smażone ziemniaki , które połączę ze szparagową fasolką, groszkiem i porem w pyszną sałatkę na ciepło. Oczywiście do sałatki zrobię dressing. Będzie to winegret na ostro z chili, czosnkiem, oliwą i musztardą. Dodam do niego świeże oregano i natkę pietruszki. Wymieszam z gorącą sałatką. Tak pysznie przyrządzona sałatka świetnie pasuje do wołowej polędwicy. Polędwicę zazwyczaj kroję na grube plastry, posypuję przyprawami(...)usmaż na złoty kolor. Por powinen być miękki ale trzymać się w całości. Dodaj por do ziemniaków. W naczyniu zmiksuj wszystkie składniki na dressing. Polej sałatkę częścią winegretu, resztę postaw obok sałatki. Wymieszaj sałatkę. Medaliony z polędwicy wołowej na wielkanocny obiad 800 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżeczki soli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 gałązki rozmarynu
codojedzeniaSzybka, prosta i fajna surówka do obiadu. Uwielbiam młodą kapustę i surówki z niej zrobione. Możecie ją podać do obiadu, z burgerem, z frytkami. Co kto
wesoła kuchniaunikać cukru, choć wiem, że tradycyjna mizeria jest słodko kwaśna. Mizeria Składniki: na 4 porcje 1 duży ogórek lub ogórki gruntowe, ok. 400 g 6 dużych rzodkiewek 250 ml greckiego jogurtu 1 ½ łyżeczki francuskiej musztardy 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2 czubate łyżki natki pietruszki 100 g koziego sera, kremowego sól(...)Wymieszaj jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem i otartą skórką z cytryny i pokruszonym serem. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Dodaj do warzyw i wymieszaj. Sałatka jest gęsta ale jak ogórki puszczą wodę będzie w sam raz. The post Mizeria w moim wydaniu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaUwielbiam przygotowywać (i oczywiście) jeść najróżniejsze surówki. Czasem, to samo danie dzień po dniu zmienia się (urozmaica) właśnie dzięki surówce. Dziś polecam Wam surówkę z kapusty
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 opakowanie makaronu muszle 1 opakowanie łososia wędzonego (ok. 150g) 200g twarogu białego półtłustego 1 mała świeża papryka czerwona kilka zielonych oliwek 3-4 łyżki jogurtu greckiego pieprz kolorowy firmy RAFEX szczypiorek koperek sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę(...)pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąszybkie obiady do pracy mam kolejna sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy
NaKońcuJęzykaSałatka makaronowa to świetna propozycja na wiosenny lunch do pracy. Możecie przygotować ją dzień wcześniej, zapakować w lunch box i zabrać ze sobą w podróż. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron i dodać ulubione dodatki. Ja połączyłem warzywa konserwowe ze świeżymi. Do tego aromatyczny koperek i czosnek niedźwiedzi. Czas przygotowania: 30 min. Porcja(...)penne bezglutenowego 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 por 5 średnich ogórków konserwowych 6 rzodkiewek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 garść świeżego koperki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Makron ugotuj aldente, przełóż na durszlak, przelej zimną wodą i pozostaw aby woda
kulinarnyJaząbki czosnku, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - łyżka kiełek rzodkiewki (ok. 15 g), - przyprawy: sól, pieprz Cayenne. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, soli, ostrych przyprawach(...)musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami. Sałatka Cezar jest bogata w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachLubimy drób pieczony w rękawie. Dzięki niemu mięso nie wysycha, jest mięciutkie i aromatyczne. Zapraszam! Składniki: 4 nieduże udka Marynata: kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2-3 łyżki oleju świeży rozmaryn Sposób wykonania: 1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą. 2. Udka umyć(...)godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił. 4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów . Smacznego!!! Źródło: Lepszy smak
Kuchnia domowa AniJeśli często zostaje Ci gotowane mięso z rosołu i tak jak my nie przepadasz za potrawką z kurczaka ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Składniki: ·
Między kuchnią a pokojemnajlepsza jest pasta z lekko prażonych ziaren sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini 3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak) 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli(...)pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataU nas na obiedzie było ostatnio troszkę lata na przedwiośniu, a to za sprawą pysznej surówki z białej rzodkwi, ogórka
To co kochamprzygotowuję. Mięsożercy mogą sobie jeszcze ugrillować kiełbasę lub pierś z indyka. Sałatkę możemy podawać i na ciepło i na zimno. W obydwu wersjach będzie pyszna. Do mojego dania wybrałam bataty, marchewkę i bakłażana, ale doskonale będzie tu też pasowała papryka lub ziemniaki. Sałatka z warzyw z grilla Sałatka z warzyw z grilla Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 batat(...)przygotować na patelni grillowej lub w piekarniku. W misce układamy listki szpinaku, grillowane warzywa, pomidorki i ser. Wszystko posypujemy pieprzem, solą, świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą. Podajemy w towarzystwie greckiego jogurtu
Kulinarne przygody GatitySkładniki: podwójna pierś z kurczaka papryka czerwona cebula czerwona sałata lodowa puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone 20 dag sera wędzonego w kawałku szczypiorek przyprawa do kurczaka
Czerwona PorzeczkaPrawie ( jak wiadomo prawie robi wielką różnicę ) jak typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku ( zmienia bardzo dużo ). Słodycz marchewki połączona
Smaki Ewy