wtorków , czwartków..itp. Uwielbiam soboty i niedziele – niestety, tego co dobre zawsze najmniej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wracając do potrawy , to banalnie prosta zapiekanka , która, jak to z tego typu daniami bywa , najbardziej smakuje, odgrzana następnego dnia . Polecam , jeśli nie macie czasu na codzienne gotowanie, a mimo wszystko chcecie smacznie zjeść " class="wp-smiley(...)mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub chilli , jeśli ma być pikantne 1 mała cukinia 2 duże cebule 1 duża puszka pomidorów krojonych ( lub 2 małe ) 5 niedużych, ziemniaków 1 łyżka ziół prowansalskich ( gotowe, suszone, mieszanki ) 1 grecki jogurt kawałek żółtego sera do utarcia 1/2 łyżeczki – płaskiej , mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Marchewkę obieramy i ścieramy
Ogrodnik w podróżyjajka, śmietanę, zioła, sól, pieprz i równomiernie polej sosem zapiekankę. Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj do momentu, aż ser lekko zbrązowieje (zazwyczaj trwa to 40 minut). Podawaj z sosem, np. pomidorowym. W starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej jedzenia, które zamówiłam (gołąbki z ziemniakami i czebureki - o wiele za tłusto). Nie podobała
Qlinarnie i QlinarnieGnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych
Bon appetit mon amieZapiekanka ziemniaczana jest smacznym, prostym regionalnym daniem. Konkretnie pochodzi z regionu Dauphine, czyli z Alp jakby nie patrzeć. Dauphine oprócz ziemniaczanej potrawy kojarzy mi się bardzo z kolarstwem (nie, nie chciałem napisać narciarstwem), ale to inna opowieść. Sekretem udanego dania jest pocięcie ziemniaków na naprawdę możliwie najcieńsze plasterki i długie pieczenie w stosunkowo niewielkiej temperaturze. Prosta rzecz, kilka składników
zadanie-gotowaniezapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła
Miód i pieprzjest gęsty, lekko ciągnący się (kto blendował kiedyś ziemniaki ten wie, że tak właśnie się zachowują), płatki drożdżowe dają serowy posmak, a cebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpieczenie 20min. i obiad gotowy w niecałą godzinę. Zapiekanka ma słodkawy smak dzięki papryce, jednocześnie jest pikantna gdyż dodajemy ketchup i ostrą paprykę. Idealna na obiadokolację, a także jako jedzenie do pracy, gdy mamy możliwość podgrzania w mikrofalówce. Dla 4 osób lub na 2 dni Potrzebujemy: 30dkg mortadeli 4 duże ziemniaki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Taką zapiekankę jajeczną można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać praktycznie wszystko to co lubimy. Ja zrobiłam wersję wegetariańską, ale równie dobrze można do niej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki
IMPRESJA SMAKUBoczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki nam się(...)środek dodajemy łyżeczkę majonezu i łyżeczkę ketchupu, przykrywamy drugą warstwą mieszanki, całość posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy tak długo, aby wszystkie składniki były ciepłe i ser się roztopił. Zapiekankę wyjadamy bezpośrednio z naczynka ceramicznego, podkładamy pod nie tylko deseczkę. Mieszankę w misce możemy przechowywać do kilku dni w lodówce. W momencie, w którym dopadnie nas głód wyciągamy miskę, układamy
Blondynka GotujeDziś ..Szybka zapiekanka :) Ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym. Pychotka 🍂🍂🍂🍂🍂 Idealna propozycja na obiad czy kolację. Robi się ją bardzo szybko a smakuje chyba każdemu. Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki 🤗🤗🤗 https://m.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy wiejskiej
Gotowanie Patkiczerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich plasterków kiełbasy myśliwskiej ok. 80 g żółtego sera ok. 70 g mozzarelli (pół kulki) 3 średnie ziemniaki czubatej łyżeczki mieszanki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku soli
Pichceniomaniaprzypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić skrobią z tapioki. Uzyskując już odpowiednią konsystencję naszego ciasta wlewamy je do naczynia. Wstawiamy kartoflok do piekarnika. Czas pieczenia może być różny, zazwyczaj nie zajmuje więcej niż 60 – 70 min, jednak musicie pamiętać, że góra naszej zapiekanki musi się zbrązowić, wówczas będzie idealna. Smacznego ! Artykuł
PaleoLifePotrawa bardzo prosta do przygotowania,smaczna i szybka do zrobienia,tania. 5o dag.ziemniaków 2 dag.masła 10 dag.cebuli 16dag.sera żółtego 20g. koncentratu pomidorowego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiObiad przygotowany z dosłownie resztek znalezionych w lodówce podany w sposób bardziej efektowny. Będziemy potrzebować pierścień do puree, albo chociaż miseczkę albo umiejętności do starannego podawania
Bon Appetit MałgorzatyZapiekanka ziemniaczana z łososiem – szybka i prosta, a taka pyszna, że hej! :) Pomysł na ten szybki obiad wpadł mi do głowy całkiem przypadkowo, gdy miałam
Kulinarne Przebojetylko z zupie, ale też w sałatkach, zapiekankach czy na pizzy. Nie wyobrażam sobie aby zupy z kukurydzy zabrakło na stole. Przygotowuję ją dość często z gałką muszkatołową i imbirem. Rozgrzewa lepiej niz rosół. Dziś jednak przedstawiam Wam inną wersję zupy z kukurydzy. Zupa jest bogatsza ponieważ jest z dodatkiem poru, ziemniaków i makaronu. Makaron, który użyłam w tej zupie
Kuchnia w oparach