Bardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji
Dzieje kuchennej WiewióryCzerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek
Sajkofanka smakumamy delektowac sie jedzeniem to jak najbardziej , ale też z ociupinką zdrowia :) Nasza rodzinka uwielbia zapiekanki , czas przygotowywania jest niedługi a efekt wspaniały :) Do wykonania zapiekanki potrzebne są : 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 250 g brukselki ( użyłam mrożonej ) sól 250 g marchewki 2 jajka 150 ml mleka 200 g kwaśnej smietany 3 ząbki czosnku pieprz i szczypta mieloneg gałki
Słodkości i nie tylkonajczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :)składniki:1 kg ziemniaków70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)1 cały por1 duża cebula2 ząbki czosnku4 duże pomidory bez skórki200 ml śmietanki kremówki2 jajka15 dag żółtego serałyżka masłazioła: tymianek, rozmarynsól, pieprzkoperekrozmaryn do dekoracjiZiemniaki gotujemy we wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaków kroimy w plastry(...)potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy zapiekankę sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Dekorujemy koperkiem. Całość pieczemy w 200 stopniach około 30 minut
Bon Appetit Małgorzatymusi być nudny i skomplikowany, dlatego pokombinowałam z tym co miałam w czeluściach lodówki i przygotowałam zapiekankę z batatami z dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :) Składniki na 2 porcje: 1 mała podwójna pierś z kurczaka 2 bataty (40 dag) Pół większej czerwonej cebuli Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej rzepakowy Tymianek suszony lub świeży Szczypta cayenne Opcjonalnie(...)plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. Potem piec 180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówZapiekanka z purée ziemniaczanym... Potrzebne będą: 70 dkg mięsa wieprzowego mielonego 2 kiełbasy śląskie (jak dla mnie zbędne) papryka 2 cebule 2 pomidory ząbek czosnku ziemniaki masło mleko 3 łyżki ketchupu majeranek natka pietruszki sól, pieprz starty ser Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Mięso mielone przesmażamy na patelni bez tłuszczu
Pelusiowa Kuchniamasłem i obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniaodczekasz, a nie pożałujesz! Ojj, dodatkowo dostało się dziś nosom. Już dawno nie były tak mile połechtane. Zapiekanka ziemniaczana z Delfinatu, historycznej części Francji, bo o niej mowa. Najprościej rzecz ujmując, to nic innego jak pokrojone w plastry zapiekane ziemniaki w śmietanowym sosie z dodatkiem czosnku i ziół. I na tym koniec. Ale ilu kucharzy, tyle przepisów(...)czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę. Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało to smakowi zapiekanki. Oczywiście zawsze można w trakcie pieczenia przykryć folią
bastalenaPatate all'irlandese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Zapiekanka ziemniaczana autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Indyjska Potrawka
Kulinarne przemysleniaKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli macie w lodówce plastry schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami
e-PrzepisyKulinarnedzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut
Eat me! Fit me!Wraz z rozpoczęciem wiosny coraz częściej w daniach pojawiają się zielone akcenty. Oto pyszna propozycja na zapiekankę ziemniaczaną z nutką bazylii i zielonej pietruszki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 5 łyżek startego żółtego sera 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej bazylii sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypki tłuszcz do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)Jogurt zmiksować z posiekaną bazylią, zmiażdżonym czosnkiem i solą do smaku. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać pieprzem, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 minut. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane--> tutaj
Tradycyjna Kuchniakubkiem kefiru. Jednak aby urozmaicić nasze menu i wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski(...)mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się
Czerwień i błękitmozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki. 6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez
Perfect home life