zapiekanka z ziemniakami - 2822 przepisów (strona:111/189)

odwrocona zapiekanka z patelni 114

Składniki: 2-3 duże ziemniaki ugotowane al dente 1 blanszowany brokuł 1 blanszowana marchewka sól, pieprz 1 op mozzarelli 20 -25 dag żółtego sera parę plasterków

w mojej kuchni
PIECZONA KIEŁBASA Z WARZYWAMI 201

Pogoda dzisiaj stanowczo nie dopisuje… Pada cały dzień. Miałam mieć chwilę dla siebie i odpocząć, ale chyba nie jest mi pisane… Żeby choć trochę

kuchniabellissima.wordpress.com
Warzywa zapiekane w kremowym sosie 108

Bardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym.  5 dużych ziemniaków 10 różyczek kalafiora 50 g kalerosse 0,5 szklanki żółtego sera Sos: 1,5 szklanki mleka 3,2% 100 g kremowego serka topionego 1,5 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej Ostra czerwona papryka Masło

VioletoweKucharzenie
Królik w sosie musztardowym z pieczonymi pikantnymi ziemniakami w ziołach prowansalskich 134

książki kulinarnej z przepisami Pascala i Okrasy. I właśnie skorzystaliśmy z jednego z przepisów Pascala. To znaczy Pascal sugerował żeby podawać królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone ziemniaki w ziołach. Zacytuję więc przepis z książki: 1 królik (1100-1500 g) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka ziemniaczana z serem wędzonym 98

Ekspresowa, w zasadzie 3 składnikowa zapiekanka ziemniaczana. Prosta, szybka ale za to bardzo smaczna. Składniki: 1 ¼ kg ziemniaków ½ kg sera wędzonego 5 dag smalcu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, opłukać i wysuszyć na ścierce. Następnie przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i smażyć na złoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Słownik kuliarny: Pot pie 200

źródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście

WojnaNaSmaki.pl
Frytki z dyni 144

wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i  mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry w proszku 1/2 szklanki

Gosia gotuje
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 209

zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby   1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny 2 jajka 1/2 cebuli 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zapiekanka chłopska 265

dużą ilością sera. Dziś przedstawiam Wam przepis na tą drugą! Jeżeli jesteście fanami chłopskiego garnka, to z pewnością będzie Wam smakować. Eh, dlaczego zapiekanki tak świetnie smakują, a brak im fotogeniczności?:P Składniki: 12 średnich ziemniaków 25 dag kiełbasy 20 dag pieczarek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku Mała cukinia (20 dag) Olej Sól Pieprz Sos: 15 dag startego sera

Fabryka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana 146

smaczną zapiekankę ziemniaczaną. To był mojej mamy pomysł na szybki, tani i syty obiad, by każdy był zadowolony, a teraz kolej przeszła na mnie by uszczęśliwiać innych :) Moja zapiekanka jest w wersji "lux" ponieważ wykorzystałam sos boloński z dnia poprzedniego :) Składniki podaję tak na około 4-5 osób. Wszystko zależy od wielkości brytfanki czy naczynia żaroodpornego. W tym przypadku także(...)kolejną warstwę, ale tym razem na wierzch układamy kiełbasę, ponownie cebulkę, ser, sól, pieprz. Układamy ostatnią warstwę ziemniaków i posypujemy grubą warstwą sera. Na wierzchu posypujemy tymiankiem. Pieczemy około od 30 do 40 min w 190 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca zapiekankę odkładamy na około 10-15 min. Musi troszkę ostygnąć bo inaczej może się rozpaść, będzie smaczne

Justa próbuje gotować
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem 133

nagle, na potrzebę szybkiego w wykonaniu i NIE SMAŻONEGO obiadu. Miałam schab i owy schab wskoczył do naczynia z ziemniakami. Taka oto filozofia. Jeśli lubicie kruche, nie tłuste mięsko ale tym samym syty posiłek, zapraszam n Artykuł Zapiekanka ziemniaczana ze schabem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Ziemniaczany krem z boczkiem 90

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych

Raj dla Podniebienia
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 161

Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanka pasterska z czerwoną fasolą, pomidorami i parmezanem 88

naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w opcji grill. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i przykrywamy nimi warzywa. Zapiekamy, aż ziemniaki się przyrumienią (w moim piekarniku było to 15 minut). Przed podaniem posypujemy startym parmezanem oraz tymiankiem. Smacznego :)   Artykuł Zapiekanka pasterska z czerwoną fasolą, pomidorami i parmezanem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zapiekanka ziemniaczano- kalafiorowa 192

Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej  na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę i ułożyć ser pokrojony w paseczki. Piec

O kuchni z uczuciem