Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie
Passions hobbies lifeCzasami tak niewiele trzeba aby otrzymać smaczne i pożywne danie. Wystarczy makaron, trochę sezonowych warzyw i jedzenie gotowe. W dzisiejszej zapiekance jest to cukinia z domieszką czerwonej papryki doprawiona szczyptą tymianku. Ja użyłam makaronu spaghetti, ale może to być dowolny makaron, choć oczywiście najlepszy jest domowy. Przepis dodaję do akcji "Cukinia 2011" „ Czytaj więcej
Wiem co jemkomentarze padły, kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy. Po tych ochach i achach, nie ulega wątpliwości, że danie to pojawi się na kuchennym stole częściej :) Za przepis dziękuję Monique:) Zapiekanka z brokułem ( porcja rodzinna): fot. Izabela Magdalena 1 makaron - kolanka lub świderki - ugotować zgodnie z zaleceniem na opakowaniu 1-2 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego rozprowadzić w wodzie(...)doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany i podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki dodadzą smaku "nijakiemu" z natury makaronowi. I dzięki temu uzyskacie idealną kompozycję smaku. :) Naczynie
Kuchnia smakówpuszki pół opakowania makaronu penne ok. 200-300 g sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 50 g sera żółtego Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa(...)polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Wskazówki: Zapiekanki jest sporo na ok. 4-5 osób. Podałam tu warzywa według mojego uznania. Warzywa można dowolnie zmieniać na przykład zamiast kalafiora brokuła, w miejsce pora seler naciowy. Do wyboru i co kto lubi
upichcicZapiekanka wiejska Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym przykryte kołderką z ziemniaczanego puree – to musi być pyszne! W sumie jest to bardzo łatwe oraz szybkie danie i spokojnie można do niego wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 papryka (użyłam pół żółtej(...)wierzchu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zapiekanka wiejska pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZrobiłam tą zapiekankę dla moich gości, zniknęła cała, a jest to duża porcja. Jedli, aż in się uszy trzęsły Dosyć pracochłonna ta zapiekanka, ale warto. Jest pycha. Przygotowanie warzyw – ziemniaki oskrobać, pokroić w cienkie plasterki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż staną się lekko miękkie. To musicie pilnować, nie mogą być miękkie, ponieważ się rozlecą. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć(...)się rozpuścił. Na koniec wlać rozmieszane żółtko. Już nie gotować. Na dno naczynia rozłożyć warzywa, następnie polędwiczki.Na całą górę rozłożyć podpieczone plasterki ziemniaków i posypać suszonym tymiankiem. Polać wszystko sosem serowym, lekko rozchylić ziemniaki, żeby sos spłynął na dno. Wstawić zapiekankę do mocno nagrzanego piekarnika 220, najlepiej termoobieg. Zapiekać 25 minut lub aż ziemniaki będą ładnie przysmażone. Zapiekanka
Kuchnia Pokoleństarty na tarce ser i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu. Kiedy sos będzie już gęsty i ser rozpuszczony doprawić solą i pieprzem. Zapiekankę polać sosem już na talerzach. pulpety z indyka na pieczonych warzywach
O kuchni z uczuciemwszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną . Składniki dla 3-4 osób: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 szklanka surowego ryżu(...)przekroić na pół i pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż powinien
UgotowaćLubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi :) Jest tyle pomysłów na pyszne zapiekanki, że czasami trudo się zdecydować, która jest smaczniejsza. Można zapiekać wszystko. Makarony, warzywa... można łączyć wiele składników i powstaje pyszna zapiekanka. Ja dzisiaj zrobiłam zapiekankę na cieście francuskim a środek wypełniłam kozim serkiem i pomidorami. Krótko powiem... wyszło pysznie. Takie zapiekanki można zrobić w dużej formie
Kuchnia u Krysiosób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej również zapiekanki dla całej rodziny (4 osoby). W mojej kuchni znajdziecie również formy na muffiny oraz babeczki. Nie mam ich jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może
365 dni dookoła kuchniZapraszam Was na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i warzywami. Szybka w przygotowaniu, bezproblemowa, bardzo smaczna. U mnie co prawda warstwa ziemniaków „straciła się” pod ilością pozostałych składników. Jeżeli rozłożycie plasterki ziemniaków w naczyniu i zostanie Wam ich więcej, proponuję rozłożyć je podwójną warstwą – jedne na drugich – będzie bardziej sycąco i bardziej ziemniaczano;) 4-6 większych ziemniaków
Smaki Na Talerzuosób. Głównie takie ucierane lub drożdżowe. Lubię ją za łatwość czyszczenia oraz ładny wygląd. Większa forma 36 cm x 24 cm służy mi do pieczenia mięs oraz warzyw. Przygotowuje w niej również zapiekanki dla całej rodziny (4 osoby). W mojej kuchni znajdziecie również formy na muffiny oraz babeczki. Nie mam ich jednak dużo, ale planuje dokupić sobie jakieś, może
365 dni dookoła kuchniBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiPewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy
kuchnia doskiPrzepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1
kuchnia doski