Sałatka bardzo orzeźwiająca, lekka, w sam raz na wiosenną porę. Ogórek i seler sprawiają, że jest przyjemnie chrupiąca, morele dodają słodkości, a pomidorki w oleju i wyrazisty sos sprawiają, że sałatka nabiera charakteru. Koniecznie spróbujcie 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)sałatkowy -1 łodyga selera naciowego plus jego liście -6-8 suszonych moreli -6-8 pomidorów suszonych w oleju -1-2 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości ) -opakowanie sosu greckiego -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy -2 łyżki zimnej przegotowanej wody Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić i wystudzić. Obrany ogórek, morele, seler i suszone pomidory
Kulinarne przemysleniaMłode ziemniaki w sosie jogurtowo ziołowym Pyszna sałatka , a w zasadzie po prostu ziemniaczki w genialnym sosie jogurtowo ziołowym z ekstra dawką czosnku . Nie ma nic lepszego na weekendowy posiłek niż schłodzone młode ziemniaki U nas w domu wszyscy je uwielbiają , im dłużej stoją w lodówce tym lepiej smakują . Oczywiście dawka czosnku, też musi być konkretna , taka ,żeby jednym chuchnięciem(...)tego lata bo ta potrawa rządzi na naszym stole Polecam , zdrowe , szybkie , tanie i genialnie smaczne . składniki : 1,5 kg młodych malutkich ziemniaków sos : 1 kubek , gęstego , jogurtu greckiego ( 400 ml ) 1/2 dość dużej główki czosnku 3 cebule siedmiolatki ze szczypiorem ( mały pęczek ) 1 pęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego majeranku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Ogrodnik w podróżyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam
Di gotujeDziś zapraszam Was na przepis na pyszną surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz
Słodkie okruszkipomidor – (40 g) - cebula czerwona (30 g) - jogurt grecki – (60 g) - masło klarowane (4 g) - proszek do pieczenia (szczypta) Mąkę orkiszową możesz zamienić na żytną/ pszenną/ gryczaną. Do jogurtu greckiego możesz dodać sprasowany czosnek (uzyskasz zdrowszy sos czosnkowy). Smaż na patelni teflonowej, z niewielką ilością masła klarowanego lub leju kokosowego nierafinowanego :) Wykonanie: 1. Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania(...)mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia i otrębami. Masę wylać na rozgrzanąpatelnię z odrobiną masła klarowanego. Usmażyć z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem. Placka posmarować resztą jogurtu, wyłożyć sałatkę, złożyć na pół. makro kebaba z podanych wyżej składników: 444,3 Kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasłyżki Wykonanie: szpinak umieścić w rondlu, podlać niewielką ilością wody i powoli rozmrozić. Dodać posiekane ząbki czosnku, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wymieszać ze śmietaną lub jogurten greckim w drugim rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu. Woda nie powinna mocno wrzeć. Jajka wybijać pojedyńczo do miseczki i zsuwać do gotującej się wody. I tu są dwie szkoły gotowania(...)się białko jajka gotować dokładnie 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku i natychmiast podawać jeśli jajka chcesz zrobić wcześniej, by zużyć je do podania na sałatce zaraz po wyłowieniu ich z wrzątku przełożyć do miski z lodem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mniej standardowych smaków podaję przepis na koftę jagnięcą w wersji na grilla. Mam nadzieję, że lubicie jagnięcinę. Nieprzekonanym proponuję się nie uprzedzać. Moje pierwsze doświadczenia z jagnięciną to kuchnia grecka. Specyficzny smak mięsa na początku nie przypadł mi do gustu, ale z czasem w wersji indyjskiej przekonałam się do niego w stu procentach, czego życzę i Wam. Składniki: kofta(...)pieprz cebulka 1 czerwona cebula sok z połowy cytryny pęczek natki pietruszki sól dodatkowo kilka chlebków pita lub tortille jogurt naturalny patyczki na szaszłyki Sposób przygotowania: Zaczynamy od sałatek. Sałatę wymieszać z posiekaną delikatnie miętą. Przed podaniem doprawić oliwą, cytryną, solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie piórka, skropić cytryną i posypać solą. Ugnieść rękami i pozostawić do marynowania się
W kuchni wieczoremUpieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i
Kuchnia ŁukaszaPi ę knie si ę prezentuje, wy ś mienicie smakuje i nie wymaga du ż o pracy... sa ł atka idealna :) Dominuje smak selera i sosu
Pyry na GazDobrą surówkę nie jest zrobić trudno, wystarczy dobre składniki posiekać i dobrze doprawić. Kapusta czerwona ma mnóstwo witamin tak samo jak seler naciowy a ich połączenie
Moje Małe Czarowaniesłuży do nakładania np. pokrojonej pieczeni, łyżka do sałatek - głębsza i większa od typowej łyżki do zupy; wykorzystywana jest do drobno posiekanych sałatek, można ją podać samą, widelec do sałatek - właściwie to łyżka z dziurami, ułatwiającymi odsączanie nadmiar sosu; stanowi komplet z łyżką, widelec do sardynek - szerokie widełki z listewką ułatwiają odsączenie oleju i przenoszenie ryb; widelec ten przydaje się(...)zwykłym widelcu; kładzie się go np. przy wędlinie czy śledziach, widelec do serwowania ryb - ma cztery szerokie, ostre zęby; podajemy nim np. dzwonka lub filety ryb oraz rybę po grecku, nóż do serwowania ryb - ma szerokie ostrze ścięte z jednej strony, które umożliwia oddzielenie porcji i przenoszenie ich na talerz, łyżka półmiskowa - ma większą czaszę od typowej łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone
Kulinarny PamiętnikSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym
Gospodyni Miejskawieprzowiny 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, dodajemy przetarty czosnek i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy paprykę, którą kroimy w kostkę o wielkości zbliżonej do polędwicy. Cebulę kroimy w krążki(...)mięso. Z tego powodu obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni każdy szaszłyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut lub kładziemy na grilla. Idealnym dodatkiem będzie sałatka caprese w formie szaszłyków. Przepis na nią znajdziecie na blogu. Gotowe – smacznego
MarcinChefwiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍 . Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo(...)dawkę kwasu foliowego, błonnika, witaminę C i E oraz beta karoten. Szparagi uważane też są za naturalny afrodyzjak. Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój
Kulinarne przygody Gatity