staram się ją maksymalnie wykorzystać i serwuję mojej rodzinie duże ich ilości czy to w formie surówek, sałatek czy też jako samodzielne dania. Ostatnio była to zapiekanka warzywna. Do jej przygotowania użyłam ziemniaki, marchewkę, brokuły i własnoręcznie wyhodowaną fasolkę szparagową. Warzywa wcześniej ugotowałam na parze ( ja robię to w kuchence mikrofalowej - moja posiada taką funkcję ), dzięki czemu wystarczy już tylko
Wiem co jemZiemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec
królestwo garówDuszonki, prażonki, nazwa różna, zależy od regionu kraju.U nas zawsze duszonki. Najlepsze oczywiście są zrobione na ognisku. Ale dziś chciałam się podzielić przepisem na duszonki domowe
Kuchnia z widokiem na ogródKolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia. Polecam :) Składniki ( dla 2 osób ) - ugotowane ziemniaki ok.4-5
Kuchnia z widokiem na ogród1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka6 jajekFix Spaghetti carbonara Knorr 1 duża cebula oliwa z oliwek 750 g ziemniakówZiemniaki obrać i pokroić w
Świat Domowej KuchniCały sekret tej niepozornej zapiekanki tkwi w wyraziście doprawionych, aromatycznych ziemniakach. :-) Składniki są tak proste i banalne, że zabrałam się za nią z nutką niedowierzania i niepewności, że będzie tak smacznie. Opłacało się!Część mięsna:1/2 kg mięsa mielonego3 marchewki2 łyżki przecieru pomidorowego2 średnie cebule2 ząbki czosnkusól, pieprzPuree:1kg ziemniaków (po obraniu)4 plasterki żółtego sera1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
Szefowa kuchniPrzepis na tę pyszną zapiekankę znalazłam TUTAJ i po małych modyfikacjach wdrożyłam w czyn :)) Polecam gorąco, bo zapiekanka wyszła pyszna: mięciutkie chude mięsko, ziemniaki i śmietanowy sos stanowią fajny pomysł na pożywny jednogarnkowy obiad. Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki
Walijskie PichcenieDziś przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis(...)żałuję Jeżeli jesteś fanem ziemniaków w troszkę innym wydaniu niż klasyczne puree, polecam także zapiekane z grzybami i serem , lub młode ziemniaki po węgiersku i ze śmietanką i szpinakiem , wszystkie przepyszne! Polecam gorąco! Scroll down for English Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą (4-6 porcji) Składniki: 250 g świeżego szpinaku 1 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w bardzo
karmelowyZamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich(...)ognia, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masa po ubiciu jest zbyt wodnista chwilę trzymamy garnek na małym ogniu, żeby odparować nadmiar wody. Do pure dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz 4 łyżki parmezanu. Mieszamy, żeby uzyskać jednolitą, puszystą masę. Krok 5 Kończymy zapiekankę. Do żaroodpornego naczynia, którego brzegi lekko smarujemy olejem, wylewamy
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 kg ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu(...)Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie, po czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz. Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki i zeszklić na łyżce tłuszczu. Jajka ugotować
Z notatnikamyjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy
Kolizje Smakówbrakiem laktozy jest świetnym źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy
Kuchnia w oparachPrzepyszna zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i brokułami - z dwoma serami :)SKŁADNIKI(...)boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły, boczek z cebulą i ser.Na samą górę kładziemy ziemniaki, które przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z jajkami i tartą mozzarellą. Wylewamy na naszą zapiekankę i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minutz termoobiegiem. Po tym czasie
Moje Kuchenne Rewelacjejuż prawie ostatni dzwonek żeby wykorzystać młode ziemniaki i cukinię. A korzystając ze sposobności przygotowałam zapiekankę – prostą, smaczną z dodatkiem świeżych ziół. Takie rzeczy zazwyczaj przygotowuję wieczorem a potem w porze
Szybko Tanio Smacznieżadnego pomysłu na obiad i z pustą lodówką. Trzeeba było szybko wymyśleć coś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda
manslogblog