Witam Kochani Zapraszam na pyszną i sycącą zapiekankę :) SKŁADNIKI -1 kg ziemniaków pokrojonych w plastry -3 udka z kurczaka -100g grzybów (ja użylam mrożonego prawdziwka,można dac suszone grzyby lub pieczarki) -1 spora cebula -sól i pieprz do smaku -1 kolba kukurydzy lub 100g kukurydzy mrożonej -200g cukini -2 nieduże marchewki lub 1 duża -pieprz(...)ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15 minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwarzywami. Jedzonko nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się nie uda, albo nie zdążę
O kuchni z uczuciemzrobiona jest ona z mięsa i marchewki, a przykryta pysznym i chrupiącym ziemniaczanym pure. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na wersje wegańską zrobioną z soczewicy, selera, marchewki i ziemniaków. Pierwszy raz jadłam tą zapiekankę u mojej siostry i baaardzo mi posmakowała i od tamtej pory bardzo często gości w moim domu. Jest naprawdę pyszna! Moje zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco(...)jakiś czas mieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić, dodać pozostałe składniki do pure oprócz rozmarynu i rozgnieść na gładkie pure. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć potrawkę z soczewicy, a na wierzch ziemniaczane pure. Wierzch posypać rozmarynem i posypać wiórkami masła. Piekarnik rozgrzać. Zapiekankę pieczemy w 200 st. C przez 20-30 min. aż wierzch będzie złocisty
kulinarne odsłony patidodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dani głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej . Składniki : 1 kg ziemniaków 2-3 pory 150ml śmietany 150ml mleka listek laurowy kilka ziaren
Codzienne GotowanieLubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego pieprz , sól, papryka wędzona Przygotowanie Buraki i ziemniaki gotujemy osobno do miękkości w mundurkach. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Przestygnięcie ziemniaki obieramy
e-PrzepisyKulinarnemozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie do zapiekanek smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiulotniło z lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki.Zobaczcie jak mi to wyszło. Zapiekanka: brokuł pod kołderką średni brokuł 2 duże ziemniaki 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku) papryka marynowana (mały słoik), /może być świeża/ 2 cebule śmietana (3 łyżki) 10 dag sera(...)następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiJesteście gotowi na eksplozję letnich smaków? 🙂 Zapraszam na zapiekankę z letnich warzyw. Nie mogę się nacieszyć tym letnim okresem, kiedy mamy taki dobrobyt świeżych, sezonowych
WiszniówkaZapraszam na pyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję(...)podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem. 3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasijedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny
W kuchni Katiezapiekanki uczestniczyła moja dwuletnia córeczka i to tak właściwie jej dzieło. Mama jedynie pokroiła warzywa, a resztę pracy wykonały malutkie rączki ;-) Zapiekanka z młodych warzyw SKŁADNIKI: 1 średnia młoda cukinia 4 młode patisony 4 młode ziemniaki (średnie) 1/2 papryki czerwonej szczypiorek 50-70 ml oleju rzepakowego sól, pieprz oregano PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki młode dokładnie myjemy (wybieramy sztuki podobnej wielkości), wkładamy(...)odcedzamy, kroimy na ósemki. Cukinię i patisony kroimy w większą kostkę. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki długości około 2 cm. Naczynie do zapiekanek delikatnie skrapiamy olejem, następnie układamy warstwę cukinii, patisonów, ziemniaków i papryki. Do miseczki wlewamy pozostały olej, dodajemy sól, pieprz, zioła i całość mieszamy. Powstałą oliwą polewamy warzywa. Zapiekankę wkładamy do piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijako szybkie, proste i ekonomiczne danie. Idealnie nadaje się do wykorzystania resztek wędlin (kiełbasy, parówek, boczku). Postanowiłam przygotować tę zapiekankę do wyzwania wspólnego gotowania w którym dziś wzieły udział: Mirabelka , Panna Malwinna , Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła(...)ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego
Codzienne Gotowanieniemal kazdym blogu, na ktory zagladam, w radio i tv paczek to temat numer jeden.Mnie za to dla odmiany naszlo na ziemniaki. Dokladniej poczulam ochote na ziemniaki w formie jakiejs zapiekanki lub tarty. Z pomoca mojej Malej Kuchareczki przystapilam do pichcenia. Viki zagniotla ciasto, a ja zajelam sie nadzieniem. Posiekalam co trzeba, poddusilam, pomieszalam i doprawilam. Potem tylko napelnilysmy foremke(...)poremciasto: 170g maki 1 jajko 1 lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie:Wszystkie
Przysmaki KarolkiDzisiaj na obiad serwuję kolorową zapiekankę mięsno - warzywną z puree z ziemniaków i zielonego groszku. Żeby było niebanalnie puree ziemniaczane wzbogaciłam pasztetem drobiowym Taka moja wakacyjna wariacja na letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2 średnie marchewki 1/2 pół(...)puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część wymieszałam z pasztetem, mniejszą z ugotowanym i zblendowanym zielonym groszkiem. Puree przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam zawijasy na farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam
W kuchennej krainie