właśnie mięsne dania. Więc gotuję zupy z mięsną wkładką ( ostatnio np ugotowałam gar tej gulaszowej – świetnie się sprawdza na takie zimowe dni), i robię różne mięsne potrawki i zapiekanki. Mam nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko bo moja figura ciężko to znosi:). Ta zapiekana potrawka z kurczaka to danie, które spokojnie można podać nawet na jakiś obiad z okazją ( goście(...)dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami Drukuj Prep time 25 min Cook time 50 min Total time 1 godzina
Cooking for Emilypierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)Inny plus? Jeżeli lubisz brokuły zapiekane w żółtym serze, ta zapiekanka z pewnością jest dla Ciebie, ponieważ w trakcie pieczenia sos gęstnieje i ściśle otula zielone różyczki, co w całości do bardzo przypomina serowy odpowiednik, a przy tym smak jest o wiele bardziej interesujący. Składniki: ½ kg młodych ziemniaków pokrojonych w plastry (zanurzonych w zimnej wodzie z dodatkiem soku
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj polecam faszerowaną paprykę z ziemniakami. Składniki 3 papryki ½ kg mięsa mielonego łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich jajko 700 g
Pomysłowa kuchniapomysły. Moja babcia przygotowywała kiedyś dość często takie „wiejskie patelnie”, to był jej sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego i tani, syty i szybki obiad. Moja wersja została wzbogacona o pyszny ser, przez co całość smakuje trochę jak zapiekanka, ale w o wiele szybszej wersji. Do tego kiełbasa żywiecka i… nic tylko jeść. Z kilu prostych
Słodkie okruszkijednak swój sprawdzony sposób na takie przeszkody – po prostu zapiekam je w formie ze zdejmowanymi bokami, co bardzo ułatwia estetyczny podział na porcje:) Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 50 dag mielonej wołowiny 1 kg ziemniaków 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej (1 saszetka) puszka pomidorów 2 czerwone papryki chili cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl śmietanki słodkiej 18% po dwie gałązki(...)rozmarynu i tymianku pęczek bazylii 1/2 cytryny oliwa sól, pieprz Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Zioła umyć i posiekać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, osączyć i utłuc. Dodać połowę tymianku i rozmarynu, pieprz, śmietankę i starannie wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili przeciąć, usunąć pestki, posiekać. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić czosnek, cebulę i chili
Pieguskowa Kuchniajutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: ½ kg ziemniaków, 300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 250g boczku wędzonego parzonego, 5 plastrów sera żółtego, 5 łyżek śmietany 18%, tymianek, sól, pieprz, masło. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry(...)wędzony kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze śmietany. 3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimascarpone połączone z bitą śmietaną. Dziś przepis na idealne puree ziemniaczane, które z pewnością sprawdzi się do tradycyjnych obiadów lub zapiekanek. Puree ziemniaczane – niepowtarzalny smak W puree ziemniaczanym najbardziej lubię ten maślany smak . Same ugotowane ziemniaki posypane koperkiem do obiadu to dla mnie coś strasznego, jem je bardzo rzadko, dlatego najczęściej zamieniam je na ryż, kaszę, makaron albo właśnie
RozdomowionaPrzepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg pieczarki , 1 szt kalafior , do smażenia olej , sos , 0,5 litra bulion drobiowy , 2 łyżki carry , 1 kostka serek topiony śmietankowy duży , 3 łyzki śmietana 18 proc , 1 łyżka masło , 1 łyżka mąka Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry , podsmażyć(...)ziemniaki. Kalafior umyć, pokroić na mniejsze cząstki, obgotować, wyłożyć na pieczarki. Sos: Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, wlać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. D odać śmietanę a na koniec carry. Zagotować. Gorący s os wylać na zapiekankę
Darcia w kuchniDziś mam dla Was przepyszną, aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania z Malwiną i Martą. Składniki: 1 kg kremowych ziemniaków równej wielkości ok. 1,5 laski dobrej kiełbasy, np. podwawelskiej 2 średnie cebule olej do smażenia sól Sos: 1 łyżka klarowanego masła 2 płaskie łyżki mąki )może być pełnoziarnista) ok. 1,5 szklanki wody(...)był za gęsty, wlać jeszcze wody. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem za pomocą pędzelka ułożyć ziemniaki, cebulę i plastry kiełbasy. Zalać równomiernie sosem. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać w 190 o C około 40 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się. Podawać z surówką z kiszonej kapusty
Czerwień i błękitWłoskie kluseczki z ziemniaków i ricotty, zapiekane w pomidorowym sosie z tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli. To jedno z tych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji. Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów
cool and mintyCzas Przygotowania : 10 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 50 min Liczba porcji : 8 Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokuła był mój ostatni wypad do Ikei, gdzie zjadłam przepyszne mufiny ziemiaczane z brokułami. Postanowiłam zmienić koncepcje mufin, i przenieść ten patent na zapiekanke. Musicie mi uwierzyć na słowo, że smakuje obłędnie . Sosem który będzie idealnie pasował(...)naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy cieniutką warstwę sosu i na to kładziemy brokół. Czynność powtarzamy pamiętając, że ostatnią warstwą muszą być ziemniaki. Na sam wierzch układamy pokrojony w plastry ser mozarella. 5 Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 min. Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Życzę smacznego! Artykuł Zapiekanka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyStaram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa –
Kuchnia PokoleńWyrazista w smaku, ziemniaczana zapiekanka z soczystym kurczakiem w towarzystwie świeżych polskich warzyw, delikatnego sera, aromatycznego boczku i podlana pachnącym winem to świetna propozycja sycącego, pełnowartościowego obiadu. Składniki: 700g fileta z kurczaka 6sztuk młodych ziemniaków 1 cebula 3 marchewki 1 por 250ml białego wina półwytrawnego 120g wędzonego boczku w plastrach 280g mozzarella przyprawa do kurczaka oregano pieprz sól olej(...)Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia EwelinyJest to moja propozycja na pyszną kolację. Trochę inne wydanie pizzy. Zrobiłam z tej porcji dwie pizze o średnicy 20 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki
Kuchnia Pokoleń