowe zrazy to obiad szczególnie popularny na Śląsku. Nie każdy ma odwagę je przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych
MarcinChefSałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde
Moja DelicjaKartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niedawno "zaliczyłam" swój pierwszy raz z mlekiem roślinnym domowej roboty. Tak mi się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich
Kuchnia w czekoladzieprzedstawiam propozycję na szybkie, smaczne i syte śniadanie. Często do obiadu gotuję większą ilość ryżu, aby później połączyć go z mlekiem i mieć pyszny posiłek - czasami na słodko lub w wersji wytrawnej. Tym razem postawiłam na żurawinę liofilizowaną (*), borówki i płatki migdałowe. Owoce liofilizowane są lekkie, zdrowe i mają mniej kalorii niż kandyzowane. Żurawina posiada właściwości wspomagające prawidłowe
Di gotujeUwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym razem zapraszam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaglądam do lodówki, a tam.. prawie pusto. Jest w niej tylko kilka produktów, smętnie oczekujących na zakończenie ich przydługiego już żywota. Znacie ten obraz? O
WiszniówkaCzas na coś zupełnie nowego - kaczkę! I to nie byle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!porzucenia dotychczasowego trybu życia. Nie mam czasu na zdrowe jedzenie Nieprawda. Po pierwsze gotuj na kilka dni - np. zupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy. Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili
Powiedz dietom nieTadammm! ;-) Jest pysznie ;-)! Buzia aż się sama uśmiecha na takie rarytasy! Dzisiaj wędrujemy po zdrowe gotowanie aż do Egiptu ;-). To właśnie z tamtą wywodzą
SMYKWKUCHNIsobie teraz oboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia
Marder&Marder ManufacturePiękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy
Kuchnia PROzdrowotnapodbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu w postaci marchewki z groszkiem. A na kolację - zielone curry z grzybami shitake i ostrą papryczką. Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro. Będzie smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne nam: - słoik marchewki z młodym groszkiem w zalewie
W poszukiwaniu inspiracji