Nieskomplikowana i chrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch... Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją! Składniki: 7-8 łodyg selera naciowego 100 g sera pleśniowego 1/2 dużego granatu 8-10 szt. orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do salaterki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do salaterki z selerem naciowym i mieszamy. Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy
Kuchnia MagdaLenysmażę oraz piekę. Wśród osób korzystających z oliwy wciąż popularny jest mit, że pod wpływem wysokiej temperatury oliwa traci swoje właściwości i nie nadaje się do smażenia. Tylko do sałatek! - jak mantrę powtarzają dietetycy i szefowie kuchni, nie wiedząc chyba, że stosowanie oliwy do smażenia poparte jest tradycją i wynikami badań naukowych. Mieszkańcy Grecji i południowych Włoch(...)smażenia w oliwie – niezależnie od jej rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców
Chilli Czosnek i OliwaQuesadillas ze szpinakiem i serem feta. Quesadillas inspirowane greckimi smakami. Pełnie szpinaku , sera feta , papryki z dodatkiem startego sera , z dużą ilością jajek to smaczne i bardzo pożywne śniadanie , które znakomicie się sprawdzi na wynos . Proste i zdrowe śniadanie w ciągu zabieganego tygodnia. Ten przepis na quesadillas jest koniecznością, warto znać takie przepisy i urozmaicić sobie śniadanie , by nie jadać(...)szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta
Zdrowy Styl JoannyKolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem. Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej. Sałatka z bakłażana i granatu Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 3 Składniki 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości) Oliwa z oliwek 1 pęczek świeżej mięty 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z granatów 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu 1 garść nasion granatu Wykonanie Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony
Apetyt na ZieloneTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki(...)Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas
Ala piecze i gotujerogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało to tak, że w trakcie pracy podjadałam cały czas. Nawet kanapkę potrafiłam jeść przez półtorej godziny. Mój żołądek(...)plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia
bistro mamakostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać lub z sałatką, czy jako dodatek do np. grillowanego mięsa podawać. Składniki na 4 chlebki: ok. 600 g mąki do pizzy typ. 00, 2 średnie jajka, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml wody, ½ łyżeczki(...)Oliwy z oliwek Gallo Classico, 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 1 łyżka kapary, 50 g rukoli, 150 g cukinii, ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie miksujemy. Kapary i pieprz marynowany kroimy bardzo drobno. Rukolę
Moniki SmakołykiSałatka brokułowa jest smaczną i szybką sałatką w wykonaniu. Można ją przygotować ze składników jakiem mamy w domu lub z takich jakich jakie ja użyłam. Z dodatkiem kurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych(...)łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinarne Fantazje Mariolioraz mnóstwo aromatycznego koperku i pieprzu cytrynowego. Dodatkowo postanowiłam dodać do niej kawałki ugotowanego wcześniej kurczaka. Możecie być spokojni bo w sałatce smakuje on na prawdę bardzo dobrze. Taką sałatkę możecie podać na przyjęciu, zabrać ze sobą do pracy jako lunch czy przygotować po prostu na kolację. Do dzieła! Składniki: opakowanie pierożków tortellini ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)konserwowa ogórek wężowy, dokładnie umyty i pokrojony w drobną kostkę pęczek drobno posiekanego koperku 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę małe opakowanie jogurtu greckiego Przygotowanie: Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem oraz odrobina soli i gotujemy na parze przez około 25 minut by nie była surowa, następnie
Życie ze smakiemdużo! Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji(...)czarny pieprz do smaku 3 łyżki kopru, pokrojonego 1 cytryna 1 kg ziemniaków sól morska do smaku 2 łyżki oliwy Sos koperkowy 4 łyżki majonezu, domowego 250 g greckiego jogurtu, 10% 2 łyżki kopru, pokrojonego 1 ząbek czosnku sól do smaku 5 rzodkiewek Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego
codojedzeniaświeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu. Doprawiamy ziołami prowalsalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy dip wstawiamy do lodówki(...)przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeśćróżnego rodzaju mięsami, które są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Pieczona kiełbasa z cebulką, szynki, boczki i balerony są częstym gościem podczas wielkanocnych spotkań z rodziną. Boczek, baleron, szynka, sałatka jarzynowa i jajka w majonezie wyglądają cudownie, jednak co zrobić by po świętach nie być przejedzonym, a jedynie najedzonym? Odpowiedź jest bardzo prosta – znaleźć złoty środek. Część rzeczy oczywiście(...)Polędwica z jesiotra to doskonała alternatywa dla polędwiczek wieprzowych, które zaliczane są do mięs czerwonych. Będzie świetną propozycją na uroczystą kolację czy wykwintne śniadanie. Idealnie nada się do sałatek czy na kanapki. KABANOSY Z RYB Receptura kabanosów z ryb najczęściej opiera się na przepisach na tradycyjnego mięsnego kabanosa. (Swoją drogą nazwa ‘kabanos’, wzięła się od tureckiego słowa ‘kaban”, czyli
kuron.com.plSkładniki: 500 g makaronu (wstążek) 1 puszka czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chilli 1 czerwona cebula garść poszatkowanej świeżej kolendry
Qchnia po prostuproste do przygotowania, bardzo efektowne i niesamowicie aromatyczne w smaku. 4. Karp w galarecie. Chcecie poznać patent na idealnie klarowną galaretkę? Zajrzyjcie do przepisu. 5. Ryba po grecku - danie, które składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz z dodatkiem(...)sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. 8. Śledzie pod pierzynką - sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą, ogórkiem konserwowym, jajkiem i buraczkami. 9. Sałatka śledziowa z kiwi i jajkami . Według mnie słodko-kwaśne kiwi idealnie pasuje do słonego śledzia, dlatego jeżeli wcześniej
UgotowaćTaka sałatka to dobry pomysł na lunch do pracy lub na kolację. Do sosu zamiast oliwy z oliwek użyłam jogurtu naturalnego i awokado co okazało się bardzo przyjemne w smaku. Bardzo prosta w przygotowaniu a jak efektywna. Składniki na 4 porcje: 2 duże piersi z kurczaka marynata do kurczaka: ząbek czosnku, zielona pietruszka, sól, pieprz) sałata lodowa 4 małe kromki(...)pieczywa pełnoziarnistego ogórek zielony sos: 400ml jogurtu greckiego, łyżka musztardy francuskiej, awokado 4 łyżki granatu do ozdoby rzeżucha Sposób przygotowania: Piersi przekrój wzdłuż i lekko roztłucz a następnie zamarynuj w posiekanym czosnku, posiekanej zielonej pietruszce oraz soli i pieprzu. Następnie odstaw do lodówki najlepiej na noc. Jeżeli nie masz na to czasu po prostu ugriluj lub upiecz w piekarniku. Przygotuj
wysmienity