5 / 5 ( 17 votes ) Surówka obiadowa po kaszubsku Surówka obiadowa po kaszubsku, to klasyczna surówka, którą zimą przygotowuję dość często do obiadu. Jest prosta, pyszna i
Ogrodnik w podróżyUwielbiam rukolę z parmezanem i dobrą oliwą. Ostatnio dołączyłam do tego usmażone pieczarki. W wersji dla gości urozmaicam jeszcze suszonymi pomidorami. Ta na zdjęciu ma jeszcze
Cytryna&Co.wielką fanką makaronów to teraz królują u mnie sałatki właśnie z makaronami w roli głównej. Taka sałatka jest idealnym pomysłem na kolację lub też na spotkanie ze znajomymi/rodziną. Sałatki takie mają jeszcze jeden plus - robi się je bardzo szybko i praktycznie wszystko do nich pasuje. Tym razem tuńczyk jest na drugim planie. A żeby dodać koloru to odrobina papryki(...)Składniki: szklanka suchego makaronu - u mnie mini kokardki mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy mała zielona papryka 4 różyczki kalafiora łyżeczka majonezu - można zastąpić jogurtem greckim sól i pieprz do smaku Przygotowanie: makaron gotujemy zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu kalafiora blanszujemy i kroimy w mniejsze kawałki paprykę kroimy w kosteczkę do miski wsypujemy ugotowany makaron, odsączonego
Gotowanie z pasjąwielkanocnym stole. A i później, na spotkaniach rodzinnych schodzi jak ciepłe bułeczki. W wykonaniu raczej prosta i szybka, na pewno mniej praco i czasochłonna niż sałatka jarzynowa. W smaku - fajna mieszanka lekko słodkiego groszku, mączystych ziemniaków, śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas(...)ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula - ja użyłam szalotki 1 puszka groszku zielonego 2 - 3 łyżki dobrego majonezu - można użyć 1 łyżki majonezu i 1 łyżki jogurtu greckiego ewentualnie sól, pieprz Matjasy wymoczyć: zalać zimną wodą, wstawić do lodówki na noc żeby woda wyciągnęła sól. Dla mnie to najważniejsza część obróbki śledzi - słabo wymoczone będą potwornie słone
Ze smakiem bez glutenuNieskomplikowana i chrupiąca sałatka z 4 składników: selera naciowego, sera pleśniowego, granatu i orzechów włoskich. A do tego zdrowa i pyszna. Idealna na szybką kolację czy lunch... Jeśli lubicie nowe smaki - koniecznie wypróbujcie ją! Składniki: 7-8 łodyg selera naciowego 100 g sera pleśniowego 1/2 dużego granatu 8-10 szt. orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Seler naciowy myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wrzucamy do salaterki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystko wrzucamy do salaterki z selerem naciowym i mieszamy. Przyrządzamy sos: Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy
Kuchnia MagdaLenysmażę oraz piekę. Wśród osób korzystających z oliwy wciąż popularny jest mit, że pod wpływem wysokiej temperatury oliwa traci swoje właściwości i nie nadaje się do smażenia. Tylko do sałatek! - jak mantrę powtarzają dietetycy i szefowie kuchni, nie wiedząc chyba, że stosowanie oliwy do smażenia poparte jest tradycją i wynikami badań naukowych. Mieszkańcy Grecji i południowych Włoch(...)smażenia w oliwie – niezależnie od jej rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców
Chilli Czosnek i OliwaQuesadillas ze szpinakiem i serem feta. Quesadillas inspirowane greckimi smakami. Pełnie szpinaku , sera feta , papryki z dodatkiem startego sera , z dużą ilością jajek to smaczne i bardzo pożywne śniadanie , które znakomicie się sprawdzi na wynos . Proste i zdrowe śniadanie w ciągu zabieganego tygodnia. Ten przepis na quesadillas jest koniecznością, warto znać takie przepisy i urozmaicić sobie śniadanie , by nie jadać(...)szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta
Zdrowy Styl JoannyKolejna propozycja na przekąskę, która zachwyca smakiem. Może być podawana w wersji ciepłej jak i zimnej. Sałatka z bakłażana i granatu Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 3 Składniki 450 g bakłażana (1-2, w zależności od wielkości) Oliwa z oliwek 1 pęczek świeżej mięty 1 ząbek czosnku(...)łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z granatów 9 łyżek grubego jogurtu w greckim stylu 1 garść nasion granatu Wykonanie Pokrój bakłażana o grubości ok.1 cm . Obierz ząbki czosnku. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na średnim ogniu usmaż plastry bakłażana, (ok. 5 do 6 minut z każdej strony
