zapiekanki z ziemniakami - 2163 przepisów (strona:117/145)

Briami, czyli warzywa z pieca po grecku 549

Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie

Smak mojego domu
Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami 129

ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso(...)solą i pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku

Krokusowy Dom
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 160

warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso.   Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami starego tłuszczu. Ogólnie potraw smażonych w barach unikaj jak ognia. Nie daj się(...)Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino

Powiedz dietom nie
Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem 85

4.9 / 5 ( 50 votes ) Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem , to fajny przepis na piątkowy obiad dla tych co przestrzegają

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 154

ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej, soli, czosnku suszonego pęczek bazylii Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, Wrzucamy je do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy max 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mleko wlewamy do małego garnka, dodajemy(...)Frome do zapiekania smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 192

mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo nam smakują(...)robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 127

Witam Was w Tą Piękną Sobotę ;) Większość z Was na pewno jeszcze przed obiadem a ja mam pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Gotowanie Patki
Dwa Oblicza Jamie`go 184

jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw, ziemniaków, czy słodki zawrót głowy działu deserów. Ja od trzech miesięcy nie potrafię odłożyć tej książki na półkę, bo wciąż do niej zaglądam i gotuję. Co tu dużo pisać, po prostu musisz(...)jest do zbiór pomysłów. Podglądam nowe techniki i połączenia smaków. Rzadko odtwarzam przepisy, bo lista składników bywa dłuższa a i część składników poza zasięgiem mojej ręki. Poza szerokim wyborem zapiekanek, curry, śniadań i obiadów jest tam obszerny rozdział poświęcony: Moja filozofia zdrowego jedzenia Żyj zdrowo Priorytet przeżuwanie Zdrowy brzuch, zdrowy duch Czemu błonnik jest obłędny Mocne kości Zdrowa woda Cukier

Blondynka Gotuje
Mussaka / Moussaka 227

czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba(...)było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli 750 g mielonego mięsa wieprzowego

karmelowy
Indycza pieczeń rzymska z fetą i papryką 129

Kilka dni temu Powtwór zapytał mnie czemu nie zamieściłam na blogu przepisu na rzymską pieczeń z indyka. Oczywiście gorąco zaprotestowałam: oczywiście wstawiłam, już dawno, poszukaj... Hmm

Kuchenne zapiski Edyty
Piątek: Bigos z dorszem Karola Okrasy 150

Prosty, a ciekawy sposób na danie rybne. Dorsz zapieczony w kapuście jest potrawą lekką, zdrową o delikatnym kwaśno-słodkim smaku. Warte spróbowania. Czas: Godzin Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Pieczona dynia z marchewką i cebulą 154

Kolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 150

tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso(...)smaż na maśle. Odwracaj je co jakiś czas aby się równomiernie zrumieniły. Klopsiki z jelenia podaję tradycyjnie z brukselką lub sałatką z buraczków. Do klopsików świetnie pasuje ziemniaczana zapiekanka . The post Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zapiekany obiad warzywny w 30 minut. Bez mięsa? Da się - pysznie i kolorowo. 178

To była najgorsza majówka w moim życiu. Dlatego zamiast opisywać smakołyki, które razem przyrządzaliśmy i jedliśmy zanim wszystko runęło rzucam pomysł na szybki obiad bez mięsa

Kuchnia po mojemu
Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami 117

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniaczkami obtoczonymi w szczypiorku i natce pietruszki. Dodatek masła sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste. 500 fileta z kurczaka 2 młode cebule Przyprawa do kurczaka Liść lubczyku (suszony) Natka pietruszki (suszona) 30 g masła 15 młodych małych ziemniaczków 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka świeżej natki pietruszki ½ puszki kukurydzy 200 g żółtego sera Filet(...)piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła

VioletoweKucharzenie