Dzień dobry... Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną. Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :) A do ślubu od jutra miesiąc został!!! :) Składniki: 1 pęczek szparag obranych i pokrojonych 4 duże ziemniaki obrane i pokrojone w plastry 1 brokuł podzielony na różyczki boczek surowy kilka plastrów 1/2 cebuli odrobina masła sól pieprz
TrufelkowoZostało trochę ugotowanych ziemniaków..no i miałam zrobić placki..ale w necie wyszperałam że z gotowanych ziemniaków można zrobić pizzerinki,no i oczywiście musiałam wypróbować. 40
Moje domowe kucharzenieChrupiące ziemniaki z piekarnika... Alternatywa dla frytek, nie tłuste ziemniaki w smaku Waszych ulubionych przypraw. Składniki: ziemniaki sól papryka słodka i ostra tymianek czosnek oliwa
Pelusiowa KuchniaSkładniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 2 śmietany 18% po 200 ml (ukwaszone) 2 duże cebule 2 kostki twarogu 150 g tartej mozarelli sól, pieprz Sposób przygotowania
Pobite gary Barbaryziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium
Moniki SmakołykiPyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż wtedy ich grubość będzie jednakowa. Zapiekanka może być wyższa lub niższa w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 4 porcje): 500 gram obranych ziemniaków 1/2 szklanki śmietany 36% 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła
Mango PapajaPyszna zapiekanka z sosem pieczarkowym. Mało składnikowa i nieskomplikowana. Smak mojego dzieciństwa. Składniki 5 ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 8-10 pieczarek 1 łyżka śmietanki 30 % 1 łyżka mąki … Czytaj dalej Zapiekanka z sosem pieczarkowym
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej(...)odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję grilla i pieczemy bez przykrycia aż ziemniaczana pierzynka się
Lamarida.plNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenZapiekanka rybna jest przykładem fajnego dania jedno-garnkowego, które można przygotować wcześniej. Ważne w niej jest to, żeby wszystkie elementy były dobrze doprawione przy przygotowaniu dania. Składniki: ½ kg ziemniaków(...)cebula 1 marchew 1 pietruszka ¼ szklanki mleka 4 łyżki masła 400 - 500 g filerów rybnych ser żółty do posypania zapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz 1 liść laurowy gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą
Mama Gotujecałej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą(...)tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkiTaka zapiekanka jest bardzo smaczna, syta, a w dodatku tania ( czasami wystarczy nam opróżnienie lodówki z resztek wędlin ). Teraz brokułowe drzewka są bardzo tanie wiec jeść je możemy do woli pod rożną postacią. Na 3-4 osoby: 6 średnich ziemniaczków 1 brokuł (nie za duże drzewko) 3-4 kabanoski/kiełbaski chude wędzone 6 plasterków boczku lub kawałek boczku 1/2 główki(...)ziemniaków, kiełbaska wraz z cebulką, brokuł. Na sam koniec mieszamy jajka wraz z przyprawami oraz jogurtem i polewamy tym naszą przyszłą zapiekankę. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 min ( wszystko zależy od twardości ziemniaków ) 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu startym serem, możemy także starty ser wymieszać z sosem
Gotowanie...to proste !Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.plzacznijmy od początku. Zamówiliśmy: Grillowana pierś z kurczaka nadziewana orzechami laskowymi podana na szpinaku z zapiekanką ziemniaczaną Polędwiczka wieprzowa na sosie pieprzowo - koniakowym z zapiekanką ziemniaczaną Schab w sosie śliwkowo - grzybowym z młodymi ziemniakami Karta dań jest bardzo zwięzła. Kiedy ją otworzyłam nie wiedziałam co wybrać przez to, że pozycji było tylko kilka, a przyzwyczaiłam się już do wielostronnicowych menu
Karola gotujeSmażymy jeszcze około 10 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z masłem i odrobina świeżo mielonego pieprzu. dzielimy ziemniaki na 4 części. Po jednej wykładamy na dno kokilek i ugniatamy, kładziemy po połowie farszu a następnie przykrywamy puree. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy 40 minut w 150 stopniach
Kuchenne inspiracje Sylwii