Przepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć(...)ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. Gorący s os wylać na zapiekankę
Darcia w kuchniDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)był za gęsty, wlać jeszcze wody. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitWłoskie kluseczki z ziemniaków i ricotty, zapiekane w pomidorowym sosie z tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli. To jedno z tych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów
cool and mintyCzas Przygotowania : 10 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 50 min Liczba porcji : 8 Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokuła był mój ostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne mufiny ziemiaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje mufin, i przenieść ten patent na zapiekanke. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie . Sosem który będzie idealnie pasował(...)naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min. Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Życzę smacznego! Artykuł Zapiekanka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyStaram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa –
Kuchnia PokoleńWyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej(...)Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia EwelinyJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki
Kuchnia PokoleńJedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą. W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania. Przyprawiaj, na zdrowie! Do przyprawiania
Trochę smakuPanowie ( jak sami twierdzą )... Dlatego też dzisiaj prezentujemy pomysł na obiad z kuchni typowo męskiej, czyli zapiekankę. W męskiej kuchni oprócz tego, że ma być smacznie, musi być także prosto, a zarazem pożywnie, postanowiliśmy więc wykorzystać proste produkty, a całe danie oprzeć na ziemniakach i boczku. Zapraszamy na ucztę! SKŁADNIKI: 6 ziemniaków 300 g wędzonego boczku w kawałku(...)wykładamy połowę ziemniaków, połowę włoszczyzny, cały boczek z cebulkę, resztę włoszczyzny i na końcu ziemniaki. Całość polewamy sosem i wstawiamy przykryte do piekarnika na 30 min. Pod koniec czasu, wedle uznania można posypać serem żółtym ( u nas bez ). Po wyjęciu z piekarnika dobrze jest zostawić zapiekankę do ostygnięcia bez przykrycia na ok. 5 min. Dzięki temu nie będzie się rozpadała
Kuchnia od dwojgamielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby Was po czymś takim(...)rosole. Przepis na zapiekankę pasterską znajdziecie tutaj. Postępujcie zgodnie z zaleceniami z przepisu z dwoma wyjątkami: 1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji
Niedzielny kucharzmielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony u sióstr Hemsley), pasternak, (jeśli macie), lub batat. Nie są to kanoniczne wersje zapiekanki i Keith Richards ze Stonsów, admirator tego dania, pewnie nie wpuściliby Was po czymś takim(...)rosole. Przepis na zapiekankę pasterską znajdziecie tutaj. Postępujcie zgodnie z zaleceniami z przepisu z dwoma wyjątkami: 1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji
Niedzielny kucharzkapusty. Przygotowanie farszu. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do poduszonych ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z ziemniakami i kaszą. Farsz(...)kapusty. Przygotowanie farszu. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub podusić widelcem. Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do poduszonych ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Podsmażoną cebulę przełożyć do miski z ziemniakami i kaszą. Farsz
Danka Pichci