Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę
BullioZapiekanka smakowała wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiam takie proste przepisy i zachęcam do wypróbowania. Jak zwykle, nie mając konkretnego pomysłu na obiad, wymyśliłam sobie taką pyszną zapiekankę i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i Wy Składniki: – 400g ziemniaków (u mnie waga po obraniu) – 180g twardego sera żółtego (u mnie(...)minut, dodać mięso, smażyć przez około 7-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać czerwoną fasolkę (odcedzoną) i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać 80g sera startego na tarce na dużych oczkach, 1 jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Formę (22cm) wyścielić
Smaki ArmineZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami to prosty przepis na pyszny obiad, który posmakuje każdemu! Składniki cukinia – pokrojona w talarki ziemniaki – pokrojone w kostkę (podgotowałam 6-8 min) cebulka – cieniutkie talarki brokuł – (podgotowałam 3 min) pomidory – pokrojone w ćwiartki piersi z kurczaka – podsmażam w przyprawach (sól, pieprz, przyprawa gyros, papryka) ser żółty Sos: śmietana(...)spód naczynia dać parę kropli oliwy potem cukinię, cebulę, ziemniaki, pomidory, kurczaka, brokuł i zalać przygotowanym sosem (sos nie może być za wodnisty). Piec pod przykryciem 40 min 180 stopni. Po 40 min wyjąć i posypać serem i jeszcze na 5 min do piekarnika. Autor przepisu: Jolanta Brengmann-Zajac Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Wasze
Wasze Przepisysurowcem do produkcji frytek, chipsów, często oblewane są sosami, przysmażane, robi się z nich ziemniaczane zapiekanki. W tej postaci rzeczywiście mogą dostarczyć nam więcej kalorii, niż byśmy chcieli, ale to właśnie ta obróbka i dodatki są za to odpowiedzialne. Tymczasem same ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika (1 ziemniak dostarcza aż 11% dziennej dawki), magnezu i potasu. Zatrzymajmy się
KatsuumiPieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana Dziś mam dla Was propozycję w stylu wege. Ostatnio miałam gości, którzy nie jedzą mięsa, a mieli być u mnie w porze obiadowej. Na szczęście i na to mam sposoby Podałam pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekaną soczewicę i kaszę jaglaną. Goście byli zachwyceni! O pieczonych ziemniakach nie będę się(...)łyżeczki granulowanego czosnku 2-3 solidne szczypty ulubionych ziół – u mnie zioła do pizzy i zapiekanek kiełbaski ze szpinakiem i papryką w wersji wege Olewnik Dodatkowo: soczewica zapiekana z warzywami i kasza jaglana zapiekana z warzywami Olewnik Przygotowanie: Ziemniaki solidnie wyjemy. Najlepiej użyć takich dedykowanych do pieczenia. Następnie kroimy je w ćwiartki lub łódeczki. Uwaga! Jeśli wolicie możecie
Słodkie okruszkiwięc , muszę sama kombinować ...od razu prawdę mówiąc zrobiłam zapiekanki z bułeczek...i było ok..no, ale to tylko zapiekanki...a kombiwar jest urządzeniem nie tylko do zapiekania..Na początek w sumie to też zrobiłam tylko pieczone ziemniaki , coś jak frytki..prosto, w miarę szybko i smacznie..nawet mimo, tego, że troszkę za mocno się miejscami przypiekły. ziemniaki sól
Moje domowe kucharzeniePomysłów na zapiekankę jest bardzo wiele. W zasadzie dobór składników na tę wspaniałą potrawę zależy tylko od nas. Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę
Gotuję Testujęszparagami Sezon na szparagi nadal trwa, więc warto je jeszcze przyrządzać ! Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami to doskonały wybór dla wszystkich smakoszy szybkich, pełnowartościowych potraw. Składniki: - mięso z piersi kurczaka (200 g) - 1 sztuka - szparagi zielone ( około 400 g) - 1 pęczek - ziemniaki (młode) - 500 g - pomidorki koktajlowe - 10 sztuk - papryka czerwona - 1 sztuka - cebula(...)paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Fit-aminalubicie takie połączenie smaków, to polecam Wam spróbować Zawsze powtarzam, że w prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki. Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków i grzybami) kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu) 1 łyżka śmietany 12 % 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 ząbek czosnku sól
Słodkie okruszkizapiekanka z powodzeniem może być podawana na obiad. Ma w sobie i mięsko i ziemniaki i inne warzywa. Ładnie wygląda i pysznie smakuje, więc polecam ją z czystym sercem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal - białko - 34 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjemięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in
Tradycyjna Kuchniadanie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne. Polecam! składniki 300 g szpinaku, zblanszowanego 500 g ziemniaków 4 ząbki czosnku 150 g koziego lub owczego sera (takiego w solance) 180 g jogurtu greckiego 2 jajka sól
Stare GaryProste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami. Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Maminek kulinarnygnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się
UgotujmyTo.pl