Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)Składniki:(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)- 2 kg ziemniaków- 05, kg pieczarek- 4 piersi z kurczaka- 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej
Gotuj Z Muzykąpiekarnika na 1 godzinę.5.Sos:Do gotującej się wody po kapuście dodajemy koncentrat pomidorowy,śmietanę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Przyprawiamy do smaku i sos gotowy. Zapiekankę można można jeść z ziemniakami lub bez. Kroimy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dziś udostępniam wspaniałą piosenkę zespołu Kings Of Leon:"Pyro" PozdrawiamMichał
Gotuj Z MuzykąSebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie Fot. Widokna
Taste Of My DayPyszne danie, uwielbiam taki obiadek. Ziemniaki mocno przysmażone, warzywa i jajeczko z lejącym żółtkiem. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Uważać żeby nie
Kuchnia Pokoleńniski IG=54. Dla porówniania IG gotowanych ziemniaków wynosi 80. Gratin z batatów to świetny dodatek prawie do każdego drugiego dania. Przepis znalazłam tutaj . Prosta zapiekanka z pokrojonych na cieniutkie plasterki słodkich ziemniaków z dodatkiem listków szałwii to łatwe, proste danie i świetnie się prezentuje. Składniki: 2 bataty 2 ząbki czosnku 2 gałązki szałwii sól, pieprz 120 ml śmietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć zapiekankę
Kuchnia PokoleńPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2 ząbki czosnku2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)100g kukurydzy z puszki1 średnia czerwona papryka1 papryczka chilli1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 łyżeczki rozmarynu1 łyżeczka kminu rzymskiego1/3(...)przemian ziemniaki i sos. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1 godziny (do miękkości ziemniaków). Po około 45 minutach pieczenia, zdejmujemy pokrywkę i posypujemy wierzch zapiekanki startym serem (już nie przykrywamy).Smacznego
Oryginalny smaktakże wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaWielbiciele potraw z kartofli powinni wypróbować. Składniki 750 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki
R'n'G Kitchenziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować
w mojej kuchniProponujemy jedną z wielu maminkowych zapiekanek. Smakują szczególnie jesienią, ale są na każdą porę roku. Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce(...)naczynka, układamy w naczynkach. Wypełniamy kaszanką, zawijamy brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego
Maminek kulinarnyrozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem(...)mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym. Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrzepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która nie wymaga wielu składników. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków duży por cebula 3 jajka ok 180 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra szczypiorek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Studzimy i obieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy(...)patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnewprost ją uwielbiam. Jest prosta i szybko się ją robi, ale to chyba ta jej prostot jest taka zachwycająca. Jej składniki to tylko jajka, ziemniaki i cebula, a do tego szklanka mleka. Jedno wielkie mniam. Zapiekanka naprawdę godna polecenia i nie droga a to jak najbardziej dodatkowy plus. Za to mocno sycąca. Idealna na obiad.Składniki:1,5 kg ziemniaków5(...)naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego
Moje pyszne gotowanie