zdrowe obiady - 4385 przepisów (strona:169/293)

Owsianka winogronowa z figami 136

Pożywne śniadanie to podstawa dobrze zaczętego dnia. Energii wtedy starczy nam do obiadu i spokojnie możemy funkcjonować. Owsianka to zawsze dobry pomysł aby wzbogacić nasze menu

Moje Małe Czarowanie
Kotleciki mięsno-warzywne 984

Kotleciki mięsno-warzywne to jeden ze sposobów by zminimalizować ilość spożywanego mięsa, które z roku na rok robi się coraz bardziej niezdrowe. Ponadto to również

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zrazy wołowe – tradycyjny obiad – prosty przepis 234

Tradycyjne wołowe zrazy to obiad szczególnie popularny na Śląsku. Nie każdy ma odwagę je przyrządzać, a nie słusznie, bo nie jest to wielka filozofia. Dla tych

MarcinChef
Sałatka z surowego jarmużu 220

Sałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde

Moja Delicja
"Kartoflanka" z grzybkiem - fit 133

Kartoflanka, zupa ziemniaczana, absolutnie doskonała. Prosta, sycąca, bardzo pożywna i idealna na zimową porę. Nisko kłania się polska tradycja i aż się dziwię, że to tej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Black & White veggie coffee 115

Niedawno "zaliczyłam" swój pierwszy raz z mlekiem roślinnym domowej roboty. Tak mi się spodobało ich tworzenie, że do tej wyjątkowej kawy postanowiłam użyć jednego z nich

Kuchnia w czekoladzie
Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) 135

przedstawiam propozycję na szybkie, smaczne i syte śniadanie. Często do obiadu gotuję większą ilość ryżu, aby później połączyć go z mlekiem i mieć pyszny posiłek - czasami na słodko lub w wersji wytrawnej. Tym razem postawiłam na żurawinę liofilizowaną (*), borówki i płatki migdałowe. Owoce liofilizowane są lekkie, zdrowe i mają mniej kalorii niż kandyzowane. Żurawina posiada właściwości wspomagające prawidłowe

Di gotuje
Buraczki tarte na zimę - łatwe 178

Uwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe pancakes z salsą z grejpfruta i ziaren granatu, czyli.. „śmieciowe jedzenie” w zupełnie innym znaczeniu 138

Zaglądam do lodówki, a tam.. prawie pusto. Jest w niej tylko kilka produktów, smętnie oczekujących na zakończenie ich przydługiego już żywota. Znacie ten obraz? O

Wiszniówka
Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki 138

Czas na coś zupełnie nowego - kaczkę! I to nie byle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 144

porzucenia dotychczasowego trybu życia.  Nie mam czasu na zdrowe jedzenie Nieprawda. Po pierwsze gotuj na kilka dni - np. zupy kremy czy pełnoziarniste pierogi. W ramach szybkiej przekąski możesz też zmiksować koktajl warzywny czy owocowy.  Po drugie jeśli rano wychodzisz do pracy/szkoły, przygotuj sobie obiad, który możesz zabrać ze sobą i zjeść w wolnej chwili

Powiedz dietom nie
Egipskie CUDA NA PATYKU z kaszą manną! 296

Tadammm! ;-) Jest pysznie ;-)! Buzia aż się sama uśmiecha na takie rarytasy! Dzisiaj wędrujemy po zdrowe gotowanie aż do Egiptu ;-). To właśnie z tamtą wywodzą

SMYKWKUCHNI
Szpinak w papierze ryżowym z sosem gorgonzola 121

sobie teraz oboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocne kluski śląskie 225

Piękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co do obiadu czy

Kuchnia PROzdrowotna
Marchew z groszkiem i miętą do obiadu 118

podbój Europy, a ja - na podbój kuchni. Efekty? Pyszny dodatek do obiadu w postaci marchewki z groszkiem. A na kolację - zielone curry z grzybami shitake i ostrą papryczką.  Dziś zdradzę Wam przepis na nieco odświeżoną wersję marchewki z groszkiem, natomiast na zielone curry zapraszam jutro. Będzie smacznie, zdrowo i rozgrzewająco. Potrzebne nam: - słoik marchewki z młodym groszkiem w zalewie

W poszukiwaniu inspiracji