Apetyt na ZieloneTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki(...)Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas
Ala piecze i gotujerogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało mi z obiadu z dnia poprzedniego, jakąś sałatkę, ciastka, które upiekłam itp. Oczywiście nie wszystko na raz, ale często wyglądało to tak, że w trakcie pracy podjadałam cały czas. Nawet kanapkę potrafiłam jeść przez półtorej godziny. Mój żołądek(...)plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem. II ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny lub grecki, do tego domowa granola lub ulubione musli, które kupuję w Rossmannie (dobra kaloria), do tego pół łyżeczki płynnego miodu i sezonowe owoce (maliny, jeżyny, wcześniej truskawki, teraz śliwka, banan, brzoskwinia
bistro mamakostkach z ziołami śródziemnomorskimi dołożyłam. Chwilę poczekałam, potem w piekarniku wypiekałam. Chlebki wyszły delikatne, z wierchu chrupiące, w smaku idealne, pięknie pachnące. Możne je same zajadać lub z sałatką, czy jako dodatek do np. grillowanego mięsa podawać. Składniki na 4 chlebki: ok. 600 g mąki do pizzy typ. 00, 2 średnie jajka, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml wody, ½ łyżeczki(...)Oliwy z oliwek Gallo Classico, 1 plaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 1 łyżka kapary, 50 g rukoli, 150 g cukinii, ok. 80 g sałatkowego sera typu greckiego w kostkach z ziołami śródziemnomorskimi bez zalewy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z wodzie z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, 100 g mąki i całość dokładnie miksujemy. Kapary i pieprz marynowany kroimy bardzo drobno. Rukolę
Moniki SmakołykiSałatka brokułowa jest smaczną i szybką sałatką w wykonaniu. Można ją przygotować ze składników jakiem mamy w domu lub z takich jakich jakie ja użyłam. Z dodatkiem kurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany al dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych(...)łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinarne Fantazje Mariolioraz mnóstwo aromatycznego koperku i pieprzu cytrynowego. Dodatkowo postanowiłam dodać do niej kawałki ugotowanego wcześniej kurczaka. Możecie być spokojni bo w sałatce smakuje on na prawdę bardzo dobrze. Taką sałatkę możecie podać na przyjęciu, zabrać ze sobą do pracy jako lunch czy przygotować po prostu na kolację. Do dzieła! Składniki: opakowanie pierożków tortellini ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)konserwowa ogórek wężowy, dokładnie umyty i pokrojony w drobną kostkę pęczek drobno posiekanego koperku 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego, szczypta soli, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę małe opakowanie jogurtu greckiego Przygotowanie: Pierożki gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem oraz odrobina soli i gotujemy na parze przez około 25 minut by nie była surowa, następnie
Życie ze smakiemdużo! Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji(...)czarny pieprz do smaku 3 łyżki kopru, pokrojonego 1 cytryna 1 kg ziemniaków sól morska do smaku 2 łyżki oliwy Sos koperkowy 4 łyżki majonezu, domowego 250 g greckiego jogurtu, 10% 2 łyżki kopru, pokrojonego 1 ząbek czosnku sól do smaku 5 rzodkiewek Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego
codojedzeniaświeżego szpinaku 1 – 2 ząbki czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Następnie przekładamy go do miski i łączmy z jogurtem greckim. Czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do szpinaku i jogurtu. Doprawiamy ziołami prowalsalskimi, solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Gotowy dip wstawiamy do lodówki(...)przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek
My Chcemy Jeść