niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy. Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw. Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania(...)nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż
Czerwona PorzeczkaNiekoronowany królem pasty jajecznej w naszej rodzinie jest mój Brat S. Nikt nie potrafi zrobić jej tak smacznej, pozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go
6nieboDla mnie dodatek to obiadu - to jego podstawa. Musi być i nie ma innego wyjścia. Jak mam czas to robię coś bardziej pracochłonnego np. jakieś
Walijskie PichcenieLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw(...)który odda potem naszym serowym kuleczkom. Składniki: 1 litr gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 liście laurowe 1-2 świeże lub suszone papryczki chili 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka ziaren czarnuszki lub kminku 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuKolejny, cudowny i ... upalny weekend trwa ... :) A Wy być może zastanawiacie się co zjeść, gdy na zewnątrz wysoka temperatura, upał ... Aż ... Jeść się nie chce ... :) Mam
Garniec Magalieporcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek 0,5 kubka jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek oregano pieprz słodka papryka kurkuma ciasto na chlebki Pita: 450g mąki pszennej (dałam luksusową) 10g drożdży świeżych 300ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli morskiej(...)smażymy Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
Luźna KuchniaProste bułki śniadaniowe Bułki szkolne nadziewane serem. Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz
Cztery FajeryChcielibyśmy dzisiaj kontynuować wakacyjny temat wypraw kulinarnych. Ostatnio była grecka wyspa Korfu, wiec teraz jedziemy nieco na północ. Zabieramy Was na Bałkany :) Macedonia Niezwykłe miejsce. Malutkie państewko wciśnięte między Grecję, Albanię, Bułgarię i Serbię. Wspaniały klimat, cudowne wina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja(...)duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
vegetanieBardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić również "normalnymi" pomidorami, zwłaszcza dla większej liczby osób. Kiełki rzodkiewki, pieprz i czosnek nadają całości pikanterii :) Składniki (2 - 3 porcje): - 250 g pomidorków koktajlowych - 25 g kiełków rzodkiewki - 1/2 średniej wielkości cebuli - główka(...)sałaty rzymskiej mini (lub kilka liści innej) - 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego - 2 niewielkie ząbki czosnku - duża szczypta soli - duża szczypta pieprzu ziołowego - pół łyżeczki suszonego oregano - pół łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: 1. Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, cebulę kroimy w kostkę, a pomidorki na pół. Dodajemy kiełki. 2. Do szklanki z jogurtem wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz ziołowy, oregano
Kraina Tysiąca Smakówśniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal(...)Podwieczorek DESER Z KUBECZKA - FIT Malinowy zawrót głowy ( mojego autorskiego przepisu) - około 70-80 g malin - opakowanie jogurtu greckiego 150 g - 20 g cukru lub słodzika - 4 g żelatyny - 50 ml zimnej wody Zaczynamy od przygotowania dolnej warstwy. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody i odstawiamy na około 5 minut aż spęcznieje. W międzyczasie 1/3 porcji malin oczyszczamy
Health-Fit-Lifesałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć. Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo(...)nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :) Składniki : - główka kapusty pekińskiej - 1 średniej wielkości ogórek zielony - kilka łyżek jogurtu greckiego - 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) - ząbek czosnku ( średniej wielkości) - czosnek staropolski ( przyprawa w proszku) - 3 duże marchewki - sos sojowy - sól, pieprz, przyprawy - kilka łyżek oleju rafinowanego - 1 jajko Przygotowanie
zdrowa vege kuchniaczasie odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i gałązki i osuszyć. Osuszone liście drobno posiekać. Do liści dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki jogurtu greckiego, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać. Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Rozłożyć kotlety (na papierze) w dwa rzędy – jeden nad drugim (po 3 kotlety w każdym rzędzie) tak, aby delikatnie nachodziły(...)minut w wyłączonym piekarniku. Następnie pokroić na kawałki ostrym nożem i podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam roladę z kaszą bulgur wymieszaną z cebulą czerwoną i pieczarkami i sałatką. Smacznego Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Rolada ze schabu nadziana botwinką i serem Artykuł Rolada
Smaki ArmineSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaSzparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch (500 g) asparagus 1 big tomato 450 g chicken thighs meat
Martyna Cooks